GELEEN - zaterdag 12 november 2022

Roda’46 JO18-1 heeft een knappe prestatie geboekt door Fortuna Sittard JO18-1 met maar liefst 0-3 te verslaan. Deze zege was hartstikke verdiend; de Leusdenaren speelden als team een uitstekende wedstrijd. De bezoekers legden het hoogste jeugdteam van de eredivisionist hun wil op en waren met 0-3 genadig voor de Limburgers. Er zijn veel kansen gecreëerd en de uitslag had hoger uit kunnen vallen. Doordat koploper Helmond Sport JO18-1 verloor van CSV Apeldoorn JO18-1 (1-2), is het weer ontzettend spannend in de top van divisie 5.

Roda’46 begon de wedstrijd voortvarend. Er werd hoog en agressief druk gezet, waarbij Rick en Cristopher het voortouw namen. Als de bal naar de zijkant werd gespeeld, zaten Sem en Jelle er bovenop om de bal af te pakken. En wanneer de bal de as in werd gespeeld, zaten de middenvelders er continu bovenop om ervoor te zorgen dat Fortuna Sittard de bal lang moest spelen. En ook de achterhoede stond als een huis. Daar werden veel aanvallen gestart, waarbij er met lef vooruit werd gespeeld. Al snel waren Sem, Jelle en Cristopher gevaarlijk met hun snelle acties. En ook Rick verzette veel werk in het aanvalspel van de roodhemden. Na diverse mogelijkheden zette centrale verdediger Daan de Leusdenaren na een half uur op een verdiende voorsprong. De bal bleef bij een corner hangen, hij viel de bal aan en schoot het speeltuig hard achter de doelman: 0-1.

Niet veel later kwam Roda’46 tegen tien man te spelen, toen een speler van Fortuna Sittard kortsluiting kreeg en zonder enige reden een klap uitdeelde aan een speler van Roda’46. De goed leidende scheidsrechter was onverbiddelijk en stuurde de Fortuna-speler met rood van het veld. Zulk gedrag hoort niet op een voetbalveld thuis. Roda’46 reageerde daar uitstekend op door een paar minuten later de 0-2 te maken. Jelle gaf de bal strak voor en Rick maakte het een verdediger zo moeilijk dat hij de bal achter zijn eigen doelman schoot. Met die stand gingen de Leusdenaren verdiend de rust in.

In de tweede helft zette de ploeg van Twan Epe en Aart van Meerveld er nog een tandje bij. Er werden veel kansen gecreëerd met aanvallend en verzorgd voetbal. Ook na het wisselen bleef Roda’46 hetzelfde niveau halen. Wat weer bewijst dat JO18-1 een sterke groep heeft, want iedereen kan goed voetballen. Mooi was dat Stan centraal achterin zijn tweede wedstrijd speelde nadat hij vorig seizoen een kruisbandblessure had opgelopen. En Noach maakte na zijn blessure in de voorbereiding zijn eerste minuten van het seizoen. Ook Bastiaan kon na een paar weken blessureleed weer het rode shirt over zijn schouders hijsen. Ynze en Pepijn vielen ook uitstekend in, wat de zege extra mooi maakt. Tussen het wisselen door had Rick aan alle onzekerheid een einde gemaakt door een goede voorzet van Thije tot 0-3 te promoveren. Na vijftig minuten was het duel beslist en dit was de eindstand.

Een uitstekende overwinning waarbij iedere speler een ruime voldoende heeft gehaald. Doordat Helmond Sport ook punten liet liggen, is het in de top van divisie 5 weer ontzettend spannend. Koploper Helmond Sport heeft 21 punten uit tien wedstrijden, terwijl naaste belager Fortuna Sittard nu 20 punten heeft uit evenveel duels. En nummer drie Roda’46 heeft in tien wedstrijden 19 punten verzameld. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat volgende week zaterdag de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport een kraker van jewelste wordt. Uit verloor Roda’46 met 1-0, maar speelde het een sterke wedstrijd. De wedstrijd begint in Leusden om 14:30 uur op het hoofdveld.