RODA O14-1 wint bekerkraker

In een ouderwetse beker kraker heeft Roda’46 JO14.1 zich woensdagavond naar de kwartfinale van de beker het bekertoernooi gestreden. Na een 3-3 eindstand moesten penalty’s de beslissing brengen.

Nadat eerder in het toernooi CJVV (met ruime cijfers) en Hooglanderveen (ook na penalty’s) werden verslagen, moest het in de 1/8e finales gebeuren in Culemborg tegen Focus’07. Daarmee trof Roda een sterke ploeg die in de 1e seizoenshelft, met slechts 1 wedstrijd niet te hebben gewonnen, kampioen werd in divisie 3 en na de winterstop in divisie 2 ook nog alles wist te winnen. Daar tegenover was Roda minder sterk uit de winterstop gekomen met 3 nederlagen. Stijn de Ruig moest deze strijd helaas aan zich voorbij laten gaan, en wederom was Ian Floor (JO13.1) zijn vervanger.

De wedstrijd begon open en beide ploegen zochten direct de aanval. De 1e kans was voor Roda, maar vervolgens werd na een lange bal van de keeper de snelheid van de spitsen onderschat. Dit resulteerde al na 4 minuten spelen in een 1-0 achterstand. Maar Roda zat goed in de wedstrijd en direct werd naar de gelijkmaker gezocht. 10 minuten na de openingstreffer werd vanuit de opbouw Kieron Mbabazi weggestuurd aan de rechter zijde door Nout. Eerst genoemde kon op snelheid zijn directe tegenstander verschalken en richting de goal opstomen. Oog in oog met de doelman was de hoek heel lastig, maar toch wist Mbabazi met een snoeihard schot het net te doen laten bollen: 1-1! Beide ploegen bleven de aanval zoeken en kwamen meerdere malen gevaarlijk voor de goal. Maar ook voor beide ploegen waren de doelmannen zeer scherp. Badr Yaacoubi, 1 van de kleinste van het veld, kon met een lepe kopbal bijna de voorsprong op het scorebord zetten. Op slag van rust moest Roda toch een tegengoal toestaan. Na matig uitverdedigen in de as, kon de spits van Focus de bal oppikken en de 2-1 maken, tevens de ruststand.

Na een aantal wissels in de rust, begon de ploeg van trainer Van Dijk vlijmscherp aan het 2e bedrijf van de wedstrijd. Het duurde dan ook slechts enkele minuten voor de gelijkmaker er in lag. De focus ontbrak even bij Focus, waardoor Ilyas Razik de bal kon ontfutselen. Hij kon vervolgens Kieron Mbabazi alleen voor de keeper zetten, die na een mooie draai de 2-2 kon maken. Het leek een opmaat voor meer. Roda speelde diverse groten kansen bij elkaar. Onder meer Mbabazi en Floor konden de ploeg op voorsprong zetten, maar helaas ontbrak net een beetje geluk. Maar de zeer verdiende voorsprong kwam er! Met nog enkele minuten officiële speeltijd kreeg Roda een vrijetrap net buiten de 16 recht voor de goal. Jasper Boerkamp ging achter de bal staan, en kon de bal laag en hard langs de muur en langs de keeper binnen werken, 2-3! Focus liet het er echter niet bij zitten, en zocht direct de tegenaanval. Helaas kon de gelijkmaker niet uitblijven, met nog 2 minuten op de klok kon de kleine rechtsbuiten van de Culemborgse ploeg de 3-3 binnen tikken.

Penalty’s moesten dus de beslissing gaan brengen. Eerder dit seizoen, tegen Hooglanderveen, wist Roda alle 5 de strafschoppen te scoren, en miste de tegenstander eenmaal. De ploeg uit Culemborg mocht beginnen. De spits van de thuisploeg mocht aanleggen en schoot de bal laag naar de rechter hoek. Maar daar lag ook doelman Tim van de Kamp, die de eerste strafschop wist te pakken! Stijn Westerhof mocht vervolgens aanleggen, vaste nemer dit seizoen, miste nog nooit, en schoot ook nu weer keurig raak! 0-1! De 2e penalty voor Focus ging wel raak: 1-1. Tweede nemer voor de rood-zwarte ploeg was Luca Jansen, en ook hij schoot gedecideerd binnen: 1-2! Penalty 3 voor Focus, linker hoek, maar weer was het Van de Kamp die de bal uit de hoek kon duiken! Stand dus nog 1-2! Nout kon de voorsprong vergroten, en ook hij deed dat feilloos: 1-3! De beslissing kon nu elke moment vallen, maar Focus wist de 4e penalty wel raak te schieten: 2-3. Aan Spakenburger Noud Beukers de taak om de wedstrijd te beslissen! En hoe? Met een hard schot tegen het dak van de goal liet hij de keeper kansloos! 2-4 in de penalty serie en de kwartfinale een feit!

Een mooie opsteker voor de ploeg. Loting zal gaan uitwijzen wie de volgende tegenstander word. Onder meer competitie genoot Hoogland zit nog in het toernooi. Zij wonnen op dezelfde avond van Jonathan. Hoogland is aanstaande zaterdag ook de tegenstander in de volgende competitie wedstrijd, aanvang in Hoogland is om 11.45 uur.