Driepunter in blessuretijd voor zaterdag 1

(Foto: Bas van den Hoek keepte een uitstekende wedstrijd)

Roda verslaat DHSC: 1-2

Roda moest afgelopen zaterdag naar misschien wel de beste voetballende ploeg uit de 1e klasse: DHSC uit Utrecht. DHSC, het voormalige DOS, is vooral bekend als club van de familie Sneijder, waar Rodney wekelijks als aanvoerder op het veld staat en Wesley er zo af en toe een paar duiten instopt. Toch waren het de mannen van trainer Romp die met drie felbevochten punten naar huis gingen.

Het strijdplan vooraf was duidelijk. Romp: “Even een paar minuten bluffen en daarna wat meer inzakken. DHSC heeft zoveel kwaliteit in de ploeg (meerdere oud-profs), dat we vooral vanuit de omschakeling wilden voetballen. Aangezien ik verwachtte dat ze veel op onze helft zouden spelen, moest er bij balverovering wel ruimte ontstaan. Al had ik gehoopt dat we wat minder onder druk zouden staan.”
DHSC begon furieus aan de wedstrijd met heel veel snelheid, vooral op de flanken. Roda beperkte zich toch verdedigen, met af en toe een uitval. Hoewel de meeste kansen voor DHSC waren, was de grootste kans voor Roda. Na tien minuten kon Jesper van Dalen na een goeie counter vrij doorlopen op de keeper. Helaas werd zijn schot gepakt en ook de rebound van Nigel van Zelst trof geen doel. DHSC bleef het Roda doel bestoken, onder andere met een handvol corners, maar keeper Bas van den Hoek keepte een voortreffelijke wedstrijd. Romp: “Ik heb Bas in de rust al een compliment gegeven. Je moet het maar even doen in zo’n moeilijke wedstrijd. Hij keepte fantastisch.” Doordat de centrale verdedigers van Roda meer rugdekking gingen geven aan de backs kwam Roda iets beter in de wedstrijd. Al bleef DHSC (ondanks nog een grote kans van Jesper) tot aan de rust de gevaarlijkste ploeg.
De tweede helft begon zoals de eerste, met DHSC op zoek naar de openingstreffer. In de achtste minuut: een St. Juste momentje aan DHSC-zijde. Na een grove charge op David Korankye moet DHSC met tien man verder. Aan het wedstrijdbeeld verandert niet zoveel, want het balbezit blijft voor de Utrechters. Romp wisselt halverwege de tweede helft Daan Banning, die wordt vervangen door Cedric Sangwa. Even later verlaat ook Jasper van Dijk het veld, voor de van een blessure terugkerende Tim van den Ham. De laatste staat pas een paar minuten in het veld als invaller Cedric van zich doet spreken. Een pass van Nigel komt voor zijn voeten en Cedric haalt uit: 0-1 Roda! De vreugde is groot, maar helaas van korte duur. Twee minuten later krijgt DHSC een terechte penalty, die feilloos wordt binnengeschoten door uitblinker en oud-prof Genaro Snijders. Nog tien minuten op de klok en beide ploegen willen meer. Freek van Belzen komt erin voor Charif Esadik en krijgt een grote kans. Het spel gaat op en neer en hoewel Roda als in de hele wedstrijd onder druk blijft staan, krijgt het via snelle omschakelingen zelf ook enkele kansen. Gezien het wedstrijdbeeld hebben de Roda-supporters en trainer Romp eigenlijk wel vrede met een punt tegen het sterke DHSC. Maar dan breken de laatste vijf minuten aan. Gilbert schiet een bal net naast. Roda krijgt nog een corner. Zou het dan toch? De corner levert niets op. Sterker nog: DHSC komt er razendsnel uit en is aan de andere kant dichtbij de 2-1. Een laatste Roda aanval in blessuretijd. Jesper van Dalen krijgt de bal iets buiten de zestien, blijft koel en schiet de bal hard en laag in de hoek. Roda op 1-2, terwijl de blessuretijd al even loopt. DHSC mag nog één keer aftrappen, maar direct hierna vindt de scheids het genoeg. Drie punten!!! Gezien de verhoudingen misschien wat teveel, maar waar het voorgaande wedstrijden wel eens tegen zat, zit het nu een keer mee. Keihard gewerkt, een uitstekende keeper en gescoord op de juiste momenten. Een mooie opsteker voor de zaterdagbrigade. Doordat de verschillen klein blijven in de 1e klasse A, stijgt Roda naar de zesde plaats op de ranglijst. Het verschil met koploper Huizen is slechts drie punten, maar met het onderaan staande Victoria ook maar vijf punten. Komende zaterdag ontvangt Roda de nummer 2 van de ranglijst: Argon. Aanvang 15.00 uur.