Geflatteerde nederlaag JO14-1 tegen PEC Zwolle

ZWOLLE - maandag 31 oktober 2022

PEC Zwolle JO14-1 vs Roda’46 JO14-1

Op een mooie nazomerse dag mocht Roda ’46 JO14-1 aantreden in Zwolle tegen PEC Zwolle op het mooie kunstgrasveld van Be Quick uit Zwolle. De leeftijdsgenoten van PEC zijn trotse koploper van divisie 2A BVO en verslaan ploegen als FC Utrecht. Drie spelers van deze ploeg zijn zelfs vaste krachten van Oranje O14.

De boys waren dus gewaarschuwd en heel eerlijk had de schrijver van dit stuk er een beetje bedenkingen bij hoe dit zou aflopen.

Na een goede warming up waren de ploegen klaar. De laatste aanwijzingen werden nog gegeven door beide trainers en de scheidsrechter blies de wedstrijd in gang. Wat gelijk opviel is dat het tempo waarin PEC startte behoorlijk hoog was. Veel spelers die in de bal kwamen, al vooracties maakten en continue in beweging waren. De eerste paar minuten waren dan ook even wennen voor de boys. Zwolle probeerde het in de 2e minuut van afstand, maar doelman Tim van de Kamp was ook warm en tikte de bal over de lat. Het hoge tempo en de vele bewegingen bij PEC leidde er ook toe dat Roda de kans kreeg om te voetballen. En als de ruimtes worden gegeven kunnen deze jongens goed voetballen. Na de eerste paar minuten besloten dan ook in het tempo van PEC mee te gaan en gebruik te maken van de ruimten. Roda werd brutaler en speelde de schroom van zich af. Onder aanvoering van een de verdedigers Nout Leutscher, Noud Beukers, Casper Welmers en Stijn Westerhof werd continue gezocht naar de voetballende oplossingen. De middenvelders Badr Yaacoubi, Jasper Boerkamp en Luca Jansen waren ook continue aanspeelbaar en met korte kaatsen en passen werden de aanvallers in stelling gebracht. Zo ook in de 5e minuut. Nout Leutscher speelde Noud Beukers in en die gaf een pass op Badr Yaacoubi, die vervolgens Kieron Mbabazi wegstak de diepte in. Kieron liet zijn tegenstander zijn hielen zien, maar werd half getackeld, maar wist toch nog tot een schot te komen die helaas naast ging. De eerste waarschuwing was gegeven. Vanavond gingen de jongens hun huid duur verkopen. Roda werd brutaler en brutaler. Het middenveld werd overgenomen door Badr Yaacoubi die met zijn dribbels regelmatig zijn tegenstanders de baas was en Jasper die ontzettend veel energie erin gooide om zijn box to box spel te spelen. En als er eens een bal tussen de linies was, kwam Luca Jansen het vuile werk weer opknappen en zorgde met zijn passes dat het balbezit weer bij Roda lag. De Roda aanvallers Stijn de Ruig, Ilyas Razik en Kieron Mbabazi speelden net als hun teamgenoten met bravoure en veel zelfvertrouwen en waren regelmatig de bovenliggende partij in de wedstrijd. PEC was vooral gevaarlijk door individuele acties, maar de keren dat ze voor de goal kwamen wist Tim van de Kamp redding te brengen. Na 22 Minuten kwam een behendige aanvaller van PEC aan de bal en wist 2 man uit te spelen de derde stond in het strafschopgebied en stopte hem, maar helaas niet reglementair waardoor een penalty het gevolg was. De speler van PEC stond klaar en Tim van de Kamp ook. De speler schoot de bal links hard in de hoek en ondanks dat Tim van de Kamp in de goede hoek dook was de penalty te hard en onhoudbaar, 1-0.

Heel even schrok Roda, maar dat duurde nog geen minuut. Gelijk werden de mouwen opgestroopt en ging Roda door met waar het mee bezig was, namelijk PEC een ontzettend lastige avond bezorgen. Kieron Mbabazi werd in een mooie aanval weer op pad gestuurd, alleen afgaand op de keeper had hij iets te veel tijd en probeerde de keeper te passeren. Jammer genoeg lukte dat niet waardoor de stand 1-0 bleef. Nog geen minuut later werd Kieron Mbabazi weer op pad gestuurd na een geweldige pass van Noud Beukers. Kieron sprintte aan de rechterkant van het veld zijn tegenstander eruit en zal Ilyas Razik al meelopen. Hij gaf hard voor en Ilyas ramde de bal in het dak van het doel. 1-1. Alle supporters van Roda sprongen op en dit was meer dan verdiend. De wisselspelers Ward Jansen, Jurre 't Mannetje en Jenpito Martina werden ingebracht tijdens de eerste helft om ook hun kunsten vertonen. Ward en Jurre waren gekoppeld aan sterke middenvelders. Met veel kunst en vliegwerk wisten ze deze jongens uit te schakelen en Jenpito dribbelde op de rechtsback positie de linksbuiten en linkshalf regelmatig dol. De coach van PEC was inmiddels zeer druk met het geven van aanwijzingen over het hele veld heen, want hij zag dat Roda zijn team toch wat schaamrood op de kaken speelde. PEC kwam ook nog een paar keer voor het goal en keer op keer werd het gevaar door een zeer goed spelende verdediging geneutraliseerd. Een enkele keer lukte het de verdediging niet, maar dan was Tim van de Kamp er nog om de laatste sta-in-de-weg te zijn. Een paar 1 op 1 situaties werden goed gepareerd. Het harde werken had effect en Roda speelde volwaardig mee in deze wedstrijd. Na 35 minuten floot de scheids voor de welverdiende rust. In de rust werd door de toeschouwers (ook van PEC) aangegeven dat ze ontzettend goed speelden, maar ook dat er gehoopt werd dat dit ontzettend hoge tempo hun niet de das om ging doen in de tweede helft. Na een korte pauze van ongeveer 10 minuten wisselde PEC even flink door. Zeven spelers zaten op de bank en die mochten ook minuten maken. Roda daarentegen had maar 3 wissels.

De tweede helft was aangevangen en als PEC in de eerste helft al een hoog tempo speelde hadden ze nu een vaatje gevonden dat nog iets meer versnelling gaf. PEC zette hoog druk en het werd voor Roda lastiger om er onder uit te spelen. Het middenveld werd af en toe overgeslagen, maar de aanvallers konden de bal ook niet vasthouden, waardoor aansluiting lastig was. Een aantal gevaarlijke situaties werden elke keer nipt verijdeld door de verdediging, maar iedereen voelde op zijn kicksen aan dat het niet lang ging duren voor de 2-1 erin zou liggen. In de 44ste minuut 44 gebeurde dit ook. Een goed opgezette aanval van PEC met een dito voorzet werd binnengelopen door PEC. Heel even was dit een moment waar Roda de teugels iets te ver liet vieren en de ruimten wat te groot liet. Hierdoor stond het binnen een paar minuten ineens 4-1. De 3-1 was een kopie van de 2-1 en de 4-1 werd door een mooie individuele actie van de spits van PEC gemaakt. De behendige spits van PEC wist meerdere mensen te omspelen en de bal in de lange hoek buiten het bereik van Tim van de Kamp te plaatsen. Zo stond het dus ineens in de 47ste minuut 4-1 een stand die geen recht deed aan de wedstrijd, maar wel liet zien dat als PEC ruimte kreeg er heel snel veel ballen in de goal konden komen te liggen. Gelukkig pakten de mannen het weer op, iedereen wist zich te herpakken en speelde weer alsof het nog de eerste helft was. PEC zag dat Roda zich niet gemakkelijk naar de slachtbank wilde laten leiden en moest ook in de achteruit. Jammer genoeg was er in deze fase van de wedstrijd te weinig stootkracht nog om doelpunten te maken. Wel kregen de jongens een paar goede kansen, die helaas naast of tegen de keeper aangeschoten werden. Het slotakkoord was voor PEC, wederom een aanval over rechts die hard werd voorgegeven en ongelukkig in eigen doel werd gewerkt via het scheenbeen van Jenpito Martina.

De laatste minuten van de wedstrijd ging gelijkwaardig op en de wedstrijd werd afgesloten met een 5-1 nederlaag. Verloren, maar met veel complimenten van de toeschouwers en de tegenstanders konden de boys in ieder geval met een goed gevoel naar huis. Want na een geweldige eerste helft en een goede 2e helft waarin PEC toch veel moest geven om gezichtsverlies te voorkomen was dit een mooie voetbalpot voor Roda’46, maar zeker ook voor PEC Zwolle.

Aanstaande zaterdag kan deze strijd een mooi vervolg krijgen!

In Assen kan de 2e plek in de 2e divisie heroverd worden.

Tegen ACV moet de onnodige thuisnederlaag (2-3) rechtgezet worden, aanvang 10.45 uur.