JO14-1 laat wilskracht zien

IJsselmeervogels JO14-1 vs Roda’46 JO14-1

Vandaag stond de kraker tegen IJsselmeervogels op het programma. Een wedstrijd die altijd veel strijd kent, vaak veel doelpunten heeft en eigenlijk altijd vermakelijk is. Zo ook vandaag. Aangekomen op een koude Westmaat moesten de boys het helaas zonder Stijn Westerhof en de al langer geblesseerd zijnde Dennis van Druten doen. Noud Beukers was er nu wel weer bij, maar had nog wel wat naweeën van zijn stevige griep afgelopen week. Ondanks dat Dennis geblesseerd was en niet kon spelen pakte zijn vader toch de grensrechters vlag op en vlagde een puike wedstrijd.

De wedstrijd ving aan met Badr in de wissel en Jasper Boerkamp was weer terug naar de laatste linie gehaald. Het gevaar bij IJsselmeervogels wordt vaak door de rechtsbuiten ingeleid, een jongen die zelfs Usain Bolt bijna zijn hielen zou laten zien zich. Ook vandaag had deze speler het weer op zijn heupen en etaleerde regelmatig zijn snelheid met en zonder bal. Al na een paar minuten was hij de verdediging van Roda’46 al een paar keer voorbijgesneld. Na 5 minuten gebeurde hetgeen we op de tribune al aan zagen komen. De rechtsbuiten snelde na onzorgvuldig uitverdedigen van Roda’46 weer langs een paar spelers. Hij kapte terug en via een rare carambole kwam de bal toch nog voor zijn voeten op een meter of 16 van de goal. Hij haalde uit en via een teen van een Roda’46 verdediger werd de bal nog van richting veranderd waardoor ook Tim van de Kamp geklopt was. Gelijk klonk er een oorverdovende disco uit de speakers van het hoofdveld.

Roda’46 was nog niet helemaal zichzelf en ging 5 minuten later opnieuw in de fout door verkeerd uitverdedigen. Een dribbel werd van de voet geplukt en gelijk werden de snelle spelers van IJsselmeervolgels aan het werk gezet. De linksbuiten zette snel voor op de rechtsbuiten en die joeg het leer hard en onhoudbaar in het doel. 2-0. Wederom was er weer disco op de Westmaat.

Roda’46 herpakte zich en ging directer en sneller spelen. Amper 2 minuten na de tegengoal werd een pass gegeven op Kieron Mbabazi, die zich vrij worstelde en richting de keeper van IJsselmeervogels snelde. Hij wilde langs de keeper spelen, maar die raakte hem nog een beetje aan. Gelukkig voor Roda’46 was het Naoufal Arbaj die met een uiterste krachtsinspanning de bal wist binnen te tikken, 2-1. Deze keer bleef het stil in het stadion van de vogels. Ondertussen pakte Noud Beukers een gele kaart, omdat hij -ondanks dat het zo koud was – al shirtje wilde wisselen met de rechtsbuiten van de vogels die een hele behoorlijke wedstrijd speelde. Roda’46 werd steeds brutaler en ging steeds meer naar voren spelen. De kansen regen zich aaneen voor Jasper Boerkamp, Kieron Mbabazi en Jurre ’t Mannetje. De druk werd groter en groter. Een vrije trap op ca. 35mtr van het eigen doel werd genomen door Jasper Boerkamp. De vuurpijl kwam na 50 meter onderweg te zijn geweest helemaal bij Naoufal Arbaj, die de achterlijn haalde en geweldig teruglegde op de instormende Kieron Mbabazi. Een koud kunstje was het vervolgens voor hem om de 2-2 aan te tekenen.

De onvoorzichtigheid bleef alleen wel in het spel van Roda’46 zitten en ook nu werd er weer matig uitverdedigd, waardoor ineens de spits van IJsselmeervogels werd gelanceerd en 1 op 1 met Tim van de Kamp kwam te staan. Tim bleef rustig kijken en wachtte zo lang dat de spits wel moest schieten, waardoor hij redding kon brengen en een zekere 3-2 achterstand voorkwam. Roda’46 kwam alleen ook tot mooie aanvallen en een aanval die een beter lot had verdiend was de aanval waarin Stijn de Ruig met een geweldig schot de keeper totaal kansloos liet, helaas was de deklat de spelbreker waarin de aanval die over vele schijven liep niet tot een doelpunt leidde. Ook de vogels hadden soms moeite met het druk zetten van Roda’46. In de 26ste minuut zette Stijn de Ruig venijnig druk op de CV van IJsselmeervogels en zij passte strak over de achterlijn richting haar eigen doelverdediger. De pass was alleen te hard en moeilijk te verwerken door de keeper en Kieron Mbabazi was er als de kippen bij om het leer voor de derde maal te laten bollen in het voordeel van Roda’46, 2-3.

De vogels bleven scherp en wisten met steekballen hun buitenspelers goed te bereiken. Zo werd een minuut na rust de rappe rechtsbuiten wederom alleen op het Roda’46 doel afgestuurd. Tim was echter snel uit zijn doel gekomen en verkleinde het zoveel dat de speler wel gelijk moest schieten. Een hard laag schot van de aanvaller kon nog net door de lange benen van Tim worden gekeerd en daardoor bleef de voorsprong op het bord staan. De laatste 5 minuten van de 1e helft zagen de Badr Yaacoubi en Luca Jansen dat IJsselmeervogels steeds meer fysiek gingen spelen. De jongens, misschien klein van stuk, maar groot in daden vlogen de duels aan alsof ze geen 15kg lichter waren. Messcherp waren de tackles van Luca Jansen en Badr Yaacoubi waardoor het overwicht op het middenveld bij Roda’46 bleef en ze Jurre ’t Mannetje in staat konden stellen om de passing op de voorwaartsen te verzorgen en zo met een voorsprong richting de kleedkamer te gaan.

De tweede helft ving aan en na vier minuten wist Luca Jansen met een prachtige pass dwars door de verdediging Kieron Mbabazi vrij te spelen. Kieron Mbabazi was niet zelfzuchtig, maar zag dat Ilyas Razik links van hem was meegelopen en er beter voor stond. De pass was op maat en de 2-4 was een feit. Na deze goal werden er een paar goede aanvallen door Roda’46 opgezet die helaas niet tot doelpunten werden gepromoveerd. Zo werd wederom een zeer mooie snelle aanval over verschillende schijven op de inlopende Jasper Boerkamp ingespeeld, maar zijn inzet ging net langs de voor Roda’46 verkeerde kant van de paal. Ook Kieron Mbabazi wilde vandaag meedoen aan latje trap en schoot een bal van een meter of 8 zo hard op de lat dat het doel nog lange tijd stond na te trillen. In de 50ste minuut was Roda’46 weer bezig met een mooie aanval, Luca Jansen kreeg het leer voor zijn voeten en haalde zeer precies uit. Binnenkant paal 2-5 dachten we, alleen had de – overigens goed leidende scheidsrechter - een overtreding gezien in een actie ervoor waardoor het doelpunt niet telde.

Langs de kant werd gedacht dat deze tikken bij IJsselmeervogels niet meer te boven gekomen zou komen, maar de vogels gooiden er nog meer strijd in en de lange bal werd veelvuldig gehanteerd. De rechtsbuiten werd in de 60steminuut opnieuw weggestuurd en hij wist zich te ontdoen van Casper Welmers en Noud Beukers. Nout L. kon de voorzet van de rechtsbuiten op de spits niet meer blokken en ook Tim van de Kamp was kansloos op de inzet van de spits 3-4. Weer werd er een disco tune ingezet en de vogels kregen wat meer geloof. De 4-4 hing in de lucht en viel ook, maar de uitstekend vlaggende vader van Sander van Druten zag dat het buitenspel was en vlagde de treffer af.  Niet lang daarna wist Luca Jansen met opnieuw een goede pass Naoufal Arbaj aan de linkerkant van het veld weg te sturen. Met onnavolgbare bewegingen voor de verdedigers van IJsselmeervogels omspeelde hij twee verdedigers en kwam zo alleen voor de keeper. Naoufal zag dat de keeper een gaatje liet tussen zijn benen en schoot hard en strak precies in het gat wat de keeper liet. De 3-5 was een feit en hiermee stelde Naoufal Arbaj de zege veilig.  De laatste minuten werden uit gevoetbald en door veel vogels deels liggend doorgebracht. Vele “rustmomenten” waren er, maar blessuretijd is in deze wedstrijden nog niet echt van toepassing en zo werd er na iets meer dan 70 minuten afgefloten door de scheidsrechter. Een mooie overwinning op de Westmaat tegen een fysiek sterke ploeg. Volgende week om 12:00 kan Roda’46’46 de 2e plaats zeker stellen tijdens een treffen met Buitenboys, de nummer 3 van de competitie.