Vanuit de Bestuurskamer juli 2017


VAN DE VOORZITTER:

Het seizoen is weer voorbij, een memorabel en soms onwerkelijk seizoen.

Het seizoen is inmiddels alweer voorbij. Een seizoen dat is gekenmerkt door heel veel fantastische hoogtepunten maar ook zeer ingrijpende dieptepunten. Zo hebben we recent vol ongeloof kennisgenomen van het overlijden van Youri Wijngaarden, een jongen van nog maar amper 22 jaar die bij een woningbrand in Leeuwarden om het leven is gekomen. Youri was speler van Roda ’46 vanaf zijn 8ste jaar tot en met vorig seizoen, waarbij hij actief was als speler op zondag. Ook dit seizoen was hij nog regelmatig bij zijn oude teammaten van zondag 7 en 8 aanwezig. Dit soort gebeurtenissen plaatsen het spelen van een spelletje als voetbal in een heel ander daglicht. Het blijft onwerkelijk en wij wensen de familie en vrienden heel veel sterkte in deze zeer moeilijke tijd.

Nemo van Ginkel is begin dit seizoen getroffen door een hartstilstand tijdens een wedstrijd van zijn team. Gelukkig was er adequate hulp en een AED-apparaat. Gedurende het seizoen heeft Nemo geprobeerd om het voetballen weer op te pakken. Helaas heeft hij, in overleg met de specialisten en zijn ouders, de beslissing moeten nemen om te stoppen met voetballen. Een hele trieste beslissing maar uiteraard hopen wij Nemo nog wel rond de velden bij Roda ’46 te blijven zien.

Dat dit soort gebeurtenissen mensen aan het denken zetten, zal duidelijk zijn. Roda ’46 beschikt over een AED-apparaat in de kantine maar omdat deze op maandag dicht is, hebben we dan geen AED-apparaat als er wat gebeurt. Om die reden en omdat elke seconde in dit soort situaties telt, heeft een sponsor zich bereid verklaart om kosteloos ook in de gang van de kleedkamers een AED-apparaat op te hangen. Dank daarvoor. In de loop van volgend jaar zal er tevens een cursus voor het gebruik van een AED-apparaat worden gegeven. Bij deze nodig ik jullie allemaal uit om aan deze cursus deel te nemen. Nemo en zijn eventuele lotgenoten zullen jullie dankbaar zijn.

Koen Ritter werd begin dit seizoen geconfronteerd met een verschrikkelijke ziekte. Hierdoor moest hij begin dit seizoen afhaken bij de O17.1, worden geopereerd, verdere behandelingen ondergaan en werken aan zijn herstel. Inmiddels gaat het gelukkig weer een stuk beter met Koen en zal hij begin volgend seizoen zelfs de draad weer oppakken door mee te doen met de O19.2. Zet hem op Koen en veel plezier met je wedstrijden.

Sportief was het een wisselvallig seizoen voor onze club. Zaterdag 1 is helaas gedegradeerd naar de 2e klasse. Ondanks de hoopvolle vooruitzichten aan het begin van het seizoen hebben de jongens van zaterdag 1 het via de nacompetitie niet gered. Voor volgend jaar zal er een nieuwe groep komen te staan met daarin vanuit de jeugd, maar liefst 12 spelers die over gaan naar de zaterdag selectie. Ook komen er 2 oud-gedienden terug: Guido den Daas en Jermain Cikic. Met Willem Romp aan het roer van zaterdag 1 hebben we er alle vertrouwen in dat er een groep ontstaat waarmee de club zich weer kan identificeren. En als het fundament dan stevig staat komen de punten ook vanzelf.

Zaterdag 2 kon gelukkig wel een feestje vieren door kampioen te worden en te promoveren. Bij de recreanten op zaterdag werden zowel het 5e als het 9e kampioen.

Zondag 1 speelt ook volgend seizoen in de 3e klasse. Nog voor de zeer goed bezochte bijzondere ALV op 27 januari 2017 is er een groep mensen opgestaan die ervoor heeft gezorgd dat er ook volgend jaar een zondag 1 zal zijn met een nieuwe trainer, Igor van Gelder. De boodschap vanuit het algemeen bestuur en technisch team kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Met de wijsheid van nu kan ik wel stellen dat de wijze waarop wij deze aankondiging hebben gebracht anders had gekund, nee, had gemoeten. Wel blijven wij achter de boodschap staan dat prestatievoetbal op 2 afdelingen, met 55 selectiespelers in de huidige maatschappij en voetbal-landschap, een schier onmogelijke opgave is. Ook bij de zondag waren er bij de recreanten kampioenschappen te vieren: zowel het 4e als het 5e gingen met de kampioensschaal aan de haal.

Verder vielen de prestatie van de O17.1 op, promotie naar de 1e divisie werd net misgelopen. Verder is de O13.1 gepromoveerd naar de 2e divisie wat betekent dat we volgend seizoen met 4 teams actief zijn in de 2e divisie. Bij de jeugdteams zijn er nog nooit zoveel voor- en najaars kampioenen geweest. Op 23 juni jl zijn al deze teams gehuldigd en getrakteerd op taart in de kantine.

Inmiddels zijn de samenstellingen van de (jeugd) teams bekend gemaakt en is ook de teamsponsoring weer een actueel thema. De sponsorcommissie is vooral bezig met het werven van sponsoren voor Roda ’46 totaal en niet voor de individuele teams. De ervaring leert dat dit meestal wordt gedaan door goedwillende ouders, bij zowel selectie als niet selectieteams. Komend seizoen is het niet meer toegestaan om in Beltona kleding te voetballen. Nieuwe kleding wordt, zoals bekend, geleverd door het merk Macron. Mocht de indeling van het team bekend zijn en u wil graag sponsoren of weet iemand die sponsor van een team wil worden, neem alstublieft contact op met Bas Schellevis (b.schellevis.sponsorcommissie@roda46.nl). De zomermaanden zijn de drukste periode voor Macron en Bas; dus hoe eerder u dit doet, des te sneller kan het team beschikken over de kleding.

Er zullen veel mensen zich afvragen wat nu eigenlijk de stand van zaken is rond de verbouwing van de kantine. Daarover kan ik vrij kort zijn. Door allerlei oorzaken is het plan nog niet veel verder als het ontwerp wat wij tijdens de ALV in november hebben gepresenteerd. Een van de oorzaken is mankracht; dus mochten er mensen zijn die willen helpen om het traject van de verbouwing van de kantine te begeleiden, heb je contacten waar we als club voordeel bij hebben, heb je verstand van bijvoorbeeld crowdfunding of kan je op een andere wijze helpen, meld je dan aan bij mij (voorzitter@roda46.nl).

In de afgelopen periode hebben we ook intensief contact gehad met de gemeente Leusden over een eventueel 4e kunstgrasveld. Er bestond een mogelijkheid dat dit 4e kunstgrasveld medio oktober van dit jaar zelfs aangelegd zou kunnen worden. Helaas zijn wij er met de gemeente om verschillende redenen niet uit gekomen. Een van de belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten die we binnen de huidige exploitatie van de vereniging niet kunnen verantwoorden. Ook speelt de discussie rond de rubberkorrels een rol bij deze afweging. We blijven met de gemeente in gesprek over een 4e kunstgrasveld. Indien er nieuws hierover is, zullen we dit delen.

Ondertussen is wel het langverwachte Pannaveldje neergelegd. Het is één van de drukste plekken van het complex geworden, de financiële totstandkoming is door onze eigen jeugdspelers gerealiseerd, een fantastische prestatie!

Enige tijd geleden hebben wij als algemeen bestuur met elkaar een aantal doelen uitgesproken die we graag willen gaan bewerkstelligen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een nieuw technisch beleidsplan met draagvlak binnen de vereniging, een vrijwilligerscommissie die actief mensen benadert en begeleidt, een ouderraad die als klankbord dient voor het beleid, en een kinderbestuur waarin kinderen actief deelnemen bij het nemen van beslissingen over hun vereniging. Kortom ideeën te over. Voor veel van deze activiteiten zijn we op zoek naar mensen die willen helpen. Het werven van vrijwilligers is en blijft een hele opgave. Ook liggen er nog te veel taken bij mensen die al zo veel doen. Het is nog steeds onze ambitie om geen geld te vragen voor het niet vervullen van de rol van vrijwilliger maar…. Dit kan alleen met hulp van jullie allemaal.

Onze 1e prioriteiten qua mankracht zijn:

· Commissieleden voor de nog op te richten vrijwilligers commissie. Inmiddels zijn er 2 personen bereid gevonden die met een bestuurslid deze commissie willen gaan starten maar dat zijn er zeker nog niet genoeg. We zijn nog op zoek naar 3-4 nieuwe leden. In het profiel staat bij voorkeur ervaring in een HR omgeving, en wij zien in onze commissies dat dames ondervertegenwoordigd zijn. Dus dit laatste is ook een pré. Heb je interesse? Mail alsjeblieft naar Arnold Jansen, secretaris@roda46.nl of bel 06-54324355

· Voor de bezetting van de horeca, het openen en sluiten van de kantine en meer zijn wij op zoek naar hulp. Wil je helpen ? Meld je aan bij John Groenevelt hjgroenevelt@xmsnet.nl of bel 06-21835847.

· Commissieleden voor de zaterdagafdeling plus een vertegenwoordiging van de zaterdag en zondag recreanten (m-v) binnen het AB. Mail naar Onno Schneiders, voorzitter@roda46.nl of bel 06-53815864 als je interesse hebt.

· Voor het secretariaat op zaterdag voor de ochtend en middag zijn we nog altijd op zoek naar mensen. Lijkt je dit leuk om te doen? Mail dan naar voorzitter.jeugd@roda46.nl of bel 06-53865293

Mocht je iets willen doen of vind je het belangrijk om iets in een vereniging te doen maar geen idee wat, mail naar secretaris@roda46.nl of bel 06-54324355 en we vinden vast in overleg een taak binnen de vereniging.

De mooiste dagen zijn in mijn ogen de dagen waarop er drukte op het complex heerst. Dan beleven vele leden en gasten een topdag met de mooiste sport die er in mijn ogen is. Laten we vooral niet vergeten op hoeveel momenten dit het afgelopen seizoen het geval was; van Reus van Leus tot Internationaal Jeugdtoernooi, van nacompetitie tot techniektrainingen op regenachtige avonden. Van ouders tegen spelers partijtje tot het Young Stars toernooi. Van kampioenschappen tot last-minute degradaties. Van fluitende grootvaders tot strijdende kleindochters. Van 35+ toernooitjes tot mini/kiddies warming up op zaterdagochtend. Van top-/ tot miskend talent en volwassen recreanten die nog denken dat Barcelona kan bellen, Roda ’46 moet de plek zijn om in een veilige omgeving, sportieve en gezellige momenten te beleven. En…. laten we het vooral als een spelletje blijven zien.

Als laatste wil ik iedereen die als vrijwilliger actief is in onze vereniging danken voor een leerzaam, boeiend en prachtig seizoen. Dat kan niet zonder jullie hulp en inzet.

Ik wil iedereen een hele fijne vakantie wensen en ik zie jullie graag allemaal weer in het nieuwe seizoen.

Namens het algemeen bestuur.

Onno Schneiders
Algemeen voorzitter.