AD: AFC Quick 1890 heeft met tien man geen kind aan Roda'46

Pim Kers (links) zet namens AFC Quick 1890 druk op Boudewijn Swier van Roda'46. FOTO RODNEY KERSTEN

Baat bij rode kaart

De derby tussen Roda'46 en AFC Quick 1890 was vier minuten oud toen Quick-doelman Justin Bohus de rode kaart kreeg. Het opmerkelijke was dat vooral de Leusdenaren baalden van de ontstane situatie.
Precies op tijd vertrok Ethan van Zwol toen Quick-verdediger Roy Ouwerkerk de bal terugkopte naar zijn eigen doelman. De aanvaller van Roda'46 kwam er goed tussen en probeerde met een lob te scoren. Justin Bohus zag het gevaar, kwam razendsnel zijn doel uit en kreeg nog net zijn hand achter de bal.

Dat was buiten het strafschopgebied, oordeelde arbiter Kerssens en hij stuurde de Amersfoortse doelman weg. Onterecht, vond Bohus zelf. ,,Ik wist toen ik sprong dat ik buiten het strafschopgebied zou landen. Daarom pakte ik de bal niet, maar tikte 'm alleen aan."

Van Zwol: ,,Of het er buiten was of niet kon ik niet zien. Maar ik had liever gehad dat het een doelpunt was geworden en AFC Quick 1890 met elf man bleef staan."
Dat laatste was een interessante opmerking van de 19-jarige aanvaller. ,,Quick ging nu inzakken, waardoor wij het spel moesten maken. Dat kunnen we niet, zeker niet tegen een ploeg die voetballend veel beter is. Het was voor ons beter geweest als zij met elf man waren blijven staan en zij vooruit waren blijven voetballen."

Nu haalde AFC Quick 1890-trainer Frank Corba een aanvaller naar de kant (Khalid Benali), zodat B-junior Jasper van der Horst het doel kon verdedigen. Verder veranderde er niets. ,,Met twee man voorin hielden we hun achterhoede nog steeds onder druk", zag Corba tot zijn opluchting. ,,Ik dacht even: 'Wordt het weer zo'n middag', toen we met tien man kwamen te staan. De laatste vier wedstrijden speelden we gelijk, dan krijg je zo snel een rode kaart en moet je een jongen van zestien op doel zetten."

Geen voordeel

Roda'46 haalde helemaal geen voordeel uit de overtalsituatie en daar baalde Jeroen Jooren weer flink van. ,,Als je zo vroeg tegenover tien man komt te staan, dan moet je minstens een uur op de helft van de tegenstander staan. Maar dan moet je wel durven en dat deden we niet", aldus de trainer van Roda'46. ,,Iedereen weet dat je de bal nu langer rond moet spelen, want je hebt altijd ergens een man over. Maar zij hoefden maar even druk te zetten en het was balverlies bij ons."

Zeven minuten voor rust kopte Sander van Amstel op prachtige wijze de 0-1 binnen. Halverwege de tweede helft verdubbelde Pim Kers na een uitbraak de voorsprong en vlak voor tijd bepaalde Constantijn Segaar de eindstand op 0-3. Daar viel eigenlijk niets op af te dingen. De thuisploeg kreeg nauwelijks kansen, alleen Julian Brouwer had kort na de 0-2 de spanning terug kunnen brengen.

Dus stapte Van Zwol hoofdschuddend van het veld. ,,Op de trainingen lukt het vaak wel, maar in de wedstrijden laten we het niet of nauwelijks zien. Die rode kaart was echt in hun voordeel. Corba had daar geen boodschap aan. Hij was blij dat Quick eindelijk weer eens won. ,,Vooral de manier waarop maakte indruk."