Roda Zaterdag 2 uit de beker na strafschoppen


De mannen van zaterdag 2 moesten het opnemen tegen het 2e elftal van AFC in Amsterdam, een team met veel ervaring en ex profvoetballer Danny Landzaat in de gelederen. Vooraf de spelers duidelijk gemaakt dat zij zich niet moeten laten beïnvloeden door de Amsterdamse bluf, want praten in het veld is wel een ding daar.

Vandaag hadden wij bij 2 wel wat afwezigen, en gingen er een aantal van 1 met ons mee, Menno, Stef,  Pim, Jonathan, en Hischem gingen met ons mee.  Daan Banning had even geappt dat hij niets te doen had die middag, en wilde graag mee om te kijken en wilde zelfs ook nog rijden. Top Daan, die betrokkenheid wordt zeer op prijs gesteld door spelers en begeleiding. En door die betrokkenheid werd ook maar besloten dat je je voetbalspullen maar mee moest nemen, en je hebt nog kunnen spelen ook.

Roda was de warming-up niet al te scherp begonnen, maar daar was niets van te zien bij het begin van de wedstrijd. AFC ging wel direct vol aan de bak waardoor we even onder druk kwamen, maar daar zijn we weer goed mee omgegaan. Dit resulteerde in de 3e minuut tot een vrije trap voor Roda, die voor werd gegeven door Stef en werd binnengekopt door David, en de 0-1 was een feit. Echter AFC raakte daardoor niet van slag en bleef de druk opvoeren, en zocht veelvuldig hun linksbuiten. Dit was een zeer balvast speler met veel dreiging als hij in balbezit was, Brett had hier dan ook veel moeite mee in de beginfase. Maar niet alleen hun linksbuiten was erg goed, het hele team speelde goed voetbal. Zeer snel in de omschakeling, met directe doorpassing van de bal naar voren.

In de 20e minuut was de scheidsrechter van mening dat er een handsbal was gemaakt, maar Brett was de bal even kwijt en viel op zijn hand. Dus eigenlijk geen penalty, maar ja de scheids beslist. De penalty werd genomen door Landzaat, en dan weet je eigenlijk al dat hij erin gaat. Maar Roda liet zich hierdoor niet van de wijs brengen, en Pim tikte 3 minuten later de bal met een gelukje in de goal 1-2. Kort daarna had Cas nog een kans nadat de verdediging van AFC de bal niet goed verwerkte, maar Cas lobde de bal net naast de goal. Hischam kwam in de ploeg voor Pim die maar max 30 minuten mocht spelen, voor Hischem een lastige positie linksback als je rechtsbening bent. Luuk zou Pim vervangen maar raakte tijdens zijn warming-up geblesseerd aan zijn kuit en kon niet spelen, dat was een tegenvaller want Luuk is wel een linkspoot. Even volhouden tot de rust om weer het een en ander te bespreken om de 2e helft weer in te gaan.

De 2e helft begint Roda weer heel sterk aan de wedstrijd en krijgt soms kleine kansjes, AFC werd op eigen helft terug gedrukt en creëerde zelf op dat moment weinig tot niets. Na 10 minuten in de 2e helft krijgt David de bal op de linkerkant, zet de loopactie in, snijd naar binnen om vervolgens de bal prachtig met een boog in te schieten 1-3. Dan zou je denken dat de wedstrijd in het slot zit, maar AFC ging het een en ander omgooien, en ging de druk wat opvoeren op het middenveld en de verdediging. Na zelf nog de kans te hebben gehad om de 1-4 binnen te schieten, valt de bal in de verdediging van Roda en wordt de 2-3 in geschoten.

Inmiddels waren Daan en Thijmen in de ploeg gekomen voor de moegestreden Jonathan en Cas, om misschien wat meer gevaar te stichten in de verdediging van AFC. Maar tot echte kansen kwam het niet meer, en AFC gooide alles in de strijd om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De lompe spits vond het nodig om eerst bij Wesley op zijn scheen te gaan staan, om vervolgens zijn elleboog in het gezicht van Robert te zetten. Diezelfde lompe spits krijgt in de allerlaatste minuten de bal voor zijn voeten, en haalt verwoestend uit 3-3. Hier kreeg de spits ook teveel ruimte, want hij kon eigenlijk niks. Roda heeft eigenlijk een goede wedstrijd gespeeld, maar heeft het niet slim uit gevoetbald. Dit soort wedstrijden moet je eigenlijk doodmaken, het tempo eruit halen. Wij wilden teveel blijven voetballen wat dan weer risico met zich mee brengt. Bij 3-3 eindstand moesten er penalty’s worden genomen, en daar was AFC de betere in en gaat door in de beker.

Ondanks het moeizame begin van Brett, heeft hij zich zeer goed herstelt en heeft een hele goede wedstrijd gespeeld. Hij was voor mij in ieder geval Man of the Match.

Harry van Soeren