Stel je eens voor

scheids46_181x217.jpg


HET WK IN BRAZILIE 2042……………


Het lijkt nog zo’n eind weg “Brazilië 2042”, maar misschien word jij wel geselecteerd als scheidsrechter voor de eindronde van die wereldkampioenschappen. Een vol stadion in Brasilia met ruim 100.000 toeschouwers en meer dan 2 miljard beeldbuiskijkers.

Misschien moet je hier om lachen, maar de kans dat je op deze manier deel mag nemen aan een WK is vele malen groter dan als voetballer het eindtoernooi halen.
En zeg nou eerlijk, wie zou er niet mee willen doen aan zo’n eindronde.

Ongetwijfeld word je aan de vooravond van de door jou te fluiten wedstrijd geïnterviewd over je scheidsrechtersloopbaan. Een loopbaan die begon bij de voetbalclub Roda’46, “een dorpsclub met ambitie”. De eerste wedstrijd die je floot was Roda’46 F7 – KVVA F2.
Je kleedde je om in één van de speciale scheidsrechterskleedkamer, strak in het zwart, de kaarten (bleven) op zak. De geur van het natte, net gemaaide gras in je neus opsnuivend betrad je het veld. De eerste keer dat je de fluit naar je mond bracht staat nog op je netvlies gegrift.

Natuurlijk al die wedstrijden in de hoofdklasse, de eerste- en eredivisie, de wedstrijden voor de Champions League en het EK van 2040 waren fantastisch, maar de mooiste herinneringen bewaar je nog altijd aan die kleine jongens en meisjes in het rood-zwart bij Roda’46.

Het was de tijd waarin het aantal jeugdleden gigantisch groeide en er een tekort was aan (jonge) scheidsrechters. Er was toen één of andere fanatiekeling die een wervingsactie begon voor scheidsrechters. Je dacht toen: “zal ik wel, zal ik niet…….” En uiteindelijk heb je besloten de uitdaging aan te gaan. En nu sta je aan de vooravond van die wedstrijd op de eindronde van het WK.

Natuurlijk is de kans klein dat het uiteindelijk zo ver zal komen, maar ook als je dat eindtoernooi niet haalt, zal je de blije, enthousiaste, fanatieke bekkies van die jeugdspelertjes, die gedurende een klein uurtje hun ziel en zaligheid geven om die wedstrijd te winnen, nooit vergeten. Het oprechte “bedankt scheids” terwijl die jongens en meisjes hun klamme zweethandjes na de wedstrijd in die van jou drukken, blijft een unieke ervaring.

Geef je op als scheidsrechter en als je dan de eerste keer die fluit naar je mond brengt, denk dan heel stilletjes “I have a dream”. Mail naar Coördinator Scheidsrechters Jeugd.

De spelers zullen je eeuwig dankbaar zijn. Zeker als ze in 2042 voor de buis plaatsnemen.

 

Laatste wijziging: 2-2-2020