Terugblik eerste seizoenshelft JO18-1

LEUSDEN - Roda’46 JO18-1 heeft zich sterk ontwikkeld in de eerste seizoenshelft. Die ontwikkeling werd beloond met handhaving in divisie 5. Na een stroeve start qua punten, werd in de terugronde een mooie reeks gevierd met veel goede resultaten. Hoe de reis tot stand kwam? Door hard te werken.

Na een goede voorbereiding met drie zeges op RKSV Driel JO19-1 (0-2), Hierden JO19-1 (2-4) en SML JO19-1 (4-1), werd er in de competitie geopend tegen Fortuna Sittard JO18-1. In Limburg speelden de roodhemden een van de betere eerste helften van het seizoen. Waar een voorsprong verdiend was, werd er gerust met 2-2. Door twee persoonlijke fouten trokken de Fortunezen de wedstrijd net na rust snel naar zich toe: 4-2. Een doelpunt in de slotfase (4-3) leverde een mooi slotoffensief op, maar de betaald voetbalorganisatie bleef overeind.

Eén week later trof Roda’46 een nieuwe tegenstander. Promovendus Real Lunet JO18-1 werd snel op een 3-0 achterstand gezet. Er leek niks aan de hand, maar in de tweede helft kwamen de energieke bezoekers terug tot 3-3. In de slotminuten leek Talha zijn ploeg naar de winst te schieten, maar in de blessuretijd pakte de ploeg uit Vught toch nog een punt: 4-4.

Daarna trof Roda’46 een oude bekende; Houten JO18-1. Na in de eerste helft twee keer op voorsprong te zijn gekomen, maar beide treffers vanwege buitenspel geannuleerd te hebben zien worden, profiteerden de Utrechters net na rust van twee foutjes: 0-2 achter. Norendly schoot snel de 1-2 binnen, en na een rode kaart bij de blauwwitten werd een slotoffensief ingezet. Het mocht niet baten. Weer werd er niet slecht gespeeld, maar deden een paar kleine fouten Roda’46 de das om. De tweede nederlaag was daarmee een feit: 1-2.

Vervolgens wonnen de Leusdenaren voor het eerst bij Kampong JO18-1. Een snelle 0-3 voorsprong werd niet uitgebreid en in de laatste minuten deed Kampong nog wat terug: 2-3. Dit gaf de zege een wat minder prettige nasmaak. Hoe gek het ook klinkt, maar een week later in de thuiswedstrijd tegen titelfavoriet Hercules JO18-1 werd met 0-1 verloren, maar dat duel gaf meer voldoening. Voor het eerst werd er een hele wedstrijd stabiel gespeeld. Dat de enige treffer van Hercules net voor tijd viel, was zuur, maar het spel gaf veel voldoening.

Daardoor gingen de roodzwarten met een goed gevoel naar koploper Veluwezoom JO18-1. Toch bleek dat een kansloze missie. Voor het eerst in het seizoen werd de ploeg kansloos gelaten: 4-0. Dit was een terechte afspiegeling van de wedstrijd. Toch sloot Roda’46 de heenronde goed af door PVCV JO18-1 - met oud-ploeggenoot Cesur in de gelederen - te verslaan. Na een snelle 0-2 achterstand en een 1-3 achterstand net na rust, werd het duel in de slotfase naar een zege omgebogen: 5-3. Een mooi resultaat!

De terugronde werd aangevangen met een uitwedstrijd tegen Hercules JO18-1. Hoewel de thuisploeg beter was en meer kansen had, stond de organisatie weer goed. Twee keer kwam Roda’46 terug van een achterstand, door twee treffers van Sam. Daarmee werd een terecht punt gehaald, dat voelde als een overwinning: 2-2. Dit was het begin van een goede reeks, want daarna werden Kampong (7-0) en PVCV (1-3) op een nederlaag getrakteerd. Het spel werd steeds beter en stabieler, en dat was terug te zien in de resultaten. Vervolgens kwam koploper Veluwezoom op bezoek. Hoewel de wedstrijd met 0-2 werd verloren (de stand was al bij rust bereikt), werd de koploper met energiek spel teruggedrongen in de tweede helft. Ook dat geeft de ontwikkeling weer.

Daarna speelde Roda’46 de cruciale pot tegen concurrent Houten. Bij winst werd deze ploeg op vijf punten gezet, met nog twee wedstrijden te gaan. Daar zag het in de eerste helft niet naar uit. Met een 1-0 achterstand werd er aan de thee gegaan. Weer toonden de bezoekers vechtlust door na de rust een wedstrijd om te buigen. Wikji maakte zijn eerste twee doelpunten van het seizoen, sinds zijn terugkeer na een uitstapje bij IJsselmeervogels. En ook Sam deed een duit in het zakje: de 1-3 zege was belangrijk.

Hoewel het leek of Roda’46 handhaving al bijna had afgedwongen, was de een-na-laatste speelronde een hele vervelende. De Leusdenaren verloren zelf terecht met 3-0 van het al gedegradeerde Real Lunet en Houten won onverwacht van Fortuna Sittard (1-3). Hierdoor moest Roda’46 in de slotwedstrijd tegen Fortuna Sittard een resultaat halen om erin te blijven. Er werd in aanloop naar dat duel getraind alsof elke training een wedstrijd was en dat was terug te zien in de wedstrijd zelf. Totaal verdiend werd Fortuna Sittard met 5-1 verslagen en handhaving was daarmee direct een feit.

Een knappe prestatie van Roda’46 JO18-1, aangezien er drie ploegen (van de acht) rechtstreeks degraderen. Met een vijfde plaats, dankzij een goede inhaalrace, sloot Roda’46 de competitie prima af. Een hele goede ontwikkeling heeft het team doorgemaakt, door heel hard te werken, met een hele hoge trainingsopkomst. En veel plezier werd er gemaakt, naast het harde werken. De ploeg sloot de eerste seizoenshelft af met een oefenzege op ARC JO18-1: 3-2. En wacht nu op een mooie, uitdagende competitie. Met mogelijk weer wedstrijden tegen Fortuna Sittard, en het gedegradeerde MVV JO18-1. Maar eerst twee weken winterstop. Graag tot in 2024!