Fred Duijnstee’s 10de jaar bij Roda ’46


Op uitnodiging van René de Leeuw, destijds technisch jeugdcoördinator bij de club, vindt op 7 september 2012 de aftrap plaats van mijn route bij Roda ’46. Als investering voor de club blijkt mijn train- de -trainer cursus zo succesvol uit te pakken, dat voor het seizoen erop trainingen aan jeugdteams worden ingepland. In een review over de cursus, die aan veelal oud eerste elftalspelers wordt gegeven, schrijft de Leeuw onder andere: ‘In Fred Duijnstee hebben wij een trainer gevonden die met passie, liefde en vol enthousiasme deze kwaliteiten kan overbrengen op onze trainers en de trainers kan vertellen hoe zij dit over kunnen brengen op de jeugdspelers…. Deze trainingen moeten bij elke vereniging standaard worden ingevoerd.

En dat is nog niet alles: ook Harry Oussoren, de trainer/coach van Zondag 1, blijkt geïnteresseerd te zijn. Na een aantal proeftrainingen wordt er besloten om te gaan samenwerken in het seizoen 2013-2014. Het plezier blijkt van twee kanten te komen: al met al wordt het een mooie, vruchtbare periode.

Jeugdtrainingen

Als gevolg van voornoemde train-de-trainer cursus, starten in oktober 2013 de trainingen aan E1, E2 en D3 (met o.a. Quinten Riphagen waarover later meer). Ook deze trainingen leveren het gewenste resultaat op en de afspraak is om vanaf het seizoen 2014-2015 de oefenstof van: ‘ Voetbal is spelen met ritme ‘ aan te bieden aan de onderbouw van Roda ’46. Het betreft een 4-jarenplan dat, op verzoek van het toenmalige technisch team ( met o.a. Huib van Maanen, Sander Arts en Bert Staubach) door mij wordt uitgebreid tot een 6-jarenplan: ‘De route naar tweebenigheid'.


Schema 1. De route in ontwikkelingsdoelenschama 1.jpg

 

Ricardo Moniz

moniz1.jpg

In het 4-jarenplan zit al veel oefenstof van Moniz verweven en na afloop van zijn presentatie voor ruim 70 Roda-trainers, krijg ik de voor mij nog onbekende ‘’Muurtraining’- dvd van Ricardo in handen.
Het nieuwe materiaal dat op deze dvd te zien is, werk ik tot in detail uit. In combinatie met mijn eigen oefenstof ontstaat zo de trainingsstof van jaar 5 en 6:

De route naar tweebenigheid.

Het contact met Ricardo Moniz mondt in 2019 uit in een volgend hoogtepunt.
Annemarie Maas, mijn vrouw en talentvol schrijver, daagt mij uit om mijn methode op schrift te stellen. Na anderhalf jaar intensief werken komen wij tot een gezamenlijk goedgekeurde beschrijving die de lading dekt en ook nog leesbaar is.
20/10Uitgevers is bereid om het boek uit te geven en op 7 juni is het zover.
Na afloop van mijn demonstratietraining met JO11.1 van Roda ’46 overhandig ik, in een rijk gevulde kantine, het eerste exemplaar aan Moniz.

moniz2.jpg moniz3.jpg

Lotje de Keijzer en Meidenvoetbal bij Roda ’46

In februari 2020 komt Dennis van den Brink (begeleiding stagiaires) met het idee om Lotje de Keijzer als stagiair in te zetten bij de techniektrainingen. Dat zij als jeugdspeelster bij Roda ’46 gescout was voor het Nederlands Elftal O15 Meiden en later door PEC Zwolle Vrouwen wist ik wel, maar ik had haar nog nooit ontmoet.
Bij onze kennismakingstraining blijkt het te klikken en we spreken af om te gaan samenwerken.

lotje de keijzer.jpg

Naast het feit dat Lotje mij assisteert bij de techniektrainingen nemen we ook een filmpje op van haar vaardigheden: ‘ Lotje de Keijzer voert Ricardo Moniz’ series uit.’(2020)
Inmiddels is zij profvoetballer bij FC Twente Vrouwen en heeft zij al gescoord bij een voorronde Champions League wedstrijd; rechts aannemen, links scoren.
Natuurlijk vervult Lotje een rolmodel functie en de Meiden van Roda ’46 mogen graag een voorbeeld aan haar nemen.
Vanaf het seizoen 2018-2019 train ik ook Meidenteams (MO11.1. MO13.1, MO13.2, MO17.2) en dat het vrouwenvoetbal in de lift zit ervaar ik met eigen ogen. Er loopt inmiddels veel talent rond bij deze afdeling en de tijd dat er geoogst gaat worden komt rap naderbij.


Voetbalhuiswerk

Op 12 maart 2020 gaat Nederland op slot en zit iedereen met de handen in het haar. Niemand weet hoelang het gaat duren en er moeten alternatieven worden gevonden.
Op de één of andere manier moeten we, en kinderen in het bijzonder, in beweging blijven. Ik besluit om een online train-de-trainer programma voor jeugdspelers op de site van Roda ’46 te zetten (met de welwillende medewerking van Chris Visser, websitebeheer). De spelers krijgen van mij de ‘opdracht’ om, aan de hand van mijn voetbalhuiswerk, zichzelf te gaan trainen. Ze worden door mij behandeld als collega- trainers en dat schept een band.
Aan de hand van filmpjes uit het boek met daarbij een uitgebreide beschrijving trainen de kinderen zichzelf gedurende een periode van zes weken. Gelukkig mogen we eind april weer de wei in!

 
Landen in het 1e elftal en meer

Bij mijn eerste training aan de D3 in 2013 kom ik o.a. in contact met Quinten Riphagen. Naast de trainingen die ik aan zijn team geef, spreken we ook af om één op één te gaan trainen. Dit mondt uit in het opnemen en plaatsen van een filmpje van Quintens vaardigheden.
Tot hilariteit van de aanwezigen komt bij de aankondiging: ‘Quinten’…zijn moeder naar voren om het boek in ontvangst te nemen bij de presentatie in 2019. Quinten moest trainen.
Op 11 september jl. heeft hij, als exponent van tweebenig spel, zijn eerste doelpunt gescoord voor Zaterdag 1 van Roda ’46.
Daarmee is een cirkel rond en als er één schaap over de dam is…..
Op de dag van het 75-jarig bestaan van Roda ’46, 15 september jl, ben ik gestart met een nieuwe train-de-trainer cursus: ook die cirkel is dus rond.

 
In het zonnetje

Het, logistiek gezien, voor elkaar krijgen van al die trainingen gedurende ruim negen jaar lukt je natuurlijk nooit zonder de hulp van anderen.
Assisteren bij de trainingen, opstellen en plaatsen van trainingsroosters op de site, licht verzorgen op de velden, organiseren van presentaties.
Ook het ‘klankborden’ doe je niet in de spiegel, daar heb je voetbalmaatjes voor nodig.
Ik ben dan ook enorm dankbaar voor alle steun die ik door de jaren heen kreeg en nu nog steeds krijg! De genomineerden in de verschillende categorieën zijn:

Assistenten:

  • Finn Arts, die nu al voor het zesde jaar assisteert
  • Semmi Overmaat, tweedejaars assistent en hoofdpersoon in één van mijn
    filmpjes over tweebenigheid

Buitencategorie:

  • John Groenevelt, de man van de roosters, het licht en vele andere zaken
  • Hans-Peter Kok, voormalig jeugdvoorzitter, steun en toeverlaat, tevens verantwoordelijk voor een zeer persoonlijke toespraak tijdens de boekpresentatie
  • Onno Schneiders, voormalig voorzitter en vraagbaak
  • Marco Snijders, leverancier van kleding, sponsorfacturen en vele andere zaken                                                                                          

De klankborders:Jurrian Boerkamp, Tom van Dijken, Peter Gaanderse, Ivory Harrison, Jakob Melessen, Peter Sennema, Bert Staubach en Maarten Storm
 

Dank, dank, dank!                                                                                                          

Fred Duijnstee