Roda'46 Zat1 doet mee voor promotie naar de hoofdklasse

Mehmet Kaya was een van de uitblinkers tegen De Merino's

Tien minuten extra tijd telde de goed fluitende scheidsrechter Knetsch maar liefst bij aan het einde van de wedstrijd Roda’46 Zat1 – De Merino’s. En het waren tien enerverende minuten. Roda’46 stond met 3-2 voor. Winst voor de Leusdense ploeg betekende dat Roda periodekampioen werd en mee zou mogen doen voor promotie naar de hoofdklasse. Een gelijkspel hield in dat De Merino’s er vandoor zou gaan met de periodetitel.

De bezoekers uit Ve     enendaal probeerden in de slotfase uit alle macht een remise uit het vuur te slepen. Roda’46 werd naar achteren gedrukt en kon slechts sporadisch uitkomen. In de negende minuut van de extra tijd leek De Merino’s toch nog op gelijke hoogte te komen. Een harde schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied leek in de uiterste benedenhoek te verdwijnen, maar daar was ineens doelman Thijs Janssen, die zijn doel op formidabele wijze schoon hield.

Een geweldige redding, waardoor hij zichzelf wel veroordeelde tot nog een paar potjes voetbal. Thijs Janssen stopt namelijk na dit seizoen. Een paar weken geleden verklapte hij dat hij blij zou zijn als het seizoen erop zou zitten.”Het trainen staat mij tegen”, aldus de keeper.

Maar door zijn katachtige reflex zorgde hij ervoor dat zijn team een minuut later juichend van het veld kon lopen. Het was toch al de middag van doelman Thijs Janssen, want bij de stand 3-1, stopte hij ook een penalty.

De wedstrijd begon zo goed voor Roda’46. Met goed voetbal werd De Merino’s tegemoet getreden. De ene aanval was nog mooier dan de andere. Uitblinker Mehmet Kaya verstuurde prachtige passjes. Dat Roda halverwege de eerste helft op voorsprong was daarom niet meer dan terecht. Kaya gaf Nico van den Brom de kans om te scoren, 1-0. Niet lang daarna werd het 2-0, door Guido den Daas, die de laatste weken is opgebloeid na een langdurige blessure. Nog voor rust werd het 2-1 door Patrick Donkervoort. Vlak voor rust deelt een speler van De Merino’s een elleboogstoot uit aan Brian Bawuah. De scheidsrechter staat op drie meter afstand en stuurt de Veenendaalse speler uit het veld.

In de 55e minuut is het opnieuw Guido den Daas die scoort. Met een harde kopbal verslaat hij de uitstekende doelman Jeroen Vrolijk, 3-1. De wedstrijd lijkt gespeeld. Twee doelpunten voorsprong tegen een ploeg die nog maar met tien man speelt.

Niets blijkt minder waar. Vlak na de goal van Roda’46 krijgt De Merino’s een strafschop na hands. Keeper Thijs Janssen keert de inzet. Even later valt toch de aansluitingstreffer, door een mooi schot van  Joop de Bruin.

De Merinos schakelt nog een tandje bij en probeert met een alles of niets offensief de gelijkmaker te forceren. Een spelletje dat de thuisclub helemaal niet ligt. Technisch behoort de ploeg van trainer Koen Janssen bij de beste van de eerste klasse, maar als het aankomt op “vechtvoetbal”, dan blijkt de kwetsbaarheid.

Met kunst en vliegwerk blijft Roda’46 op de been. Bij enkele uitvallen is de thuisclub gevaarlijk. Yasin Isik verschijnt zelfs alleen voor keeper Vrolijk, maar de bevrijdende treffer blijft uit. En dus blijft De Merino’s drukken en moet doelman Thijs Janssen zich in de negende minuut van de extra tijd onderscheiden.

Door de zege heeft Roda’46 de derde periodetitel gepakt. Zij mogen deelnemen aan de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse. In de totaalrangschikking is de formatie van trainer Koen Janssen op een fraaie vierde plek geëindigd.