AD: Gemiste strafschop nekt Roda'46 in derby

Yucel Yagli haalt uit. De APWC'er scoorde twee keer tegen Roda'46.
FOTO RODNEY KERSTEN

Ondanks dat het niveauverschil niet zo groot was in de derby tussen APWC en Roda'46, won de Amersfoortse ploeg gistermiddag ruimschoots: 4-0. APWC dankte dit aan het scorend vermogen.
Twintig minuten voor tijd bleek zelfs een strafschop te ingewikkeld om de score te openen voor de bezoekers uit Leusden. Davor Lambregts ging achter de bal staan, maar hij produceerde een rollertje. ,,Ik raakte de bal helemaal verkeerd. Het was een heel zwakke penalty. In de beker nam ik er één, die ging erin. Deze helaas niet.''

De strafschop was zo matig ingeschoten dat APWC-doelman Ahmed Uysal kon de bal klemmen. Hij was blij met zijn redding. ,,Ik moet eerlijk zijn, hij was niet heel goed ingeschoten. Ik zat wel in de goede hoek. Het was een kantelpunt in de wedstrijd. Als zij op voorsprong komen, moeten we meer risico nemen en ruimte weggeven. Dan krijgen we het lastig.''
Vertrouwen

Uysal keerde vorige week terug na een pinkblessure. Nu was hij met zijn optreden bepalend. ,,Ik ben blij dat ik het team kon helpen met die redding. Het geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden.'' Het was inderdaad een kantelpunt in de wedstrijd. Tot die tijd had APWC weliswaar het betere van het spel, maar het kwam maar zelden gevaarlijk voor het doel van Roda-doelman Kevin Velt. Alleen Yucel Yagli stelde Velt één keer echt op de proef. Het bleek een voorbode voor wat ging komen, want na rust besliste Yagli hoogstpersoonlijk de wedstrijd. Kort na de misser van Lambregts kreeg ook APWC een strafschop en Yagli bleef wel koel. Even later tikte hij ook de 2-0 binnen. In de slotfase counterde de thuisploeg naar 4-0.

Toen stond APWC nog maar met tien man op het veld. Verdediger Sezer Gurbuz kon vroegtijdig douchen na twee gele kaarten. Dat APWC met een man minder speelde, was niet te merken. Sterker, het scoorde zonder Gurbuz nog drie keer.

Ondanks de ruime nederlaag waren de meeste Roda-spelers niet ontevreden. Het spel biedt perspectief voor de jonge ploeg van trainer Jeroen Jooren, vond Rico den Ouden. Hij was met 25 jaar de oudste speler aan Roda-kant. Dat zegt veel over de onervarenheid van de Leusdenaren. ,,We speelden rustig in de eerste helft, ondanks dat we met een jonge ploeg op het veld stonden. We hadden controle. Dat ging een stuk beter dan voorgaande wedstrijden en dat is een pluspunt'', zei Den Ouden.
Hij vond de penalty die APWC kreeg onterecht. ,,Ze vallen makkelijk bij hun. Dat wisten we, want daarvoor probeerden ze ook al een paar keer een penalty te versieren.''

Tewijl Den Ouden vooral focuste op de goede dingen, zag Lambregts nog wel een probleem opdoemen: het scorend vermogen van zijn ploeg. ,,Je ziet hoe makkelijk zij de goals maken en hoe moeizaam dat bij ons gaat. Ik weet niet hoe we dat kunnen oplossen'', klonk het realistisch. Werk aan de winkel dus voor Jooren en zijn ploeg.