1990-1992: Promotie "naar de knvb"

1990-1992 PROMOTIE "NAAR DE KNVB"


De zaterdag promoveert naar de KNVB

Tot 1991 bivakkeert Roda'46 met z'n standaardelftallen steeds in de onderafdeling Utrecht. In 1991 beleeft de club een hoogtepunt. Het eerste team van de zaterdagafdeling promoveert naar de KNVB.
 


22_1992-1993_zat1_kampioen_sepia_350x178.jpg
1992 - Roda-zat promoveert naar de derde klasse na een zege op Middenmeer.
 

Achter v.l.n.r.: Pieter Verhoeven, Paul Verhoeven, Harm Wassink, Frank Vissers, Lidus Vaartjes, Jeroen Gaal, Wim v.d. Biezen, Ronald de Haas, Fred de Smalen, Koen van Dijk, Nico Romeijn, Marja v.d. Ham
Onder v.l.n.r.: Bart Otto, Peter de Beer, Harry Kerssies, Klaas de Vries, Hans van Bekkum, Dik Goossens, Olaf Meerveld, Marcel Koch en Hans Esveldt.


FRAUDEREND MIDDENMEER DOET ZICHZELF DE DAS OM

Nico Romeijn wordt in 1989 hoofdtrainer van Roda’46 Zat. Hij volgt Steef van Meerveld op, die ziek afhaakt. Het is een lastig seizoen. Roda Zat1 zit in de problemen, maar degradeert niet.

Dan komen er twee spelers bij. Frank Vissers en Pedro Pastor. Zij zorgen voor evenwicht in het elftal. Het begint te lopen en de Zaterdag 1 wordt kampioen.
Nico Romeijn: "Het jaar (1991) dat we kampioen werden en naar de KNVB promoveerden was absoluut het mooiste: de kroon op het werk. Ik was niet eerder als trainer kampioen geweest. We hadden een vriendenploeg, waarin alles klopte. Voor Roda was het ook een groot moment. Nog nooit had een elftal de KNVB gehaald en nu was het eindelijk gelukt. Op het veld liepen grote kerels te huilen. Het was een enorme ontlading van emoties."  

Het jaar daarop promoveert Roda’46 Zat1 weer, maar dat is een apart verhaal.
Romeijn: “We haalden de nacompetitie en moesten de beslissingswedstrijd tegen Middenmeer uit Amsterdam spelen. Mijn collega Leon Corba ging ze bekijken. Hij vertelde me dat Middenmeer een goede ploeg had, maar dat ik geluk had. De beste speler zou geschorst zijn. We speelden op het veld van SEC in Soest. Leon vertelde me direct dat die geschorste speler toch in het veld liep. We hebben foto’s van hem gemaakt. We verloren de wedstrijd en de teleurstelling was enorm. We waren er zo dichtbij geweest. Bij de KNVB hebben we toen protest aangetekend.
Ze stelden een onderzoek in en al gauw bleek dat we gelijk hadden.
De speler was geschorst. Hij gaf ook ruiterlijk toe dat hij meegedaan had. Ze begrepen niet zo goed waar we zo’n drukte over maakten, maar de wedstrijd werd overgespeeld bij Horst in Ermelo. Wim van de Biezen maakte de winnende goal. We promoveerden weer.”

Bron : Tussen pret en prestatie - Gerhard te Winkel (2004)

 

ZAT 1
23_zat1_sepia_350x149.jpg
Staand v.l.n.r.: M.v.d.Ham, Nico Romeijn, Hans Esveld, P.Goosens, Willem van de Biezen, H.Wassink, C.v.Dijk, Peter de Beer, F.Schonewille, Harry Kerssies, Leo Engelman, L.Vaartjes;
Zittend v.l.n.r.: Hans Nieuwenhuis, P.Verhoeven, P, Pastor, R.Bitterling, Klaas de Vries, F.Visser, Edwin van Ginkel, Fred de Smalen 
  
ZON 1
24_zont1_sepia_350x181.jpg
Staand v.l.n.r.
: B.Kulk, L. de Boer, Jeroen Zaal, Meindert Vlugt, H.Strijbos, P. Wendel, S.Chang, A.Brander, Sander Zaal, Flip Weerdesteijn, Gerrit Duinsbergen;

Zittend v.l.n.r.: T.v.Kommer, R.Bosman, Harry Oussoren, Edwin Boog, B.Schoordijk, E.Veenendaal, M.Oussoren, John Jansen  

 

In het begin van de jaren negentig rommelt het binnen de zondagafdeling van de club. Al jaren wordt er vegeefs gejaagd op promotie naar de KNVB. Omdat de Zaterdag 1 het in de derde klasse bijzonder goed doet, wordt de druk op de Zondag 1 steeds groter.

De Zondag 1 verslijt binnen korte tijd meerdere coaches. Tijdens het seizoen 1992-1993 krijgt ook de Utrechtse trainer Piet MacKaay te horen dat zijn contract aan het einde van het seizoen niet zal worden verlengd. Daarmee is hij de derde trainer binnen korte tijd die het veld moet ruimen.

Het bericht dat MacKaay moet vertrekken brengt grote onrust teweeg binnen de selectie. Er wordt gestemd. Vijf spelers zijn tegen het ontslag van hun trainer en werden prompt voor een wedstrijd door het bestuur geschorst. Aanvoerder Meindert Vlugt wordt na een stemming binnen de spelersgroep zelfs helemaal uit de selectie gestuurd. De 35-jarige routinier hangt teleurgesteld zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

MacKaay noemt het handelen van het bestuur "schandalig".

meindert_vlugt_weggestuurd_400x635.jpg
Leusder Krant, 9 december 1992



Vijftig jarig jubileum

25_50jaar_sepia_124x123.jpg

In 1996 bestaat de club vijftig jaar. Er wordt een prachtige feestweek georganiseerd met activiteiten voor alle leeftijdsgroepen. Een grandioze feestavond in de tent vormt de slotactiviteit. Met 56 jeugdteams in de competitie hoort de club, wat de jeugd betreft, tot de vijf grootste verenigingen van het land. De club heeft meer dan 300 vrijwilligers. Dat maakt Roda’46 tot een maatschappelijke factor van betekenis in Leusden.

26_50jaar_vlag_sepia_334x230.jpg
De jubileumvlag wordt den volke getoond. Staande rechts: Willem van den Bremer. Naast hem wethouder Joost de Jongh en Bart Keus. Gehurkt links: Cees van Reemst. Gehurkt rechts: Jan Hondelink
38_overhandiging_jubileumboek_350x228.jpg
Bij het 50 jarig jubileum overhandigt Ko de Kruijf het jubileumboek aan voorzitter Jan Hondelink


 

Meisjesvoetbal gaat van start

Op initiatief van Flip Weerdensteijn besluit het Algemeen Bestuur in 1997 dat m.i.v. seizoen 1997-1998 ook meisjes mogen voetballen bij Roda’46. Meiden worden uitgenodigd zich op te geven.

Er komen 36 aanmeldingen. De leden van het bestuur van Roda'46 vinden dit erg veel en beslissen alleen een team samen te stellen voor 14, 15 en 16 jarigen. De jongere meiden en hun ouders protesteren. Zelfs de krant wordt er bijgehaald. Het Roda-bestuur besluit de jongste meisjes een seizoen later in te schrijven voor de competitie. Behalve een elftal bij de B-junioren is er nu ook een meidenteam bij de C-junioren. 

Ruud van de Pol stelt zich beschikbaar om de Meisjes B te trainen. Samen met zijn broer gaat hij de groep meiden de voetbalkunst bij brengen. De meisjes C-junioren spelen in die tijd met zeventallen op een half veld.
Een jaar later worden Eric Beunder en Ed Glas trainers van het nieuwe jongere meisjesteam.

27_98_99_mb1_sepia2_350x218.jpg
Achter vlnr: Eline Bruine de Bruin, Daphne de Vries, Inge van de Beek, Annelieke Duist, Lori Murphy, Kim Visser, Renate Boersma, Rosanne van Buren.
Voor vlnr: Aafke Obbes, Marloes Wouters, Sacha Ghurahoo, Wendy Planje, Maartje Kooper.
Trainer: Ruud van de Pol
  


 
Op weg naar de Millenniumwisseling

Het seizoen 1997-1998 is memorabel. De Zondag 1 wordt overtuigend kampioen. Na zeven jaar Hoofdklasse afdeling Utrecht en twee jaar vijfde klasse District Midden (KNVB) promoveert het team eindelijk naar de vierde klasse. Ook het tweede Zondagteam en de A1 pakken de titel. Roda'46 A1 promoveert zelfs naar de 2e divisie landelijk. Het hoogste spelende ploeg in de regio.

Zaterdag 1 mist in 1999 op een haar na promotie. Aan het einde van het seizoen wordt afscheid genomen van Harry Kerssies als actief voetballer van Zaterdag 1. Hij wordt in het seizoen 1999-2000 trainer van Roda Zaterdag 2. Het seizoen daarna neemt hij de A1 onder zijn hoede.

De Roda-jeugd staat steeds meer in de belangstelling van scouts van de KNVB en de betaald voetbalclubs. Een van de toppers van de B1, Kevin Engelman, verdient een transfer naar FC Utrecht.

Een aansprekende verbetering is eind jaren 90 de realisatie van de overdekte zittribune. Dit prachtige bouwwerk komt tot stand door de inzet van veel vrijwilligers, maar vooral door de bijdrage van hoofdsponsor Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoonderbeek BV.


Een emotioneel seizoen

Het seizoen 1999-2000 is een jaargang vol emoties. In september 1999 wordt de club geconfronteerd met het plotselinge overlijden van speler en trainer Rigor Engelman op jonge leeftijd. Verder verliest Roda een markant figuur in de persoon van Cees Leijenaar sr. Het was een man, die door velen bewonderd werd. Zijn opbeurende preken, zijn kritische noot over de spelers en zijn enorme Roda hart worden enorm gemist.

36_leijenaar_sr_en_vrijhoef_sepia_350x247.jpg
In 1999 overleed Cees Leijenaar sr. (links). Leijenaar was een clubman in hart en nieren, evanals de naast hem staande Wim Vrijhoef. Beide mannen hadden een groot aandeel in de geschiedenis van Roda'46.