Mooie oefenzege voor JO18-1

ERMELO - Roda’46 JO18-1 heeft een ‘vrij’ weekend goed benut door in een oefenduel te winnen van DVS’33 JO18-1: 2-3. Na een achterstand van 2-0 werd de ploeg uit Ermelo in de slotfase alsnog op een verlies getrakteerd. De Leusdense formatie draaide in de slotfase de duimschroeven flink aan en scoorde in een tijdsbestek van twintig minuten drie keer om de winst te pakken.

De roodhemden misten veel spelers door doorschuiven naar O23, ziekte en vakantie, maar kreeg aanvulling vanuit JO17-1. Zo stond Douwe onder de lat en maakten ook de middenvelders Daan en Ferdi hun debuut in de hoogste jeugdselectie van Roda’46. En dat deden ze alle drie prima! DVS’33 - uitkomend in divisie 6 - trok zich vanaf de aftrap terug en speelde compact met veel spelers achter de bal. De Ermeloërs hadden de verdedigende organisatie goed voor elkaar. Het was voor Roda’46 lastig om door het verdedigende blok heen te spelen. Toch bepaalden de roodzwarten het spel in de eerste helft en was het tempo vrij behoorlijk.

Roda’46 creëerde ook een aantal goede kansen. De eerste kans volgde na tien minuten. Nadat spits Pepijn goed druk zette op een centrale verdediger dwong hij hem tot een verkeerde pass; Daan kwam goed voor zijn man en schoot hard in, maar de Ermelose goalie had een goede redding in huis. Halverwege het eerste bedrijf had Annouar een goede actie in huis. Hij kapte zijn directe tegenstander uit en schoot vervolgens hard op de paal. Pepijn had niet veel later een vrije schietkans, maar ook op zijn schot had de goede doelman een antwoord. Waar de rust bereikt leek te worden met de ‘brillenstand’, kwam de thuisploeg brutaal op voorsprong. De eerste echte kans van de Ermeloërs - uit een snelle counter - was direct raak en het stond 1-0.

Roda’46 kwam na de hervatting goed uit de kleedkamer en had de druk weer op DVS’33, maar de thuisploeg liet zich ook steeds meer zien. Het zette nu meer druk, hoger op het veld. Twee keer tikte Douwe een bal goed onder de lat vandaan. Tussendoor had ook Roda’46 diverse goede kansen. Terwijl de gelijkmaker in de lucht hing, kwam DVS’33 op een ruimere voorsprong te staan: 2-0. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, werd het tempo door Roda’46 opgevoerd. Ferdi liet zich in deze fase ook zien met veel goede passes en bood zich in veel vrije ruimtes aan. Dit gaf ook meer ruimte voor de creatieve middenvelders om tussen de linies aan de bal te komen, waaronder Daan, die de tienpositie prima invulde. Sem leidde twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer in door op rechts zijn directe tegenstander eruit te rennen. Met een goede voorzet vond hij Annouar, die voor zijn man kwam en de bal knap met een snelle voetbeweging achter de goede keeper wist te krijgen: 2-1.

Dat was het startsignaal voor Roda’46 om het tempo op te voeren. Twaalf minuten voor tijd kreeg Pepijn een goede kans, maar hij zag de keeper knap redden. Gabor pikte de bal op en schoot het leer achter de keeper, waarmee hij zijn eerste doelpunt van het seizoen maakte en zijn team op gelijke hoogte zette: 2-2. Dat vond Roda’46 niet genoeg, dat was wel te zien. Zes minuten voor tijd kwam de beloning voor de goede comeback. Nadat de doelman eerst knap gered had op een vrije trap van Gabor, was het in de daaropvolgende aanval wel raak. Robin zette met een subtiel balletje Pepijn alleen voor de keeper. Daar wist hij wel raad mee. Pepijn bleef rustig en maakte de 2-3.

Een mooie overwinning, die tot stand kwam door heel hard te werken en op de juiste momenten het tempo op te voeren. Mooi dat drie spelers van JO17-1 zich zo goed lieten zien en daarmee wordt weer duidelijk dat Roda’46 een goede jeugdopleiding heeft. De JO18-1 gaat zich deze week voorbereiden op de topper in de competitie tegen naaste belager Helmond Sport JO18-1. De nieuwe nummer twee van de ranglijst - door de 2-0 zege op Kampong JO18-1 van afgelopen zaterdag - staat drie punten achter koploper Roda’46. De aftrap is om 17:30 uur in het GS Staalwerken Stadion van de Helmondse club.