Roda’46 wint eindelijk weer een derby

Het was voor Roda’46 een belangrijke wedstrijd de derby tegen het Amersfoortse AFC Quick 1890. De derby tussen de twee rood-zwarten is voor beide ploegen altijd een moeilijk te winnen ontmoeting. De eerste wedstrijd in de competitie tussen beide elftallen eindigde in een 0-0 gelijkspel.

De eerste helft

Voor een talrijk publiek dat kon genieten van een heerlijk zonnetje, maar ook van een koude noordoostenwind, zag Quick in het begin van de wedstrijd het beste van het spel hebben. Overigens zonder dat het echt gevaarlijk kon zijn voor het Leusdense doel. En zodra er een kansje was bleek Roda-doelman Stefan Houtveen deze middag in topvorm te verkeren. Zo stopte de doelman enkele mogelijkheden voor de bezoekers bekwaam.

Gedurende de eerste helft kwam Roda’46 beter in de wedstrijd. De toeschouwers, waaronder Quick-coryfee Ton van der Linden, zagen dat een goede kans voor Marc Groen uitstekend gekeerd werd door de goalie van AFC Quick. De brilstand die na deze actie bleef staan betekende meteen ook de ruststand. (0-0)

De tweede helft

In de tweede helft van de derby tussen Roda’46 en AFC Quick1890 was er meer voor de toeschouwers te genieten. Er kwamen kansen voor beide ploegen in een meer spannende dan goede wedstrijd. Roda’46 werd echter steeds sterker. In 53e minuut kwamen de thuisspelende Leusdenaren op een 1-0 voorsprong. Spits Léon van der Pas strafte een fout in de verdediging van de Amersfoorters knap af. “Ik kwam met een beetje geluk aan de bal”, zei Léon na afloop, “maar hij zat er goed in”. Dit doelpunt was een enorme opsteker voor de thuisclub.

De wedstrijd was echter nog lang niet beslist, vooral niet toen een aanvaller van AFC Quick in de 84e minuut alleen voor doelman Stefan Houtveen verscheen. Met een formidabele redding behoedde de doelman zijn ploeg voor de gelijkmaker. Na afloop van de wedstrijd verklaarde Stefan “Ach daar sta ik toch gewoon voor”. Een nuchtere reactie van de uitblinkende Roda-goalie, maar wel één met een glimlach van oor tot oor.

Roda’46 kwam in de 86e minuut op een beslissende 2-0 voorsprong. Rechterflankspeler Ethan van Zwol kwam op snelheid het strafschopgebied van Quick binnen en met een schitterend schot liet hij de doelman van AFC Quick kansloos. Een prachtig doelpunt, dat ook de eindstand betekende van deze derby, die zeer bekwaam en rustig geleid werd door scheidsrechter Marco van Grevenbroek.

In de slotfase van de wedstrijd kwam Nick Grootfaam bij Roda’46 in het veld. Na ruim anderhalf jaar blessureleed werkt Nick aan een volledig herstel. Nick was nog geen minuut in het veld toen hij in een van hem zo bekende karakteristieke actie de bal, hoogopspringend boven zijn tegenstander, snoeihard wegkopte. Enkele ogenblikken later had Nick Grootfaam bijna zelfs de 3-0 gemaakt, maar zijn kopbal verdween net over het Amersfoortse doel.

De zege werd nog lang gevierd

Doordat grote concurrent sv Ouderkerk gelijkspeelde tegen Amsvorde, ziet het er voor Roda steeds beter uit. De nacompetitie is binnen handbereik. Roda’46 staat momenteel op een tweede plaats met drie punten voorsprong. Ouderkerk staat derde, maar wel met twee wedstrijden minder gespeeld.

Eén van de achterstallige wedstrijden van sv Ouderkerk wordt 2e Paasdag tegen koploper Abcoude gespeeld.  Die wedstrijd is in een eerder stadium in de 60e minuut gestaakt en wordt nu uitgespeeld met een 2-0 voorsprong voor Abcoude. Bij winst is Abcoude kampioen.

De volgende wedstrijd van Roda’46 is 16 april uit tegen kampioen Abcoude. Daarna volgt op 23 april de thuiswedstrijd tegen sv Ouderkerk, de huidige nummer drie en op 14 mei thuis tegen Aalsmeer, de nummer vier. Op 21 mei is het thuisduel tegen HWD (nr. 11) en de laatste competitiewedstrijd is op 29 mei in Den Haag tegen SVH (nr. 12).

Het was na afloop van de wedstrijd Roda’46 – AFC Quick nog lang gezellig. Een 3e helft van Rodazondag waardig. Dit kwam uiteraard door de winst op buurman AFC Quick 1890, de gunstige uitslagen van de belangrijke andere ploegen in de competitie en ook door de bejubelde zege van Roda’46 3 dat na de wedstrijd van het eerste op het hoofdveld speelde.

Trainer Frank Corba toonde zich na afloop van de derby tegen Quick heel content met de overwinning van zijn ploeg. Al vond Frank het geen beste wedstrijd, waarin in er voor beide ploegen weinig ruimte was om elkaar te laten spelen. “Maar de overwinning is heel belangrijk voor de stand op de ranglijst”, vonden Frank Corba en zijn assistent Gert van Geerestein.

Een andere tevreden Roda-speler was zeker de pupil van de week Noor Zalm. Noor die bij Roda’46 speelt in Roda’46 O8-5 ontving uit handen van Trainer Frank Corba een certificaat en een bal met de handtekeningen van de spelers van Roda’46. Noor vond het heel leuk om pupil van de week te zijn.