Clubbladen

CLUBBLADEN

Van Balans tot Internet

Door de jaren heen heeft de vereniging verschillende clubbladen. Tot 1964 is Balans het blad van v.v. Hamersveld. Drie jaar later komt secretaris J.v.d. Berg met een nieuw blad voor de leden van Roda'46: Rodasport. Dit blad verschijnt eens in de twee maanden. De Rodasport gaat in november 1988 ter ziele.

Vanaf 1983 heeft de jeugd van Roda een eigen clubblaadje: De Binnenbal. Louis Boog tikt de tekst en Jos van de Ploeg stencilt de blaadjes. Het bestaat uit één vel A4, aan beide zijden bedrukt en gevouwen als A5. Iedere zaterdag wordt dit blaadje in het wedstrijdmapje van de jeugdelftallen gestopt en na de wedstrijd wordt het door de leider uitgereikt aan de spelers.
Het ene blaadje worden er al spoedig meer en er moet een kaft omheen gedaan worden. Er ontstaan problemen om de dikke pakken papier in het wedstrijdmapje te krijgen. Al snel worden adverteerders gezocht om het financieel rond te krijgen. Ieder jeugdlid krijgt de Binnenbal iedere week thuis bezorgd. De C-junioren worden de bezorgers.
Louis Boog kan het in zijn eentje niet meer aan. Mevr. De Haan, Mevr. Mues en Mevr. Keus bieden zich aan om het blad te typen. Voor het drukken wordt Wim Stevens bereid gevonden.
De drukkerij van Roda wordt steeds professioneler. De machines worden langzamerhand beter. Van de handstencilmachine, naar een elektrische en vervolgens naar een tafel-offsetmachine. Alle machines zijn gratis of bijna gratis.
In het begin maakt men ongeveer 300 jeugdbladen en later 450.

rodactueel_sepia_107x158.jpgEind 1987 verzoekt het Algemeen Bestuur Louis Boog te kijken of hij het algemene clubblad kan integreren in de Binnenbal.

Het lukt om een groep te formeren die het wil gaan proberen, met als resultaat dat op 16 januari 1988 de eerste Rodactueel verschijnt. Eigenlijk mag dat niet zo worden genoemd, want het blad heeft op dat moment nog geen naam. De naam wordt al snel door de leden bedacht.
Het clubblad wordt door vele mensen op de woensdag vergaard, gevouwen en geniet. Op het podium lopen de vrijwilligers om een grote tafel om het blad blaadje voor blaadje samen te stellen. Tot het moment dat Jan van de Berg een vergaarmachine weet voor weinig geld. Het bestuur van Roda geeft toestemming om de machine aan te schaffen, waardoor de wekelijkse klus in een paar uur is geklaard.

Op 18 december 2010 wordt de laatste Rodactueel uitgegeven. 22 jaar lang werd het blad door een groep vrijwilligers wekelijks gemaakt. Louis Boog, (eindredacteur), Wilma van den Bremer, Cok Keus, Gijs de Kruijff, Arnold Kempers, Gerrit van Zanten en Jos van de Ploeg waren de animators van het clubblad. Vanaf dat moment is de website van Roda'46 het belangrijkste communicatiemiddel van de vereniging.


 

louis_boog2.jpg


LOUIS BOOG OVERLEDEN

Op vrijdag 6 december 2013 is Louis Boog op 68-jarige leeftijd overleden. Louis Boog was erelid van Roda’46.

Vanaf 1983 is Louis Boog betrokken bij onze club. In dat jaar vroeg Jos van der Ploeg hem om het jeugdblaadje “De Binnenbal”op de tekstverwerker te tikken, want “dit stond zo netjes.”

Vanaf dat moment verzorgde Louis Boog de tekst. Het blaadje werd zo populair dat werd besloten de Binnenbal bij elk lid iedere week thuis te bezorgen. Al snel kon Louis Boog het in zijn eentje niet meer aan. Diverse dames hielpen hem om het blad te typen.

Eind 1987 verzocht het Algemeen Bestuur van Roda’46 Louis Boog te kijken of hij het algemene clubblad kon integreren in de Binnenbal. Het resultaat was dat in januari 1988 de eerste Rodactueel verscheen. Uiteraard was Louis Boog de eindredacteur.

22 jaar lang werd het unieke blad wekelijks gemaakt, onder leiding van Louis Boog. Op 18 december 2010 werd de laatste Rodactueel uitgegeven. Nog steeds missen veel Roda-leden het clubblad. Elke week stond het blad boordevol nieuws, wedstrijdverslagen, programma’s, en zo meer. Vaak was het blad meer dan 100 pagina’s dik.

Tot aan dit seizoen drukte Louis Boog bij thuisduels de wedstrijdboekjes voor de Zaterdag 1 en de Zondag 1 van Roda'46.

Nog niet zo lang geleden stond Louis Boog elke week achter de bar tijdens de training van de Mini’s en Kiddy’s. Terwijl zijn kleinzoon voetbalde verzorgde Louis de kantinedienst.

Tijdens één van de eerste Sportgala’s in Leusden werd Louis Boog uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Een meer dan terechte uitverkiezing van een echte vrijwilliger.

We zullen hem missen bij Roda’46. Louis was een beminnelijke, aardige en behulpzame man, die veel betekende voor onze club. We wensen zijn familie heel veel sterkte toe om dit verlies te dragen.

In verband met het overlijden van ons erelid wordt het komende weekeinde (zaterdag 7 december en zondag 8 december) voor elke wedstrijd van Roda’46 een minuut stilte in acht genomen. Onze clubvlag zal halfstok hangen.