Damesvoetbal niet meer weg te denken

DAMESVOETBAL BIJ RODA’46
 

De eerste poging

In 1971 organiseert Roda’46 een bijeenkomst in 't Ros Beyaart voor meiden en dames “die belangstelling hebben voor het damesvoetbal”. Sprekers zijn Piet Wendel en Jan van den Berg. Er zijn zo’n 15 geïnteresseerden. Hoewel niet iedereen daadwerkelijk wil gaan voetballen (sommige vrouwen trainen alleen), krijgen ze een elftal bij elkaar.
 
Het eerste damesvoetbalteam van Roda’46 is een feit. In dat team zitten onder andere Evelien en Gerda (Bums) v.d. Kletersteeg, Gina en Riky van Eyden, Joke en Bets Belt, Riet Leijenaar, Alie Oosterbroek, Agnes van ’t Klooster, Marriet en Ria Holst, Ada en Lia Visser, Nel Boom en Gerda Hilhorst (Spar). Later komen daar nog Connie en Rita Blom, Alie Klasens, José Visser en Ida van de Bremer bij.
Trainers zijn Dick Opstelten en Cees Leijenaar jr.
 

13_1971_damesteam_sepia_350x175.jpg
1971 - Achter v.l.n.r.: Nel van de Boom, Ria Horst, Lia Visser, Greet v.d.Belt, Corrie Berg, Ada Visser, Gerda Hilhorst, Ina van Roomen, Agnes van 't Klooster, Gerda v.d.Kletersteeg, Marriët Horst.
Voor: Alie Klasen, ? Seegers, ? Seegers. Rechts onder Toos van Hamersveld en Tinie Westerlaak..  
14_ada_visser_sepia_163x175.jpg
1971 - Ada Visser lost een schot op doel
 De eerste officiële wedstrijd van de Roda-dames wordt voor een groot publiek gespeeld tegen de Achterveldse vrouwen. Ondanks de 1-0 nederlaag spelen de dames een goede wedstrijd.
Ada Visser wordt (na 25 jaar) Roda’s eerste vrouwelijke bestuurslid. 
In die tijd heeft Roda’46 zelfs een jaar twee damesteams. Dat komt omdat de meisjes van de Hohorst meedoen. Zij houden er na een jaar weer mee op, omdat zij eens in de maand een weekend naar huis gaan.
Over het algemeen eindigt het team in de middenmoot. Onder de bezielende leiding van Opstelten en Leijenaar wordt de damesafdeling volwassen en worden er diverse successen behaald. In het seizoen 1973/1974 eindigen ze zelfs op de tweede plaats van de ranglijst.

Volgens de Leusder Krant van 1 juni 1974 kent de damesafdeling zelfs een zaterdag- en zondagtak. Tijdens de slotdag op zaterdag 2 juni spelen namelijk de Dames vcan de zondagafdeling een wedstrijd tegen die van de zaterdagafdeling. Inzet is de Bosman-Bokaal.

 

1972-1973_dms_sepia_350x233.jpg
1972-1973
Staand v.l.n.r: Dick Opstelten (trainer), D.Evers-Seegers, Evelien v.d.Kletersteeg, Gerda v.d.Kletersteeg, Gina van Eyden, Betsy v.d.Belt, Lia Staats-Visser, Joke v.d.Belt.
Zittend v.l.n.r.: Riet Leyenaar, Alie Oostenbroek, Agnes v.'t Klooster, Marriët Horst, Ria Horst, Ada Snoek-Visser

 
Clubvoorzitter J.v.d.Berg begroet in 1975 het 500ste lid bij de vereniging. Toevallig is het een dame, te weten Ida van de Bremer.
De damesvoetbalsters houden het zes jaar vol. Elk jaar is het een probleem om 15 speelsters bij elkaar te krijgen. Trouwen, verhuizen en kinderen krijgen zijn de grootste spelbrekers. In 1976 gaat de damesafdeling ter ziele.
 

Damesvoetbal doet een nieuwe poging

Eind jaren tachtig zijn er toch weer enkele “meiden” die het leuk vinden als zij kunnen voetballen. Met name Liesbeth de Leeuw vindt het onredelijk dat Roda’46 geen enkele belangstelling heeft om damesvoetbal te organiseren. Er wordt contact opgenomen met het Algemeen Bestuur. Resultaat: “je gaat je gang maar! Als je het voor elkaar krijgt om voldoende dames te vinden, dan zijn wij bereid mee te werken.”

De volgende stap is een gesprek met de redactie van de Leusder Krant met als gevolg een artikel en wie schetst de verbazing, er komen voldoende gegadigden om een team samen te stellen.

21_1989_damesteam2_349x156.jpg
Eind jaren '80 - Weer een damesteam 
Staand v.l.n.r.: Hans van Bekkum, E.Vis. J.Vlasblom, H.Bronsky, N, de Smalen, A. de Smalen, Y.Hey, Suzan Thomas, J.Voorburg, P.Wendel.
Zittend v.l.n.r.: Liesbeth de Leeuw, J.Veenendaal, E.Voorburg, C.Saelmans, M.Peski, J.Westerlaak, M.Tijmensen, G.Wendel.


De resultaten zijn in het begin niet om naar huis te schrijven, maar dat is in het eerste jaar niet van belang. Het voornaamste is dat men er lol in heeft. Het Bestuur, zeker niet damesvoetbalminded, moet toegeven dat er belangstelling is in Leusden; er wordt geld vrijgemaakt in de begroting van het daaropvolgende jaar, fl 750,-; de meiden krijgen het niet op.

Wethouder van Leusden, Corie Verduin, vindt het binnen haar portefeuille emancipatiezaken, een loffelijk streven van Roda’46 om het meisjes/damesvoetbal te promoten en de dames kunnen op haar steun rekenen.

Naast damesvoetbal is de wens om ook meisjesvoetbal in te voeren en wel op de zaterdagen. Dit is voor Roda niet in te passen in de toch al drukke bezetting op de zaterdagen: de capaciteit van de kleedaccommodatie en velden is niet voldoende.

De daaropvolgende jaren is er telkenmale de angst dat er dames afvallen; niet genoeg voetbalsters, dan geen inschrijving in de competitie. De leden van het damesbestuur ondernemen steeds weer de nodige acties om het team bijeen te houden of vertrekkende leden te vervangen door nieuwe en aldus een team op de been te brengen.

In 1998 verlaat Roda Dms1 eindelijk de vijfde klasse. De ploeg promoveert naar de vierde klasse.

Aan het einde van de twintigste eeuw heeft Roda’46 een damesploeg in de vierde klasse en twee meidenelftallen bij de B-junioren. Na de millenniumwisseling zet de groei van de meisjesafdeling door. In seizoen 2000-2001 komt er weer een de meisjes B-juniorenteam bij. Roda heeft nu drie meidenteams. Zoveel meidenteams heeft de club niet eerder gehad.
De dames- en meidenafdeling ontwikkelt zich verder en zijn niet meer weg te denken bij Roda'46. Al jaren heeft de club twee damesteams. In seizoen 2013-2014 doen acht meidenploegen mee aan de competitie.

Trainers komen en gaan bij de Roda Dames
 
Of het aan de dames ligt is niet bekend, maar de voetballende vrouwen van het eerste damesteam hebben in betrekkelijk korte tijd veel trainers versleten.

In seizoen 1996-1997 staat Mike Gressie aan het roer van de Roda-vrouwen. Hij wordt bijgestaan door Michiel Snoek. Als Gressie aan het einde van het seizoen stopt staat Snoek er alleen voor. Onder zijn leiding stijgen de dames van de vijfde naar de derde klasse. In 2001 stopt Michiel Snoek.

Hij wordt opgevolgd door Henk Fledderus uit Den Dolder. Aan de hand van Fledderus promoveren de dames naar de tweede klasse, na een spannende beslissingswedstrijd tegen Houten (3-2).
De voetballende vrouwen van Roda doen het niet slecht in de tweede klasse, maar Fledderus besluit in 2003 te stoppen bij de club.

Opvolger is Michiel Snoek, die de dames tijdelijk wil helpen. Het tijdelijke trainerschap blijkt drie jaar te duren. Door een versterkte degradatieregeling degraderen de Dames 1 in 2004. Ondanks een tiende plek daalt Roda’46 Da1 af naar de derde klasse.

Roda Dames 1 wordt het seizoen daarop direct weer kampioen van de 3e Klasse West 1. Gedurende de competitie wordt slechts twee keer verloren en éénmaal gelijkgespeeld. De overige wedstrijden worden (vaak met grote cijfers) gewonnen. Door het kampioenschap is promotie afgedwongen naar de 2e Klasse. Vanwege drukke werkzaamheden, zijn studie en privéomstandigheden stopt trainer Michiel Snoek na afloop van dit seizoen.
 
In 2006-2007 staat  Rene Veldhuizen uit Maarssen voor de groep. Al na één seizoen neemt Veldhuizen afscheid.
Paul de Gast wordt trainer/coach, maar het klikt niet tussen de dames en de trainer. Ook deze trainer houdt het na één seizoen voor gezien.
 
Voor het seizoen 2008-2009 komt Teus Verwoerd over van Spakenburg Dames1. Verwoerd houdt het anderhalf jaar vol. Begin 2010 vertrekt hij.
 
Clubman Erik Bijl is de volgende in de rij. Omdat de dames na het vertrek van Verwoerd geen trainer hebben springt hij bij. Ook het daaropvolgende seizoen 2010-2011 blijft de keeper van Roda 3 de coach van het damesteam.
In 2011 komt Dirk Struijk. Struijk woont samen met Roda speelster Femke Pothoven. In zijn eerste seizoen als trainer van de Roda-dames degradeert het team. Na zes jaar zakken de dames naar in de derde klasse.

Als in 2013 de relatie tussen Struijk en Pothoven op de klippen loopt verlaat Dirk Struijk met onmiddellijke ingang Roda'46. Willem Klumper volgt hem op.

Wim Klumper doet het uitstekend als trainer van de Dames. Onder ijn leiding wordt bijna alles gewonnen. Ondanks een fikse achterstand wordt koploper Hoogland achterhaald, Samen eindigen de kemphanen op de eerste plaats. Roda'46 wint de beslissingswedstrijd op het veld van VOP na verlenging.

Halverwege het daarop volgende seizoen (2014-2015) geeft Willem Klumper er de brui aan. De dames moeten op zoek naar een oplossing. Mike Gressie, die in 1996-1997 ook al trainer van de vrouwen was, maakt het seizoen als trainer af.

Hoe anders is het bij Roda Dms2 ?

In 1997 komt Ruud van de Pol bij de club. Als zijn dochter gaat voetballen in de meisjes B-junioren stelt Van de Pol zich beschikbaar als trainer. Na een seizoen stopt zijn dochter, maar Ruud van de Pol blijft oefenmeester bij Roda’46. Hij blijft “zijn meiden” trouw. In 2001 gaat hij met zijn team naar de A-junioren. Twee jaar later gaat hij mee naar de damesafdeling van Roda’46.

Met de Dames 2 promoveert hij in 2005 naar de vierde klasse.

In 2009 stopt Van de Pol als damestrainer. Hij wil weer helemaal opnieuw beginnen en gaat met ingang van seizoen 2009-2010 de meisjes E1 trainen. In mei 2011 overlijdt Ruud van de Pol onverwacht tijdens een reis naar Australië.

Bij de Dames 2 wordt Van de Pol opgevolgd door Eric Beunder, die eind jaren negentig reeds een meisjesteam van Roda trainde. In 2012 krijgt hij daarbij hulp van Robin Ruyter. Voor het seizoen 2013-2014 neemt Robin Ruyter het stokje bij Dames 2 over van Eric Beunder.

Voor het seizoen 2014-2015 geeft Ruyter aan te stoppen. Joell en Johan eorden aangesteld als nieuwe trainers van Dames 2. Enthousiast beginnen zij, maar tegen het einde van het seizoen geven zij aan vanwege persoonlijke redenen te stoppen als trainer. De damesafdeling moet weer op zoek naar een coach.