1977-1978

1977-1978

Algemeen

1977-1978 was een mooi seizoen voor Roda'46. Met vijf kampioenen ("dat komt niet elk jaar voor"), met een door burgemeester J.W.M.Rademaker geopende neuwe bestuurskamer, en met een nieuwe opzet van de algemene leiding. Er komt een hoofdbestuur, bestaande uit de dagelijkse leiders en vertegenwoordigers van de afdelingen zondag- en zaterdagsenioren, junioren en pupillen. Verder zijn er diverse commissies: clubhuis Actualiteiten, Roda-sport, Materiaal, Toto/lotto, Strafzaken.

De gemeenteraad van Leusden besluit augustus 1977 om twee noodvelden aan te leggen langs de Bavoortseweg, tegenover het Burg. Buiningpark. Roda'46 heeft deze velden nodig in verband met het zeer omvangrijke aantal teams dat aan de competitie moet kunnen deelnemen. Definitieve uitbreiding van het Burg. Buiningpark zal nog lang duren. De twee noodvelden kosten de gemeente f. 72.400,-- en Roda kan er vijf jaar gebruik van maken.

Op vrijdag 15 februari 1978 wordt de nieuwe bestuurskamer van Roda'46 met enig feestgedruis in gebruik genomen. Nog geen maand later zijn de twee noodvelden beschikbaar. In maart 1978 besluit de raad het burg Buiningpark met 6 velden uit te breiden. Twee velden voor de korfbalclub en de rest voor Roda'46. Op het met gravel verharde trainingsveld worden vier tennisbanen aangelegd. Bovendien krijgt de handbalvereniging twee verharde velden.

 

Jeugd

De A1 en B1 worden kampioen en gaan het seizoen daarop regionaal voetballen, evenals de C1. Ook de D2 en E3 pakken de titel.
Lex Grootenhuis uit Voorthuizen wordt met ingang van dit seizoen trainer van de A-, B- en C-junioren. Lex Grootenhuis uit Voorthuien wordt trainer van de jeugdselecties.


Zondag

Zondag7 eindgt dit seizoen als kampioen. Het 2e en 3e team halen het net niet.

Zondag1 speelt dit seizoen in de 1e klasse A.

W.H. (Wim) de Gans volgt Ruud Maas op als trainer van de Zondag1. Ruud Maas is aan het einde van het voorgaande seizoen overgegaan naar HVC in Amersfoort. Twee jaar later werd hij trainer van VVZA, waarhij het slechts een half jaar vol zou houden. Hij wilde twee spelers een sanctie geven, wat het bestuur niet goed vond. Samen met de voorzitter van VVZA stapte hij vervolgens op. Via Stroe zou Maas weer bij HVC terecht komen.

Tegenstanders E.M.M. (Hilversum), DWSM,, Domstad, Amsvorde, FAK, Veensche Boys, KVVA, DSO, Lelystad, Vesting en Nederhorst.

Spelers: Gert Osnabrugge (keeper), Ton Tessels, Bertus Schoonderbeek, Andre Snoek, Jan van Eyden, John Heinzbergen, Dick van 't Klooster, Jan Pouw, Wil Snoek, Jack de Smalen, Gerard Hoogland, Evert Schafthuizen en Jos Vrijhoef.

 

Zaterdag

Zat1 en 6 worden dit seizoen kampioen. Zat5 liep de titel net mis, na lange tijd aan de leiding te hebben gestaan.

Zaterdag1 speelt in 1977-1978 in de 2e klasse B

De strijd om de titel gaat tussen Benschop, FZO en Roda'46.

Tegenstanders: Benschop, FZO, Bunnik, FZO, Maarssen, De Meern, Nijenrodes, Oranje Leeuwen, Hercules en VIOD.

Spelers: Fred de Smalen, Rijk Rijnders, Sjoerd Heijnes, Ron van Ooijen, Hans Ruitenberg (zoon van trainer Martin), Henk Pluuren, Wout de Kruif en Henk ten Ham (keeper), Wilfred v.d.Pas, Hans Vrede, George Nieuwenhuis.

 

1978_wilfred_vd_pas_192x280.jpg
1978 Wilfred v.d.Pas
1978_martin_ruitenberg_180x271.jpg 
Martin Ruitenberg verloor zijn fiets maar niet z'n humeur

1978_kampioen_500x338.jpg 
Martin Ruitenberg en Cees Leyenaar worden gefeliciteerd met het kampioenschap
Leusder Krant 4 mei 1978

 

Na een spannende competitie werd Roda'46 Zat1 op de laatste wedstrijddag van seizoen 1977-1978 kampioen.

1978_kampioensteam_500x334.jpg
Het zaterdagteam dat in seizoen 1977-1978 kampioen werd

 

1977-1978: RODA-ZATERDAG KAMPIOEN EN EERSTE KLASSER

Aan het einde van het voorgaande seizoen kreeg Roda'46 Zat1 een fikse domper te verwerken, toen de beslissingswedstrijd tegen Stroe verloren ging. Roda'46 was de sterkste van de tweede klasse, maar had in Stroe een "angstgegner". Liefst drie keer werd van deze tegenstander verloren, terwijl verder in geen enkele ontmoeting verlies moest worden geincasseerd. Wel promoveerden de rood-zwarten naar de tweede klasse.

In het seizoen 1977-1978 wordt Roda'46 Zat1 wel kampioen. Door op de laatste wedstrijddag in Hilversum met 0-2 te winnen van Oranje Leeuwen blijven de Leusdenaren de enige concurrent FSO voor. Na de promotie van het jaar daarvoor, opnieuw een tree omhoog op de voetballadder.

Zaterdag 1 in de 1e klasse, even hoog als de zondagcollega's, en dat is de mooiste beloning voor een heel seizoen hard werken voor de trainer, de (bege)leiders en de spelers van het team. Week na week werd ieders volledige inzet verwacht (en verkregen). De ploeg speelde dit jaar constant en overwegend goed. Het feit dat Roda-zaterdag vanaf het begin van de competitie in topgroep verkeerde, heeft het niet gemakkelijker gemaakt. Des te groter is de verdienste van de formatie, die deze klus heeft geklaard.

Martin Ruitenberg heeft de zaterdagspelers dit seizoen voor het derde jaar getraind. In die tijd heeft hij twee opmerkelijke wijzigingen doorgevoerd. Het belangrijkste is wel dat hij er voor gezorgd heeft dat de spelers en reserves een hechte vriendenkring is geworden. De in het voorgaande jaar stevige onderlinge band (goed merkbaar na het verlies tegen Stroe) is nog verbeterd. Ruitenberg verloor inmiddels wel zijn nieuwe racefiets (gestolen uit de fietsenstalling bij Roda) maar nooit zijn goede humeur.

Voorts is Zaterdag 1 duidelijk aanvallender gaan spelen. Het seizoen 1975-1976 had met 24 wedstrijden een doelsaldo van 23-39. Dat van 1976-1977 telde 20 ontmoetingen met 32-16 als score en dit seizoen leverden de 22 duels 42-21 aan doelcijfers op. De trainingen werden zeer regelmatig en goed bezocht, zelfs onder de, in deze niet zo strenge winter, toch vaak onaangename weersomstandigheden.

Sjoerd Heynes werd al in de alleerste wedstrijd door een blessure utgeschakeld voor de rest van het seizoen. Het basiselftal bestond daardoor uit Henk ten Ham (keeper) Bert Rijnders, Jan Lagerwey, Wilfred van der Pas, George Nieuwenhuis, Henk van Pluuren, Hans Ruitenberg (de zoon van trainer Martin) en Rijk Rijnders (allemaal nog jonge en zelfs zeer jonge spelers). Verder uit aanvoerder Ron van Ooijen, Henk van Laar en Fred de Smalen.

Van der Pas, Nieuwenhuis, Van Laar, Van Pluuren en Bert en Rijk Rijnders misten een (1) wedstrijd. De overige spelers ontbraken geen enkele maal. Voorts beschikte de ploeg met Jaap de Haan, Nico Tijmensen en later Hans Vrede over goede reserves.
Naast trainer Ruitenberg zijn Cees v.d. Berg (Roda's voetbaltechnische voorzitter), Rene van Buren (de elftalleider), Gerard Holdtgreve (de verzorger) en Marius Gerritsen (de grensrechter) doorlopend met de ploeg bezig. Dat zal ook zo blijven in het volgende seizoen.

De hele ploeg heeft gewerkt aan het bereikte succes. Dat is duidelijk te zien aan het lijstje van doelpuntenmakers. Niet alleen een of twee spitse zorgden voor de buit, maar iedereen hielp mee aan deze k.o.-competitie. Roda's treffers kwamen van Fred de Smalen (12), Henk van Laar (10), Rijk Rijnders (9), Ron van Ooijen (3), Hans Ruitenberg (2) en Hans Vrede (2. Eenmaal scoorden Henk van Pluuren, George Nieuwenhuis, Wout de Kruyf en Sjoerd Heynes.

Roda heeft een paar maal via "meewerkende" resultaten van de concurrentie, wat je noemt geluk gehad, maar dat behoort nu eenmaal bij een competitie. Dat de wedstrijdenreeks geen "makkie" was, bewezen Roda's 10 gelijke spelen, waarvan tweemaal tegen Benschop, FZO en Nijenrodes. De roodzwarten bleven in hun groep het langst ongeslagen en wel tot aan de "vergissing" in Bunnik in de 16e wedstrijd. Thuis werd geen enkele nederlaag geleden. Het eindrapport was, dat van de 22 wedstrijden 11 werden gewonnen, 10 gelijkgespeeld en slechts 1 verloren.

De laatste wedstrijd van het seizoen vond plaats in Hilversum, waar Oranje Leeuwen de tegenstander was. Een grote schare Roda-supporters zorgde niet alleen voor een grote omzet in de kantine van de thuisclub, maar ook voor de nodige steun vanaf de zijlijn aan de roodzwarten.

De Haan was invaller voor de geschorste laatste verdediger Bert Rijnders. Good-old Jaap de Haan speelde zijn laatste wedstrijd voor het standaardteam van Roda. Hij zat 15 jaar onafgebroken in zondag en/of zaterdag 1. Hij speelde een zeer sterke wedstrijd, waarin hij vooral opviel door zijn rustige optreden.

Het hele elftal draaide weer uitstekend. Zonder iemand iets te kort te willen doen, viel vooral Fred de Smalen op. Hij was buitengewoon actief. Nadat hij al vele weken niet had gescoord was hij nu twee keer trefzeker. Na afloop bleek dat de moeder van Henk Pluuren hem voor elk doelpunt een krat bier had beloofd.

Direct na afloop van de wedstrijd stormden de Leusdense supporters het veld op om de kampioenen in de bloemetjes te zetten. Trainer Martin Ruitenbeek ging op de schouders. Met een brede grijns op zijn toen weer ontspannen gezicht nam hij dankbaar de vele felicitaties in ontvangst.

 

1977-1978_eindstand_250x266.jpg

Op vrijdag 19 mei 1978 van 20.00 uur tot 21.30 uur werd een kampioensreceptie gehouden in het clubhuis van Roda'46. Kort na 20 uur was het volle bak in de voetbalkantine. Namens de gemeente Leusden was wethouder van sportzaken G.van Woudenberg aanwezig. Bovendien waren veel politieke partijen verteenwoordigd. Namens de sportraad waren voorzitter B.W.Peddemors en secretaris S.Lakeman op het sportpark. De buren op het sportcomplex kwamen ook allemaal een borreltje drinken. Veel vertegenwoordigers van voetbalclubs kwamen feliciteren. Bijzonder was de aanwezigheid van een afvaardiging van FZO. Deze Zeister vereniging had de race om de titel tegen Roda tot op de laatste speeldag volgehouden, en kwam op de valreep maar 1 puntje tekort. Veel lof kreeg Roda toegezwaaid door de KNVB afd. Utrecht. De uitstekende verstandhousing tussen de zaterdag- en zondagafdeling van de club werd geaccentueerd door de aanbieding van het grootste bloemstuk. Een van de oudste supporters, ex-voorzitter en lid van verdienste C.Leyenaar sr. zette alle spelers en leiders een voor een nog eens goed in het zonnetje.

 

 

 

1978_kampioen_tekst1_750x159.jpg
1978_kampioen_tekst2_750x537.jpg
1978_kampioen_tekst3_749x538.jpg

 

 

19-05-1978_kampioens-receptie_497x320.jpg
19 mei 1978 druk bezochte kampioensreceptie - Leusder Krant 25-05-'78

 

 

1977_wim_de_gans_749x849.jpg

 

 

 

1977-1978

1977-1978_lex_grootenhuis_238x354.jpg
1977-1978 Lex Grootenhuis
trainer ABC-selectie

1977_parkeerplaats_roda_500x153.jpg
September 1977: De parkeerplaats bij Roda'46 

 1977-1978 ZAT1
1977-1978_zat1_499x318.jpg

 

1977-1978 ZON1
1977-1978_zon1_500x308.jpg