1965-1970: Hoogte- en dieptepunten

1965-1970: HOOGTE- MAAR OOK DIEPTEPUNTEN
 

Ook op zaterdag

In Leusbroek (het huidige Leusden-Zuid is op 20 juli 1946 de voetbalvereniging Leusden opgericht. Deze club gaat in de zaterdagcompetitie spelen. Het is de derde voetbalclub die in 1946 in Leusden wordt gesticht. Er worden pogingen ondernomen om een fusie tussen Roda'46 en v.v. Leusden tot stand te brengen, maar die mislukken allemaal door chauvinistische gevoelens in het dorp. Daarop wordt de v.v. Leusden ontbonden.


Sinds de ondergang van de v.v. Leusden is het dorp verstoken van zaterdagvoetbal. Er gaan bij Roda steeds meer stemmen op om te komen tot de oprichting van een zaterdagafdeling. Op de ledenvergadering van 25 februari 1965 wordt een voorstel daartoe aangenomen.
In het seizoen 1965-1966 gaat het seniorenvoetbal op de zaterdag van start met twee elftallen. Het eerste zaterdagteam wordt ingedeeld in de 3e klasse A, onderafdeling Utrecht.

Het begin is niet erg moedgevend: het standaardelftal start in het pas geopende Burg. Buiningpark op 11 september 1965 met een 1-10 nederlaag tegen E.F.C. uit Ermelo. De ruststand was 0-6. Het enige (en eerste) doelpunt voor Roda werd gemaakt door Joop Vaarkamp.

 
  
Opmerkelijke opmars Zondag 1

Op 2e paasdag 1965 wordt Roda Zondag voor het eerst kampioen. Na de zege op Hilversumse Boys is het een paar dagen groot feest in Hamersveld.

Roda heeft de kampioensmaak te pakken, want in 1967 is er weer wat te vieren, als Roda 1 afdeling Zondag opnieuw de titel pakt. Promotie dus. Nu naar de 1e klasse. Deze keer onder leiding van trainer Henk Malenstein. Het elftal bestaat uit de spelers: aanvoerder Piet Daatselaar, Jaap de Haan, Cor Hoogland, Andries Veenendaal, Arie Houtveen, Joop Drost.

In hetzelfde jaar komt secretaris J.v.d.Berg met de geboorte van het clubblad Roda-sport.

De behoefte aan een eigen clubhuis wordt steeds groter. Met pastoor Kitselaar wordt onderhandeld over de aankoop van een semi-permanent buiten functie zijnde kleuterschool aan de Bavoortseweg, maar de gemeente claimt het als reserve schoolgebouw.
  
 
Een moeilijke periode

Op 27 juni 1968 draagt Jan Houtveen het voorzitterschap over aan Piet Wendel. Er worden afdelingscommissies ingesteld met aan het hoofd een bestuurslid.

In 1968 lijdt Roda'46 een gevoelig verlies wanneer Jo Veer bij een verkeersongeval om het leven komt. Een man, die gedurende 16 jaar de vereniging met raad en daad terzijde heeft gestaan. Hij zorgde iedere zaterdag en zondag met twee busjes voor vervoer. Verder stelde hij de nodige nieuwe ballen beschikbaar en steunde hij de club in niet geringe mate financieel.

In 1968 degraderen zowel het eerste zaterdag- als het eerste zondagteam. De Zondag 1 doet een stapje terug naar de 2e klasse.

1967_zon1_sepia_350x198.jpg
Eind jaren 60 - Zondag 1
Achter v.l.n.r.:
Trainer Henk Malenstein, Andries Veenendaal, Arie Houtveen, Jan Drost, Gerard Belt, Gerard Hoogland, Wil Boom, Opa Willem Snoek,

Voor v.l.n.r.: Joop Drost, Fred de Smalen, Jaap de Haan, Jan Kooiman, Cor Hoogland, Piet Daatselaar.

 

 

Afscheid Burgemeester Buining
In 1968 nemen de inwoners van Leusden afscheid van Burgemeester Buining. Ook Roda''46 is goed vertegenwoordigd.

Afscheid Burg Buining 1.jpg
1968-Afscheid van Burg. Buining

 

1969-1971: Roda thuis in eigen huis

 

Laatste wijziging: 12-07-2018