Opleiden voor de A-selectie


Leusden - Al jarenlang is de Leusdense voetbalvereniging Roda’46 in de regio toonaangevend met haar jeugdopleiding. De JO19-1 staat ook nu weer hoog in de tweede divisie. Maar sinds dit seizoen speelt ook IJsselmeervogels met het hoogste juniorenteam op dat niveau. Vorige week zaterdag werd het in de eerste jeugdderby van het seizoen 4-0 voor de Leusdenaren. Maar die uitslag is niet de hoofdzaak. ,,We moeten spelers opleiden voor de A-selecties.”

Een dag later schuiven trainers Wouter Zewuster (IJsselmeervogels) en Jeroen de Zwaan (Roda’46) aan om over de jeugdopleidingen van hun club te vertellen. ,,De uitslag van gisteren zegt mij niets”, begint Zewuster. ,,Je ziet dat Roda’46 al langer op dit niveau speelt en als ploeg verder is dan wij. Het gaat mij om het opleiden. Als er aan het einde van dit seizoen weer wat jongens doorstromen naar de A-selectie van IJsselmeervogels, dan is ons doel bereikt.”

,,Jeugdspelers opleiden voor de zaterdag 1 van Roda is bij ons ook het doel”, vult De Zwaan aan. ,,Daarnaast vind ik het ook belangrijk om met de JO19-1 zo hoog mogelijk te eindigen. Die jongens voetballen om te winnen.” Zewuster: ,,Natuurlijk is het wel belangrijk dat wij in de tweede divisie blijven. Hoe hoger je met je jeugd speelt, hoe kleiner de stap daarna is.” De Zwaan: ,,Met Roda hebben we al een paar keer dicht tegen promotie naar de eerste divisie aangezeten. Er zijn mensen die zeggen dat spelen in de eerste divisie onhaalbaar is voor Roda en je dat niet moet willen. Ik denk daar anders over. Het is juist een mooie uitdaging voor onze talenten. Daar moet je niet voor weglopen.”

Keuze

Voor talenten uit de regio was Roda vaak de club. Nu is er dus keuze. Merkt De Zwaan dat de situatie is veranderd? ,,Jongens die bij ons niet in aanmerking komen, stuurde ik vaak door naar Wouter”, grijnst de 28-jarige Woudenberger. ,,Wij hebben een paar jaar geleden ons beleid wat aangepast en kijken vooral naar spelers uit de regio. Doordat we met bijna onze hele jeugdlijn op het tweede-divisieniveau spelen, hebben we telkens nog maar een paar spelers van buitenaf nodig.”

Zewuster: ,,Toch merk ik dat spelers ons tegen elkaar uit willen spelen, al kijken ook wij de laatste jaren vooral naar jongens uit het dorp. Het is mooi om te zien dat tien van de 25 plekken in de Aselectie gevuld worden door jongens die door ons opgeleid zijn.” Wat volgt is een discussie over wat nou eigen spelers zijn. ,,Ik vind dat een lastige discussie”, begint De Zwaan. ,,Je hebt jongens die bij ons zijn begonnen, naar een profclub gaan en een paar jaar later weer terugkomen. Die tel ik als eigen jongens. Bij jullie loopt Maikel de Harder in het eerste. Hij zat jarenlang in de jeugd van FC Utrecht en kwam daarna bij jullie in de A-selectie. Ja, hij komt uit het dorp, maar is wel door Utrecht opgeleid.” Zewuster: ,,Bij Ajax heb je in de JO19-1 ook maar vier spelers die de hele jeugdopleiding doorlopen hebben. Toch wordt daar iedereen die doorbreekt, wel meegeteld. Ik vind dus dat jongens als Bryan Burgerhout, Fuad Belardi en Jaimy Schaap gezien mogen worden als eigen spelers.” De Zwaan: ,,Jaimy heeft ook nog bij Roda gespeeld, net als Christos Ibrahim, die nu bij jullie speelt.’’ De twee geven duidelijk aan wat hun kerntaak is: ,,Opleiden.”

Uitdaging

Maar hebben daarnaast de nodige verschillende opvattingen. ,,Op de maandag geven wij mastertrainingen’. Dan staan er vier trainers op het veld die specifiek met heel kleine groepjes werken. Daarnaast oefenen we elk jaar een aantal keren tegen derdeklassers, zodat de jongens alvast wennen aan seniorenvoetbal”, zo geeft de 47-jarige Zewuster aan. ,,Op die manier zoeken we uitdaging buiten onze competitie.” De Zwaan is daar geen voorstander
van. ,,Jongens die talent hebben hoeven niet echt te wennen aan seniorenvoetbal’’, is hij van mening. ,,Bovendien maak je die stap niet kleiner met een paar oefenwedstrijdjes. Voetballen in de tweede divisie vergt al zo veel van die jongens. We trainen drie keer per week met de hele groep, dat is al een flinke belasting voor ze.”

Voor veel jeugdspelers is voetballen bij IJsselmeervogels in het eerste al een droom, terwijl de hoofdmacht van Roda’46 voor de meeste talenten geen eindstation is. ,,Ik vind dat niet negatief”, stelt De Zwaan. ,,Als jongens een hogere ambitie hebben dan willen ze graag beter worden. Maar duidelijk is dat wij op dit punt niet kunnen concurreren met Vogels.” ,,Bij ons willen talenten toch ook graag doorstromen naar bvo’s”, reageert Zewuster. ,,Afgelopen zomer raakten we er nog twee kwijt. Ons grootste voordeel is dat er bij ons alleen maar scouts van bvo’s zitten en niet van andere amateurclubs. Daar heb je bij Roda’46 last van.” Dat klopt, bevestigt De Zwaan. ,,Een club als Sparta Nijkerk benadert regelmatig onze grootste talenten. We moeten dan echt op die jongens inpraten dat ze beter in zichzelf kunnen investeren. Kijk naar een jongen als Jesper van Dalen. Hij is gebleven en speelt nu in
zaterdag 1. Hij gaat echt nog wel stappen maken. Daar doen we het voor.”

Peter Pos
Algemeen Dagblad, 20 oktober 2018

Niet voor eeuwig jeugdtrainer blijven

AMBITIES

Hoe enthousiast en gedreven Wouter Zewuster en Jeroen de Zwaan als jeugdtrainer ook zijn, hun ambitie ligt uiteindelijk toch bij de senioren. ,,Ik ben nu bezig met de cursus UEFA A, dat is het oude TC 1”, legt De Zwaan uit.

,,Daarvoor loop ik stage bij Almere City. Ik zie mezelf niet nog vijf of tien jaar in de jeugd zitten, zeker omdat er niet zoveel hoger is dan JO19-1 van Roda’46. Voor mij zijn Koen Janssen, Rik Klement en Willem Romp ook vanuit de jeugd van Roda doorgestroomd naar het seniorenvoetbal. Die route wil ik ook volgen.”

,,Ik wil ooit nog eens een 35+ team trainen”, zegt Zewuster met een knipoog. ,,Zonder gekheid, ook mijn ambitie ligt bij de senioren. Het is fantastisch om met jeugdvoetballers te werken, zeker in deze leeftijdscategorie. Het enthousiasme is groot, maar ooit zou ik toch wel bij een eerste-of hoofdklasser willen werken. Ik moet nog wel even geduld hebben, want ik ben nog bezig met UEFA B, het oude TC2.”

De vraag of de twee zich nog wel eens willen verbinden aan een voetbalschool leidt tot verontwaardiging. ,,Dat vind ik echt he-le-maal niets”, benadrukt De Zwaan. ,,Zoiets is alleen maar commercieel”, vult Zewuster aan. ,,Bij Vogels hebben we wel een techniekschool. Maar dat is gewoon binnen de club en heeft meerwaarde.” De Zwaan: ,,Het mooiste aan het trainerschap vind ik het teamtactische. Dat heb je niet op een voetbalschool.’’

Peter Pos