Terugblik JO18-1

Roda’46 JO18-1 sluit seizoen in stijl af

LEUSDEN - Roda’46 JO18-1 mag op een mooi seizoen terugkijken. Het moest diep gaan om twee keer handhaving af te dwingen in divisie 5. Dit resultaat werd in beide gevallen pas op de laatste speeldag afgedwongen. Voor de winterstop blijft de miraculeuze ontsnapping bij. Op de laatste speeldag moest een resultaat gehaald worden tegen Fortuna Sittard. De ploeg uit Limburg werd met maar liefst 5-1 verslagen, waardoor klassebehoud op spectaculaire wijze werd veiliggesteld. Na de winterstop viel de beslissing wederom op de laatste speeldag. Dit keer niet door zelf punten te pakken, maar door puntverlies van de concurrentie. Een terugblik op deze poule.

Net als voor de winterstop degradeerden er drie ploegen (van de acht) rechtstreeks. Dit als voorbereiding op de nieuw in te richten O19-competitie. Als Roda’46 volgend jaar met de JO19-1 weer in divisie 5 wil uitkomen, moest het bij de eerste vijf eindigen. Als je op de laatste speeldag pas handhaving afdwingt, en er dus net in blijft, dan weet je dat het na de winterstop weer lastig wordt om erin te blijven. Zeker als je je beseft dat de competitie zwaarder werd, met MVV als extra betaald voetbalclub - naast Fortuna Sittard. En twee sterke promovendi: De Treffers en Achilles Enschede. Tegen die laatste ploeg opende Roda’46 de competitie.

In een zware wedstrijd werd net voor tijd met 3-2 gewonnen. Waar een gelijkspel terecht was, mocht Gabor vijf minuten voor het laatste fluitsignaal vanaf de strafschopstip aanleggen. Hij maakte geen fout, waardoor Roda’46 uitstekend begon aan de competitie. Eén week later werd er met 3-2 verloren van PVCV, maar daarna volgden weer twee overwinningen. Eerst werd Jonathan verslagen: 2-0. Daarna volgde een wedstrijd met drie gezichten tegen MVV.

In de openingsfase waren alle drie de eerste kansen raak. Na elf minuten stonden de Leusdenaren al op 3-0. Na een omzetting bij MVV had de ploeg van trainers Twan Epe en Aart van Meerveld het lastig, en kwamen de bezoekers uit Maastricht terug tot 3-2. Na de rust koos Roda’46 voor een verdedigende strategie en werd er vakkundig uitgelopen naar een 5-2 voorsprong. De 5-3 in de slotminuten was voor de statistieken. Voor de tweede keer dit seizoen versloeg JO18-1 een betaald voetbalorganisatie. Een week later leek Roda’46 weer een goed resultaat te halen, op bezoek bij Hercules, de uiteindelijke (en terechte) kampioen. Vanuit een ijzersterkte verdedigende discipline werden de Utrechters op 0-0 gehouden. In de laatste minuut ging het vanuit een corner mis: er werd erg onterecht met 1-0 verloren.

Een aantal weken later volgde die beloning alsnog, toen Hercules in eigen huis op 2-2 werd gehouden. De week daarvoor was Fortuna Sittard een maatje te groot: 7-0. Dit tekent deze groep. De ene week kan er een beroerd resultaat behaald worden, de week erop kan er een resultaat volgen tegen een betere tegenstander. De maand maart was de maand van de gelijke spelen. Naast het gelijkspel tegen Hercules werd er ook een gelijkspel behaald tegen De Treffers (1-1) en Jonathan (2-2). In het eerste duel kwam Roda’46 in de laatste minuten langszij, maar in de tweede wedstrijd wist de tegenstander in de blessuretijd gelijk te maken. Wat weer aangeeft dat je in deze vijfde divisie iedere week tot de laatste snik scherp moet zijn.

Een mooiere tegenstander om de reeks van gelijke spelen tegen te doorbreken, was er niet: Fortuna Sittard werd thuis met 4-2 verslagen. Weer vanuit een verdedigende organisatie. Dit keer moest twee keer een achterstand omgebogen worden. Waar het duel alweer in 2-2 leek te eindigen, sloegen de roodhemden dit keer in de slotfase toe. Norendly en Gabor zorgden voor een fraaie zege en de derde overwinning op een betaald voetbalorganisatie in een seizoen.

In de laatste vier weken werd duidelijk dat het veel kracht en energie kostte om in deze competitie tegen degradatie te vechten. Alleen tegen De Treffers werd een punt gepakt (2-2). Wikji leek de roodzwarten net voor tijd naar drie punten te schieten, maar een vrije trap werd in de blessuretijd fraai binnengeschoten. Verder werd er van MVV (5-1), Achilles Enschede (3-1) en PVCV (4-5) verloren. De concurrentie bleef ook punten verspelen, waardoor de bij elkaar gespeelde zestien punten genoeg bleken te zijn voor de vijfde plek. En dat betekende handhaving.

De laatste wedstrijd tegen PVCV staat daarin wel symbool voor het seizoen van JO18-1. Na een ruststand van 0-5 in het voordeel van PVCV kwam Roda’46 na rust terug tot 4-5. Hele goede momenten werden afgewisseld met mindere periodes. Na een diep ‘dal’ volgde vaak direct een flinke ‘piek’. Na de winterstop wist Roda’46 uit geen wedstrijd te winnen. Maar liefst veertien van de zestien punten werden thuis gehaald. De nederlaag tegen PVCV was in eigen huis de enige. De handhaving is een bekroning op een mooi seizoen. De spelers zijn altijd blijven trainen en gingen er elke wedstrijd weer voor. Dan is handhaving de ultieme beloning. En de drie overwinningen op betaald voetbalclubs zijn toch herinneringen voor het leven, waar iedereen nog weleens aan terug zal denken.

Vanuit de begeleiding kijken we terug op een prachtig seizoen, met een groep met unieke persoonlijkheden. Iedereen gunde elkaar het beste, spelers knokten zich door moeilijke periodes heen en iedereen werd beter. De sfeer was altijd goed en nieuwe spelers of leenspelers werden met gemak in de groep opgenomen. Ook maakten we best wat gekke dingen bij tegenstanders mee, maar zelf zijn we nooit in die val getrapt. Normen en waarden stonden hoog in het vaandel en dat is toch wel de basis om met elkaar te presteren en plezier te hebben. Er was veel plezier en er is erg hard gewerkt. Bedankt!