Lastpak Berry Powel was een laatbloeier

 

Roda Zon  kampioen 2000-2001.jpg
Het seizoen 2001/2002 van Roda'46 (zondag) werd feestelijk afgesloten met promotie
naar de tweede klasse. Topscorer Berry Powel staat in het midden links achter de
langharige Arne van Geldermalsen. Uiterst rechts hoofdcoach Willem Gentenaar.

 

Na titel met Roda'46-zondag ging bij de Amersfoortse topspits de knop om

De Amersfoortse spits Berry Powel (40) voetbalt na een mooie voetballoopbaan nog steeds op een hoog niveau, maar hij zag pas bij Roda'46-zondag het licht. Oud-ploegmakker Arne van Geldermalsen, coach Willem Gentenaar en Powel zelf markeren de ommekeer.

Willem Gentenaar: ,,Als coach van de A1 van Roda'46 ging ik na een tip van Arne eens kijken bij Berry bij de A1 van AFC Quick 1890. Hij stond opmerkelijk genoeg niet in de spits, maar als keeper in het doel."

Berry Powel: ,,Voor de winterstop was ik topscorer. Maar omdat we bijna alles verloren, ben ik zelf maar gaan keepen. Ik ben aan het einde van dat seizoen zelfs gestopt. Ik kreeg bonje met de trainer. Ik was best wel een lastpak, haha."

Arne van Geldermalsen: ,,Berry zat bij mij in de klas op de middelbare school. Hij was een luie spits. En als het koud was, dan liep hij met een kruik onder zijn trainingsjack. Hij kon eigenlijk maar één trucje goed: scoren."

Gentenaar: ,,Berry is na zijn vertrek bij Quick als spits naar ons toe gekomen. Maar op trainingen liep hij de kantjes eraf. Hij kwam ook regelmatig te laat. Dan zette ik hem zonder pardon op de bank. Vooral om hem te prikkelen."

Powel: ,,Ik lachte daar alleen maar om. Want als we achterkwamen, dan kwam ik er al snel in en scoorde dan twee of drie keer. 'Zie je wel trainer', zei ik dan. 'Je moet mij er gewoon altíjd inzetten'. We werden toen ook kampioen van de derde divisie. Ik werd topscorer met 43 goals."

Van Geldermalsen: ,,Willem kon Berry wel triggeren. Hij wist dat je hem belangrijk moest maken en ook moest uitdagen. Ze hadden een heel goede band."

Powel: ,,Ik ben daarna bij Roda'46 voor mijn plezier op zondag gaan voetballen. Ik kreeg het echter weer aan de stok met de coach. Ik ben toen terug naar Quick gegaan. Ik speelde daar in het tweede of in het derde. Ik werkte namelijk toen in de horeca, waardoor ik op wedstrijddagen pas om zes uur 's ochtends in bed lag."

Gentenaar: ,,Ik vond toen echt dat Berry zijn talent verspilde. Ik heb hem toen terug naar Roda-zondag gehaald, waar ik inmiddels coach van was geworden. Ik koppelde Berry op trainingen bewust aan voorstopper Marius van den Bremer. Die schopte hem, als hij niet op tijd weg was, zo doormidden. Ik zette Berry meestal op 'tien'. Tegenstanders verkeken zich dan op zijn snelheid."

Van Geldermalsen, destijds een kopsterke spits: ,,Ja, dan gaf Marius een lange haal van achteruit, dan kopte ik de bal door en dan maakte Berry het af. In feite heeft Berry zijn loopbaan dus aan ons te danken. Zo stapten we destijds regelmatig tot in de vroege uurtjes, Berry voorop. En dan de volgende middag gewoon weer voetballen, hè?"

Gentenaar:,, In het begin zocht ik Berry nog op in het Amersfoortse nachtleven. Om te vragen of hij het niet te bont wilde maken. Maar eigenlijk stond ik gewoon voor lul. Hij deed waar hij zelf zin in had."

Powel: ,,Natuurlijk wist ik wel dat ik hogerop kon. Willem zei telkens dat ik binnen twee jaar het betaalde voetbal kon halen. Erik Willaarts (voormalig spits FC Utrecht, red.), toen in zijn nadagen, zei ook: Je kunt hetzelfde kunstje als ik. Waarom probeer je er niet gewoon alles uit te halen?"

Gentenaar: ,,Erik en Berry zijn beiden flierefluiters met een unieke gave. Voor Berry is het kwartje toen wel gevallen. Hij werd steeds serieuzer. We promoveerden mede door zijn vele goals aan het einde van dat seizoen naar de tweede klasse. In dat seizoen daarna werden de jongens, onder coach Jan van den Berg, knap vierde. Scouts van Vitesse, FC Utrecht en FC Den Bosch zaten inmiddels voor Berry op de tribune. Bij Den Bosch heeft hij de kans om zich te bewijzen vervolgens met beide handen aangegrepen."

Van Geldermalsen: ,,Tussen de Berry van toen en die van nu zit een wereld van verschil. Hij heeft een prachtige carrière gehad en hij voetbalt nu bij GVVV nog steeds op een hoog niveau. Is superfit. Ik heb daar veel bewondering voor."

Powel: ,,In die tweede periode bij Roda-zondag ben ik volwassen geworden. Zo kon ik op mijn 23ste alsnog het betaalde voetbal in. Die tijd zal ik nooit meer vergeten. Ik ben daar Willem, Arne en al die anderen heel dankbaar voor."

MICHEL BRANDS
AD – 19 dec 2020

 

 

Powel bij GVVV.jpgBerry Powel houdt namens GVVV in februari van dit jaar ASWH-verdediger Gilmaro van de Werp van de bal af. BSR AGENCY


Niet stoppen

Berry Powel speelde na Roda'46 profvoetbal bij FC Den Bosch, Millwall FC, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Groningen, drie Spaanse clubs en Roda JC. Dienstverbanden bij topamateurclubs als Kozakken Boys, IJsselmeervogels en DVS'33 volgden. Powel is nu bezig aan zijn tweede jaargang bij tweededivisionist GVVV uit Veenendaal. Hij plakt daar naar eigen zeggen nog zeker een jaartje aan vast. ,,Ik wil nog één seizoen het beste uit mezelf halen. Stoppen op een hoogtepunt, zoals Michael Jordan in die docu 'The Last Dance'. Dat kan nu door het stilleggen van de competitie, hoe begrijpelijk dat door het coronavirus ook is, helaas niet. Het is zelfs de vraag of we dit seizoen nog aan voetballen toekomen. Zo wil je toch niet stoppen als voetballer? Ik in elk geval niet."