Roda'46 Zon1 bezorgt FC Abcoude eerste verlies

De spelers waren kapot maar vierden de sensationele zege al snel

Vorig week op 2e Paasdag behaalde het tot dan nog ongeslagen FC Abcoude het kampioenschap in de derde klasse. Roda’s concurrent voor de tweede plaats sv Ouderkerk werd met 5-0 verslagen. Feest in Abcoude en de wens om ongeslagen de competitie te beëindigen.

En toen kwam Roda’46 op bezoek in Abcoude

FC Abcoude wilde graag de kompetitie ongeslagen afsluiten, maar toen kwam Roda’46 op bezoek. Omdat scheidsrechter Laros uit Rotterdam op weg naar Abcoude in een file was beland, begon de wedstrijd een kwartier later. Abcoude was in het begin van de wedstrijd iets beter dan Roda. De thuisclub liet direct zien dat ze perse wilden winnen. Toch gaven de Leusdenaren al snel tegengas. Dat leverde in de 9e minuut van de wedstrijd een kansje op voor Marijn van Daatselaar na goed voorbereidend werk van Mozes Hoppenbrouwer. Helaas voor Roda verdween de bal net naast het doel van FC Abcoude.

In de 12e minuut kwam FC Abcoude onverwachts op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Jerrel Joval. Roda ging niet bij de pakken neerzitten en pakte de wedstrijd direct goed op. In de 14e minuut werd het al snel 1-1 na een zeer mooie aanval van de bezoekers. Rick Matijssen leverde een perfecte voorzet af, die bekwam door Léon van der Pas werd binnen geschoten. Een werkelijk schitterende aanval ging aan deze gelijkmaker vooraf. “Een echte voetbalgoal”, meenden de supporters van Roda’46 vanaf de zijlijn.

Roda’46 begon te draaien. Het middenveld met Morten Endert, Rick Matijssen, Marijn van Daatselaar en een geweldige aanjager als Daan Snellink namen het heft in handen. Abcoude had daar geen antwoord op en raakte wat geïrriteerd. Een speler van de thuisclub ging op forse wijze in de fout door Morten Endert uit het niets onderuit te halen. Slechts een gele kaart ontving de Abcoudenaar voor deze charge. “Ik bleef gewoon rustig”, zei Morten later, “ik maak mij daar niet zo druk over”, was zijn nuchtere reactie.

In de 23e minuut van de wedstrijd had Roda pech, verdediger Julian Brouwer, net weer terug van een blessure, moest het veld met een kwetsuur verlaten. Nick Grootfaam was zijn uitstekende vervanger. Op dat moment leidde Roda’46 al met een 1-2 voorsprong. Een minuut voor de wissel in de Rodaploeg werd Marijn van Daatselaar net buiten het strafschopgebied onderuit gehaald. Mozes Hoppenbrouwer schoot de toegekende vrije trap feilloos binnen en bracht Roda’46, op dat moment met 10 man spelend, aan de leiding.

Roda’46 bleef sterk spelen, maar kon geen wijzigingen in de stand brengen, zodat de ruststand 1-2 in het voordeel van de bezoekers werd.

Na de pauze nam de thuisclub steeds meer het initiatief over en werd er ook feller gespeeld door de blauw-roden. Dat leverde uiteindelijk drie gele kaarten op, waar Roda geen enkele “prent” van de scheidsrechter ontving. In de 74e minuut van de wedstrijd viel de gelijkmaker. Uit een uitstekende voorzet van Abcoude aanvoerder Genaro Snijders, kopte Giandro Kapel prachtig de 2-2 binnen.

De jarige Neal Kooij scoort

Het slot van de wedstrijd werd billen knijpen. Maar Roda’46 met een uitstekende doelman Stefan Houtveen hield stand en kwam zelfs tot enkele gevaarlijke tegenstoten. Bij één van die tegenaanvallen had Ethan van Zwol bepaald pech toen hij knalhard op de kruising van paal en lat schoot.

In 92e minuut was het, wederom uit een prima Roda-aanval, wel raak. Rick Matijssen, deze middag lekker op dreef, gaf een scherpe voorzet achter de Abcoudeverdediging langs, waarna de jarige Neal Kooij de 2-3 binnen schoot. Groot was het enthousiasme van de Rodaspelers. Abcoude was tot dan nog steeds ongeslagen en had pas vijf tegentreffers geïncasseerd. Dat aantal tegendoelpunten staat nu op acht, waarvan er vijf door Roda’46 zijn gescoord.

Na de 2-3 liet scheidsrechter Laros nog even doorspelen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Roda’46 behaalde een zeer knappe zege op koploper FC Abcoude, dat in zijn sterkste opstelling speelde. De ongeslagen status van FC Abcoude was eindelijk van het scorebord verdwenen.

Na het laatste fluitsignaal was de ontlading bij spelers, staf en supporters groot. Een klein feestje werd op het terrein van FC Abcoude gevierd waar het Roda-lied goed te horen was.

Trainer Frank Corba was na afloop van de wedstrijd uiteraard zeer tevreden. “De tegenstander wist zich vaak geen raad met onze opstelling en speelwijze”, verklaarde Corba. “Als je zo gedreven en met zoveel intensiteit speelt, dan haal je resultaten”, zei Frank Corba. “Wij hebben zeker geen gestolen overwinning behaald”, vervolgde Frank. “Abcoude wilde echt wel winnen, ze pakten toch drie gele kaarten”, besluit Roda’s oefenmeester met pretoogjes.

Zondag a.s. speelt Roda’46 thuis tegen de nummer drie op de ranglijst, sv Ouderkerk. Een overwinning op deze sterke tegenstander brengt de nacompetitie voor Roda’46 heel dichtbij. Zover is het echter nog niet, het wordt zondag heel spannend dat is zeker.