Tips voor ouders

ouders2_217x154.jpg
informatie_140x171.jpg

Elk weekend staan ze langs de lijn: voetbalouders. Bent jij er ook één? Als voetbalouder sta je achter je zoon of dochter. Tijdens de wedstrijd moedig je het team van je kind aan. En soms doe je wat voor het team of de vereniging, bijvoorbeeld een keer rijden naar een uitwedstrijd. Of je helpt een handje in de kantine of bij een toernooitje. Kleine moeite, groot plezier! Want ook jij kunt plezier en nieuwe vrienden maken op de vereniging. Net als je kind.

Heb je totaal geen verstand van voetbal? Dat maakt niet uit. Iedere vader of moeder kan voetbalouder worden. Want elk kind verdient een ouder die vol trots achter hem staat. Oók op het voetbalveld.

Niet alleen van de spelers, maar ook van de ouders verwachten wij dat ze zich naar behoren gedragen en Roda’46 op een positieve wijze uitdragen. Als supporter is het leuk en belangrijk dat je aanmoedigt. Spelers ervaren het als prettig als vader, moeder en andere familieleden komen kijken en aanmoedigen.
Er ontstaat dikwijls een leuke en gezellige sfeer langs de lijn en dat bevordert het plezier van iedereen.

We willen op het veld geen coaching door de ouders. Gedraag je vooral niet als spelbegeleider! Laat dat over aan de leider. Als de spelers aanwijzingen krijgen van meerdere volwassenen weten ze vaak niet meer waar ze aan toe zijn.
En geen commentaar op de scheidsrechter. Niet door spelers en niet door de trainers en leider, maar ook niet van ouders. Dat soort mensen kunnen we missen als kiespijn.


TIPS VOOR DE OUDERS
•    Leer de ouders van teamgenootjes kennen. Wissel meteen telefoonnummers en e-mailadressen uit. Dat is handig bij het halen en brengen naar competitiewedstrijden en voor het doorgeven van wijzigingen in het wedstrijdschema, trainingen die niet doorgaan vanwege noodweer en andere kleine ongemakken. De leider van het team speelt hier een belangrijke rol.

•    Zorg dat je kind op tijd op de training is. Zo kan de trainer op tijd beginnen en je laat merken dat je de training serieus neemt. Het lukt je misschien niet altijd om je kind zelf naar training of een wedstrijd te brengen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ouders van teamgenootjes, opa’s, oma’s, ooms en tantes zijn heus bereid bij te springen. Zeker als je een pupillenvoetballer in huis hebt. Oudere kinderen kunnen met elkaar naar de voetbaltraining fietsen of lopen. En naar uitwedstrijden blijft het belangrijk ouders bij elkaar te roepen voor de haal- en brengservice. Want zolang ze geen rijbewijs hebben, zijn ze afhankelijk van “spelersbusjes” bestuurd door een ouder.

•    Betrokken blijven bij de sport van je kind is een belangrijke verdienste. Zorg dat je kind ruim voor de training wat gegeten heeft, dat de sportkleren gewassen zijn en de keeperhandschoenen op de juiste plaats liggen. Help je kind met de scheenbeschermers als hij daarmee worstelt. Maak bij de kleinste kinderen een stevige strik in de veters. Ga zoveel mogelijk met je kind mee naar de voetbalclub. Zo toon je belangstelling. Als jij enthousiast bent, neemt je kind dat vast over.

•    Als je allergisch bent voor voetbalvelden, zet je kind toch niet te haastig af bij een voetbalcomplex, maar informeer van te voren of trainingen en wedstrijden doorgaan. Het gebeurt dat ouders hun kind afzetten, wegrijden, pas drie uur later terugkomen om er dan achter te komen dat hun voetballertje al die tijd aan het pingpongen geweest is omdat de wedstrijd niet doorging.

•    Tijdens de wedstrijd:

o    Wees enthousiast, stimuleer je zoon of dochter en de medespelers met de bal, met zichzelf en met de tegenstander.

o    Geen tactische kreten, want ze hebben het al moeilijk genoeg met de bal, met zichzelf en met de tegenstander.

o    Laat het coachen over aan de leiders/trainers. Blijf altijd positief, juist bij verlies. Wordt niet boos, de volgende keer beter.

o    De scheidsrechter doet ook zijn best, bemoei je niet met zijn beslissingen.

o    Gun je kind het kind zijn, want het moet nog zoveel leren. De wedstrijd is al moeilijk genoeg.

o    Winnen, maar ook verliezen hoort nu eenmaal bij het voetbal.

o    Als je kind talent heeft, wordt dat heus wel opgemerkt.

o    Vind je langs de lijn staan en aanmoedigen niet genoeg om je betrokkenheid te tonen, dan zijn er allerlei activiteiten te bedenken om je tomeloze energie te kanaliseren zodat je kind lekker voetbalt en de club profijt heeft van wat jij doet:
-    schrijf wedstrijdverslagen
-    maak een leuke fotoreportage
-    organiseer een teamuitje met andere ouders (avondje film, profvoetbaduel bezoeken)
-    maak het gezellig in de kantine als de kinderen klaar zijn met de wedstrijden
-    bied je aan als leider
-    doe een cursus pupillentrainer. Zelfs als je nooit hebt gevoetbald, kan je na die cursus echt wat betekenen voor de club


TOT SLOT
Als ouder heb je een belangrijke rol als het gaat om het gedrag van hun zoon of dochter. Natuurlijk kun je het ergens niet mee eens zijn. In dat geval zouden wij het op prijs stellen dat je dit dan bespreekt met de desbetreffende trainer, leider of indien nodig de betreffende coördinatoren van de leeftijdafdeling. Vaak berust het een en ander op misverstanden en deze zijn er om zo snel mogelijk uit de wereld geruimd te worden. Een stukje begrip van beide kanten zorgt in de meeste gevallen voor een snelle oplossing.

 

Laatste wijziging: 3-9-2023