1990-heden: De A1 stijgt naar ongekende hoogte

1990-HEDEN: DE A1 STIJGT NAAR EEN ONGEKEND NIVEAU

Anno 2013 speelt het vlaggenschip van de Jeugdafdeling, de A1, in de landelijke tweede divisie. Vanaf 2008 is het A1 team van de club de hoogst spelende ploeg bij de A-junioren in de regio. Talloze A-juniorenteams van Betaald Voetbalorganisaties komen op bezoek in Leusden, om tegen Roda'46 A1 te spelen.

Eind van de jaren 80 van de vorige eeuw promoveert de A1 van Roda naar de Regionale Klasse. Onder leiding van trainer Ben te Brake staat handhaving in de Regionale klasse voorop.

1988-1989_roda_a1_sepia_350x226.jpg
Staand vlnr: Mark Bosman, Marco (Bart) Bosman, Edwin Huber, Edwin Boog, Victor Hoekstra, Rikkert Hein, Michel Tiggelaven, Erik v.d. Vis, Ben te Brake.
Zittend vlnr: Cees Leijenaar, Jeroen Zaal, Olaf Meerveld, René de Leeuw, Sander Zaal, Arjan Slotboom, Sander Schimmel, Andy Verf

 

In 1993 wordt Willem Gentenaar trainer van Roda'46 A1. Samen met leider John Groenevelt en Jeugdvoorzitter Bart Keus nemen zij  zich voor om Roda’46 A1 naar een hoger niveau te brengen.
De drie clubmensen doen er alles aan... en het lukt.

In het seizoen 1997-1998 wordt Roda'46 A1 kampioen van de landelijke derde divisie. Door op 4 april 1998 met 5-1 zte winnen van Sparta Nijkerk is de ploeg onbereikbaar vppr de concurrentie. Berry Powel scoorde in Nijkerk vier keer. Hij werd met 33 treffers ook topscorer. In twintig duels behaalde Roda A1 53 punten er werd slechts één keer verloren.

In 2000 stoppen Willem Gentenaar, John Groenevelt en Bart Keus. De A1 van Roda'46 komt uit in de tweede divisie landelijk. Van een middelmatig niveau is de oudste Rodajeugd een van de meest aansprekende in de regio geworden.

40_harry_kerssies_100x135.jpg
Harry Kerssies
nico_romeijn_102x134.jpg
Nico Romeijn


Oud-speler Harry Kerssies is in 2000 de opvolger van Willem Gentenaar als trainer. Nico Romeijn (een paar jaar daarvoor trainer van Zat1) wordt Hoofd Jeugdopleiding.

Het is genieten bij de A1. Het team heeft in de competitie tegenstanders als MVV, Helmond Sport, RBC, Roda JC, MVV, RBC, Feyenoord, Sparta en TOP Oss.

Als Kerssies in 2003 stopt wordt Jan Gaasbeek uit Veenendaal aangetrokken als trainer. Hij is vast van plan om langer coach van de A1 te blijven, maar halverwege het seizoen 2005-2006 wordt hij gevraagd de A-selectie van Roda zaterdag te gaan trainen. Aad van den Berg volgt Gaasbeek op als trainer van de A1.

In 2007 wordt de A1 met 51 punten net geen kampioen in de 2e divisie. De ploeg haalt wel een periodetitel, maar weet niet te promoveren. Trainer Aad van den Berg verlaat aan het einde van het seizoen Roda'46 A1 en begint het hoofdtrainerschap bij Kampong.

Als opvolger wordt Gerben van Deuveren aangesteld. Van Deuveren was daarvoor drie jaar trainer van het tweede elftal van Veensche Boys. Het team draait niet en eindigt onderaan de ranglijst. Na tien jaar tweede divisie degradeert Roda A1.

Van Deuveren keert weer terug naar Veensche Boys en Koen Janssen wordt trainer van het vlaggenschip van de Rodajeugd.

De A1 begint het seizoen 2008-2009 sterk, staat zelfs even bovenaan, verspeelt veel punten in de tweede periode en komt aan het slot van de competitie sterk terug. Een vierde plek en nacompetitie was het resultaat. Promotie wordt echter niet behaald.
Dat gebeurt wel een jaar later als Roda’46 A1 kampioen wordt. Door een herindeling van de KNVB komt er een nieuwe 1e divisie. Hierdoor “promoveert” onze A1 naar de nieuwe 3e divisie. Samen met IJsselmeervogels wordt de A1 de hoogst spelende club in de regio.

Het seizoen daarop behaalt Roda’46 voor de tweede keer in successie de titel.  Na vier jaar is onze A1 weer terug in de tweede divisie. Door de herindeling van een jaar eerder is dit zelfs te vergelijken met de “oude eerste divisie”. Een prestatie van formaat van trainer Koen Janssen en z’n ploeg.

In jaargang 2011-2012 maakt Koen Janssen als trainer een uitstapje naar de B1. Ook daar doet hij het uistekend, want onder zijn leiding promoveert Roda B1 naar de derde divisie. Jeroen Visser is dit seizoen trainer/coach van de A1. Na een seizoen keert Janssen weer terug bij de A1 van de rood-zwarten.

De A1 speelt in de tweede divisie (en zijn de hoogst spelende A-junioren in de regio) als Koen Jansen na afloop van het seizoen 2013-2014 de overstap maakt naar de Zaterdag 1 van Roda'46.