AD: Roda'46 is springplank


Met de klok mee: Frank Tervoert, Olivier Pilon, Nico van den Brom en Alvin Vanderlyde. Allen gebruik(t)en de Leusdense club als springplank naar een hoger niveau.

 

ELK JAAR WEER VERTREKKEN DE BESTEN UIT LEUSDEN

LEUSDEN - Bij zaterdageersteklasser Roda'46 vertrekken jaarlijks de betere spelers naar clubs op een hoger niveau. Wat zijn de gevolgen voor de Leusdense vereniging?

Stel een elftal samen met spelers voor wie Roda'46 de laatste jaren een springplank vormde naar een hoger niveau en je komt tot een beresterk gezelschap. Neem alleen de aanval al, met Olivier Pilon (GVVV), Frank Tervoert (Sparta Nijkerk) en Tom de Ridder (NSC). Met Frank Heus (Hercules) en Wesley de Laat (SVL) als middenvelders daar kort achter. Veel van die voetballers speelden slechts een of twee seizoenen in de hoofdmacht van Roda'46, om het daarna hogerop te zoeken. Aanvoerder Alwin Vanderlyde (NSC), Jermain Cikic (Sparta Nijkerk) en doelpuntenmaker Nicovan den Brom (NSC) kiezen aan het eind van dit seizoen het ruime sop. Dat heeft de nodige consequenties.

Willem Gentenaar (technisch hart): ,,We leggen ons erbij neer dat jaarlijks de beste spelers vertrekken naar een hoger niveau en we opleiden voor topamateurclubs in de regio. Dat gebeurde vijftien geleden al, in mijn tijd als hoofdtrainer. Berry Powel en Marius van den Bremer vertrokken destijds naar clubs op hoger niveau. Alleen, de laatste jaren zijn er jaarlijks meer spelers die verderop kijken. We betalen bij Roda een zeer bescheiden wedstrijdpremie, in vergelijking met clubs als Sparta Nijkerk, NSC, DOVO, Eemdijk en AFC Quick 1890. Die verenigingen betalen bedragen die we in Leusden niet kunnen en willen betalen. We proberen jongens duidelijk te maken dat het soms beter is een paar jaar langer bij Roda te blijven, dat ze uitgroeien tot bepalende

spelers. Maak je dan de stap hogerop, dan kom je als een naam ergens binnen en krijg je waarschijnlijk een hogere vergoeding. Prima als ze hogerop gaan. We geven ze een hand en wensen spelers succes. Jongens die het niet redden, keren vaak terug bij Roda, zoals komend seizoen keeper Stan Wennekens en aanvaller Jaimy Wilken. Ik blijf erbij: we kunnen in de toekomst met zelf opgeleide spelers een keer naar de hoofdklasse. Wanneer? We leggen daar geen druk op. Toekomstig trainer Jan Veldhuizen, die jaren in de top van de amateurs heeft gewerkt, ziet die uitdaging bij Roda ook. Om te oogsten zul je talentrijke spelers een paar jaar langer moeten vasthouden dan nu."

Koen Janssen (trainer): ,,Het is vervelend dat jaarlijks de beste spelers vertrekken. Bouwen is leuk, maar niet ieder jaar opnieuw. En waar leidt het toe? Het budget is niet toereikend betere voetballers bij Roda'46 te houden. Ik snap die spelers wel. Ze studeren nog en kunnen bij een andere club op hoger niveau een extra zakcentje verdienen. Bij Roda is geen tweede elftal. Na een goede periode staan ze allemaal in de aandacht. We leven bij de waan van de dag, want in de reeks mindere wedstrijden stonden ze niet in de belangstelling. Spelers die zich willen laten zien en niet in het basisteam staan, worden ontevreden en zoeken hun heil elders. Met een steeds jongere selectie als gevolg. Met een jong team zijn de prestaties wisselvalling, daarom komen we niet in aanmerking voor de titel. Sliedrecht, DFS en Breukelen werken met een hoger budget en hebben veel meer ervaring."

PATRICK BOOR - © AD
vrijdag 18 maart 2016