Spiegel


Zomaar een week tijdens het afgelopen seizoen.

Woensdagmiddag 17.07 uur: moeder scheurt naar de ingang van Roda. De auto stopt op het fietspad. Zoonlief stapt uit de auto, rent naar veld drie, en schaamt zich dat hij te laat is. Moeder parkeert ondertussen haar wagen. Wandelt naar Roda en gaat met de andere ouders kletsen.

Zaterdagmorgen 8.30 uur, tijd om te verzamelen voor de wedstrijd. De leider loopt een kwartier later zenuwachtig op z’n horloge te kijken. Twee spelertjes zijn er nog niet. Even bellen waar ze blijven. De verhalen waarom ze te laat zijn mag je zelf verzinnen. Er zijn er bij die erg goed zijn!

Dezelfde zaterdagmorgen, dezelfde tijd: De barmedewerkster heeft het druk en heeft geen tijd om broodjes te maken, omdat twee A-junioren niet komen opdagen voor hun bardienst. Uitzoeken wie hadden moeten komen, en maar weer bellen. Je weet het al: “Sorry ik ben het vergeten”, of  “Ik heb niet op de site gekeken”.

Zaterdagmiddag, een uur of twee. Een groep jongelui eet en drinkt wat in de kantine. Als ze opstappen blijven chipszakken, patatbakjes en bekers achter: "Ach, dat ruimt een ander wel op".

Zaterdag langs de lijn. Jantje speelt een slechte bal. Een ouder roept: “Ja maar die staat er alleen maar in, omdat zijn vader trainer is”.  Klinkklare onzin natuurlijk, want Jantje voetbalt in dit team omdat hij er in hoort, en dat Jantjes vader in weer en wind op het trainingsveld staat, doet hij ook voor de overige kinderen en de club! Wie heeft er het meeste last van deze opmerking? Jantje!!! Want ook die hoort dat soort kreten, en wordt er heel verdrietig van. Hij wordt altijd al als eerste gewisseld, omdat papa bang is dat er gezegd wordt dat Jantje voorgetrokken wordt.
En wie ruimt de ballen en de doeltjes op na af loop van de training:? Papa, want de meeste ouders lopen zonder om te kijken weg. Papa is er voor om dat op te ruimen, want die wil toch zo graag de grote trainer uithangen.

En dan dat bestuur, dat doet nooit iets. Er is nooit wat geregeld.

Wie keurt er op zaterdagmorgen om 7.00 uur de velden, zodat jij om 8.00 uur vanuit huis even op je smartphone kan kijken of het voetbal wel door gaat? Wie zet op zaterdag de pupillendoeltjes klaar en haalt ze weer weg, opent de kleedkamers, verzorgt programma’s, maakt limonade klaar? We vergeten maar al te graag dat deze bestuurs- en commissieleden vaak zoveel tijd in de club steken, dat ze hun gezin te kort doen! 
Dus als we weer eens kritiek hebben op deze mensen laten we dan eerst eens kijken naar wat ze allemaal wel goed doen voor onze vereniging, want zonder hun inzet is er helemaal geen Roda’46.  

Is het dan zo slecht met onze club gesteld? Welnee, we hebben een fijne vereniging met veel warme mensen, daar kan ik van mee praten. Maar we moeten proberen al die kleine irritaties bij die hard werkende mensen bij de club te voorkomen. Door te zorgen dat we zelf eens om ons heen kijken of we hier of daar de helpende hand kunnen bieden. En als het dan ergens wat mis gaat laten we dan proberen met zijn allen onze schouders er onder te zetten, om het zo prettig mogelijk te maken en de naam van onze club hoog te houden.

Ik denk dat het geen kwaad kan als we zo af en toe eens in de spiegel kijken of we het zelf wel allemaal goed doen. Want de bovengenoemde voorbeelden zijn afgelopen seizoen waar gebeurd en zijn geen uitzondering.

Chris