Willem Romp voor het eerst trainer van senioren


Eind maart slaagde de 32 jarige relatief jonge trainer Willem Romp voor zijn KNVB TC I diploma. De huidige sportleraar op het ROC in Hilversum is momenteel trainer van de A1 van Roda’46. Volgend seizoen zal hij Jan Veldhuizen opvolgen als hoofdtrainer van het vlaggenschip van de Leusdense vereniging. Willem Romp was er als trainer al vroeg bij. Als jonkie van vijftien stond hij bij de D-junioren van Sporting’70 voor het eerst voor een spelersgroep. Volgend seizoen is hij voor het eerst senioren trainer.


Wat gaat het verschil zijn met junioren?

,, Er zit natuurlijk een verschil in de omgang met een junior en een senioren speler. Ik zal daar volgend seizoen een balans in gaan zoeken door op de juiste momenten en op de juiste manier daarmee om te gaan. Ik ga mezelf niet in één keer belangrijk maken of dat ik poppenkast ga spelen. Ik wil gewoon mijzelf zijn, duidelijkheid bieden omdat ik denk dat ik daarmee het meest bereik met mijn spelers. Het voornaamste is, of ik nu junioren train/coach of senioren, dat we samen iets willen bereiken.”

 

Wat typeert de trainer Romp?

,, In de omgang met spelers kan ik altijd wel aardig aanvoelen wanneer ik ertussen kan staan en waarneer ik er boven moet staan. Ik neem een stuk mensenkennis, vanuit mijn opleiding en werk mee, waar ik mijn voordeel mee kan doen. Ik ben tevens goed in staat om op een duidelijke manier de speelwijze uit te leggen. Door veel te herhalen en de speelwijze goed trainbaar te maken kan dit ons in wedstrijden veel vastigheid geven. Van spelers hoor ik vaak dat ze dat ook prettig vinden. Als junioren trainer ben ik gewend om iets op te bouwen met een groep. Ik denk dat ik meer een opbouwer ben, niet alleen in resultaat maar ook in het proces. Met de club is afgesproken dat we met de huidige selectie ergens naar toe willen groeien zodat we daar later de vruchten van kunnen plukken.

Als trainer geloof ik in veel partijvormen waarin we veel wedstrijdsituaties nabootsen. Het gaat erom dat we de voetbalhandelingen gaan verbeteren. Naast partijvormen moet er ruimte zijn voor losse onderdelen zoals positiespelen, linie trainingen en afrondvormen om de voetbalhandelingen te verbeteren. De partijvormen gebruik ik om de afstemmingen in het veld te verbeteren.  Spelers vinden het trouwens ook fijn wanneer er voldoende afwisseling is. “

 

Waar liggen je ambities met Roda ’46?

,, We willen met een vaste kern van de huidige spelers en de aankomende talentvolle jeugdspelers ooit de stap maken naar de hoofdklasse. Hercules is voor ons een mooi voorbeeld hoe je dat kan bereiken. De realiteit is wel dat we vaak jongens kwijt raken aan omliggende clubs die nu hoger spelen. Dit wordt mijn eerste job als hoofdtrainer, Ik wil me nog verder ontwikkelen als trainer en mijn ambitie is om ooit hoofdtrainer te worden van een club in de tweede divisie.

 

©Voetbaljournaal