Rechtstreekse handhaving voor Roda'46 Zon1

Aanvoerder van Roda’46 Zon1, Boudewijn Swiers, heeft het steeds geroepen: “Wij handhaven ons rechtstreeks in de derde klasse.” Hij heeft gelijk gekregen. Door een gelijk spel tegen hoogvlieger APWC en verlies van naaste concurrent Wasmeer ontliep de Leusdense ploeg de nacompetitie en spelen ze volgend seizoen op hetzelfde niveau.

Roda begon de competitie dramatisch. Geteisterd door blessures en afwezigheid zat de ploeg in een diepe put. Gescoord werd er nauwelijks en achterin was het gatenkaas. Met als dieptepunt de wedstrijd tegen Saestum, die met zeer grote cijfers verloren ging.

Toch bleef er vertrouwen binnen de groep. Aanvoerder Swiers liet aan iedereen weten, dat “het goed zou komen”. En dat klopte. Het veldspel werd steeds beter. Het manco bleef echter het scoren van doelpunten. Voetballend kon Roda zich meten met de bovenste ploegen. Alleen het vinden van het vijandelijke doel was moeilijk.

Zoals altijd treedt vervolgens een voetbalwet in werking dat het kwartje altijd de verkeerde kant op valt. Pech achtervolgde de ploeg. Vaak werden in de slotfase punten op ongelukkige wijze verspeeld.

Tegen het einde van de competitie ging Roda6 steeds beter spelen. Tegen hoog geklasseerde tegenstanders werden punten gepakt. Pas een week voor het einde van de competitie kwam Roda boven de nacompetitiestreep. Voor het eerst dit seizoen. Weliswaar in punten nog gelijk met Wasmeer, maar met een beter doelsaldo.

Het kwam daarom aan op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Wasmeer en Roda’46 Zon1 stonden gelijk op de ranglijst. Wasmeer moest uit naar UVV, terwijl voor Roda’46 een uitwedstrijd bij APWC op het programma stond.

In Amersfoort werd het een spannende wedstrijd met wisselende kansen. In de rust was het nog steeds 0-0. Na iets meer dan een uur spelen werd de doelman van Roda’46, Rick Schoonderbeek, het veld uitgestuurd. Toen Safa Agyazi een kwartier voor het einde 1-0 scoorde leek het duel in het voordeel van APWC te zijn beslist.

Roda’46 toonde echter veerkracht. Nog geen twee minuten later scoorde Ethan van Zwol de gelijkmaker. Van Zwol, die dit seizoen langdurig geblesseerd was, toonde zijn neusje voor de goal, 1-1.

Tien minuten voor het einde van de ontmoeting leek APWC toch de winst naar zich toe te trekken. Weer was het Safa Agyazi, die het doel vond, 2-1.

Ondanks deze tegenvaller rechtte Roda de rug en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel 5 minuten voor het einde. Ranike Motta kreeg de treffer op zijn naam, 2-2.

In Utrecht deed UVV ondertussen de sportieve plicht. Wasmeer werd met een duidelijke nederlaag terug naar Hilversum gestuurd, 6-2. Roda ontliep daardoor de nacompetitie.

Een felicitatie voor de spelers en staf van de ploeg is op zijn plaats. De Zondag1 van Roda’46 was weerbaar en toonde veerkracht. Een pluim voor de trainers (Evert Westerneng, Gert Geerestein en ook Igor van Gelderen. Zij zijn in de ploeg blijven geloven, met als resultaat: handhaving!