Pupillen: Minder veld is meer spel en plezier


Wedstrijdvorm 6 tegen 6

Vanaf seizoen 2017/'18 - O8 en O9
Vanaf seizoen 2018/’19 - O10

 

De wedstrijdvorm 6 tegen 6 gaat gespeeld worden door kinderen onder 8, 9 en 10 jaar. In deze wedstrijdvorm komen de kinderen veel aan de bal, passen en dribbelen ze veel, kunnen ze op meerdere posities gaan spelen en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. Deze competitie voor pupillen start het komende seizoen (2017/’18) .

In het belang van het spelplezier en de ontwikkeling van de kinderen zal de KNVB vanaf het seizoen 2017/’18 geen rangen en standen meer bijhouden voor de pupillen onder 9 jaar. Vanaf seizoen 2018/’19 zal dit ook gelden voor de onder 10 jeugd. Wel houdt de KNVB de uitslagen bij om zo de competitie goed in te kunnen delen.

​​​​​​​Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de 10 jaar nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken. Ze zijn vooral bezig met het hier en nu en de wedstrijd op de dag zelf. De wekelijkse wedstrijd is voor deze kinderen het voetbalfeestje van de week en volgende week is er weer een feest, waarbij het niet nodig is deze aan elkaar te verbinden door behaalde punten bij elkaar op te tellen. Uiteraard willen ze wel elke wedstrijd winnen. Maar mocht dat niet lukken, dan kunnen ze nog steeds blij zijn met die ene mooie actie, dat fantastische doelpunt of de gescoorde strafschop na afloop.


Spelregels

Aantal Spelers

6 tegen 6
Totaal: 8 spelers per team


Leeftijd
Onder 8, 9 en 10


Veldafmeting

42,5m x 30m


Doelformaat
Pupillendoel (5m x 2m)


Balformaat

Advies maat 4, 290 gram


Spelduur

O8/O9: 2 x 20 minuten
O10: 2 x 25 minuten


Keeper

Ja


Competitie

Ja


Klassement

Nee

 

Rituelen
Stimuleren om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd.


Rol coach

Positief stimulerend  langs zijlijn


Rol ouders

Positief stimulerend achter het hek


Rol arbitrage

Spelbegeleider bewaakt de voortgang van het spel


Strafschop

7 meter

 
Aftrap
de aftrap wordt genomen in het midden van het veld. Beide teams starten vanaf de eigen helft.


Keeperbal:

wanneer de keeper een bal vangt die niet is uitgegaan mag de keeper het spel voortzetten door de bal te gooien, passen of uit de handen te schieten.


Achterbal:

de achterbal wordt vanaf de grond genomen door de bal te passen of te schieten.


Hoekschop:

hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten vanaf het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen.


Doelpunt:

bij een doelpunt vindt de aftrap plaats in het midden van het veld. Beide teams beginnen weer vanaf eigen helft.


Time-out

Per helft vindt er bij O.8/O.9 na 10 minuten en bij O.10 na 12,5 minuten een time-out plaats van maximaal 2 minuten. Hierin heeft de begeleider de mogelijkheid om  een korte terugblik te doen, tips en aandachtspunten aan te stippen en kunnen de kinderen even wat drinken.


Rust

Na de eerste helft vindt de rust plaats van maximaal 5 minuten.


Competitie

Er wordt wel een competitie (poule-indeling en wedstrijdschema) georganiseerd voor deze wedstrijdvorm.
 

Stand & Klassement
De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen.


Uitbal

als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal ingedribbeld.

Vrije bal
een vrije bal mag ingedribbeld, gepasst of geschoten worden.


Terugspeelbal
een terugspeelbal mag door de keeper niet opgepakt worden.


Overtreding / scoringkans
bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

 
Afstand
de tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij elke spelhervatting.


Begeleiding

Bij deze wedstrijdvorm is er een spelbegeleider van minimaal 12 jaar oud (in sportkleding) aanwezig. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit. Als het nodig is mag de spelbegeleider wel het veld in bewegen.


Strafschop (7 meter)
Strafschoppen worden alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Na afloop van de wedstrijd kunnen er door beide teams strafschoppen worden genomen.