A- en B-categorie

De KNVB maakt voor wat betreft de verschillende niveaus een onderscheid tussen klassen waarbij de  teams spelen  met verplichte promotie en degradatie, de A-categorie en de klassen  waarbij dit niet het geval is en waar de teams  zich vrij kunnen inschrijven, de B-categorie.

Er zijn enkele verschillen in regels voor teams in de A-categorie of B-categorie. Zo kunnen teams in de B-categorie hun wedstrijden makkelijker verplaatsen en kunnen zij een baaldag opnemen.

Categorie A

Voor seizoen 2017/’18 geldt voor de categorie A de volgende indeling:

-       Mannen veldvoetbal: standaard
        Tweede divisie tot en met de vijfde klasse.

-       Mannen veldvoetbal:
        reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse.

-       Vrouwen veldvoetbal:
        Eredivisie vrouwen tot en met derde klasse.

-       JO19, JO17, JO15:  
        Eredivisie tot en met de eerste klasse.

-       JO13
        eerste divisie tot en met Hoofdklasse


Hieronder een overzicht van  de A en B-categorie bij Roda’46:

In de A-categorie spelen:

 Zat1  JO19.1
 Zat2  JO19.2
 Zat3  JO17.1
 Zon1  JO17.2
 Zon2   JO15.1
 Zon3  JO15.2
 Zon4  JO13.1

De overige teams komen uit in de B-categorie.

Clubs met een zaterdag- en een zondagafdeling

A-Categorie

Een speler uitkomend in categorie A die binnen zijn club de keuze heeft deel te nemen aan de competities van het zondag veldvoetbal of het zaterdag veldvoetbal, moet voor aanvang van een seizoen zijn keuze voor dat seizoen bepalen.

De speler is voor elftallen die zijn ingedeeld in de competities van de categorie A in dat seizoen uitsluitend gerechtigd uit te komen voor de competitie waarop hij zijn keuze heeft bepaald. De eerste keer dat een speler in een bindende wedstrijd uitkomt in de categorie A (competitie of beker) bepaalt daarom de keuze zaterdag/zondag.

B-Categorie

Een speler uitkomend in categorie B van een vereniging met een aterdag- en een zondagafdeling mag binnen de categorie B zowel op zaterdag als zondag (onbeperkt) in competitiewedstrijden van de vereniging waarvoor hij speelgerechtigd is uitkomen.

Wisselen van speeldag

Een speler mag onbeperkt van speeldag wisselen in de B categorie als hij nog geen wedstrijd heeft gespeeld in de A categorie.

Wanneer een speler 1 keer heeft gespeeld met een team in de A categorie, dan moet deze speler op die speeldag blijven voetballen.

Een jeugdspeler die aan de seniorencompetitie van zowel het zaterdag- als het zondagveldvoetbal kan deelnemen, mag, zodra hij eenmaal in een wedstrijd in een van beide competities is uitgekomen tijdens een seizoen alleen nog deelnemen aan de seniorencompetitie waarin hij is uitgekomen.

Laatste wijziging: 23-11-2017