Roda zaterdag pakt 1e periodetitel

Zuidvogels met 1-4 verslagen

De Roda zaterdag trein dendert maar door. Na het geflatteerde verlies in de beker afgelopen week tegen Velsen, volgde een prachtige 1-4 overwinning op Zuidvogels in Huizen. En als klap op de vuurpijl bleek Roda door puntverlies van Huizen en AFC ook nog de eerste periode binnen te hebben gesleept. Een ongekend en onverwacht succes voor de brigade van trainer Romp!

Roda startte goed in Huizen. In het eerste kwartier dwong het al twee goede kansen af. Een mooie aanval via Freek van Belzen en Jesper van Dalen werd net naast geschoten door Mitchel van der Veer. Een vrije trap iets buiten de zestien van Freek werd enkele minuten later maar net gekeerd door de keeper van Zuidvogels. Ook spits Nigel van Zelst kreeg nog een kans. Het eerste half uur was duidelijk voor Roda en de thuisploeg kon hier eigenlijk weinig tegenover zetten en kwam niet tot grote kansen.

Plotseling tegenslag voor Roda. Daan Banning moet geblesseerd het veld verlaten en wordt vervangen door Cedric Sangwa. Even later nog meer tegenslag als Zuidvogels door enkele persoonlijke fouten eigenlijk vanuit het niets op 1-0 komt. Keeper Bas van den Hoek pakt vlak voor rust nog een gevaarlijke kopbal, maar met 1-0 gaan beide partijen rusten.

Romp: “Ik heb de jongens verteld dat ze rustig moesten blijven, want we speelden ook in de eerste helft heel aardig. Goed vanuit de organisatie, aanvallen via de zijkanten, het enige verwijt was eigenlijk dat we onze kansen niet benutten. Dat hebben ze in de tweede helft uitstekend gedaan.”

Na een aftastend eerste kwartier in de tweede helft komt Roda echt los. Eerst is het Maties Heesbeen die een vrije trap snoeihard binnen schiet: 1-1. Spelers en Leusdens publiek voelen al een beetje dat dit de ommekeer is. Even later wordt een prachtige strakke voorzet van Freek als een echte spits binnengetikt door Nigel: 1-2!

De eerste toeschouwers kijken heel stiekem eens naar de tussenstanden van AFC en Huizen. Beide blijken achter te staan. Als er niets meer verandert zou Roda zelfs de eerste periode pakken… Vooraf hadden maar weinigen hier rekening mee gehouden. Geen bloemen of champagne, er waren zelfs geen beleidsbepalers aanwezig in Huizen.

Zuidvogels lijkt er niet meer in te geloven en Roda blijft met goed voetbal de aanval zoeken. Een fraai uitgespeelde aanval leidt tot een afgemeten voorzet van Mitchell, waaruit Nigel zijn tweede van de middag maakt. Zijn werk zit erop en Romp wisselt Nigel voor Stef Menken. Ook Stefan van Ginkel maakt zijn rentree en komt in het veld voor Jasper van Dijk.

Het blijft eenrichtingsverkeer en het slotakkoord is voor Jesper van Dalen. Hij gaat vlak voor tijd alleen op de keeper af, denkt in zijn achterhoofd aan de Panenkapenalty van Memphis en stift de bal prachtig langs de keeper. 1-4! Waar Roda midweeks nog veel kansen miste in de beker tegen Velsen, blijft de Leusdense ploeg heel volwassen spelen en wint met duidelijke cijfers deze op papier lastige uitwedstrijd.

En dan volgt het toetje…. Via de mobieltjes druppelen de andere uitslagen binnen. Koploper AFC en nummer 2 Huizen verliezen beide. Roda zaterdag pakt de eerste periode! Feest op het veld en bij de meegereisde supporters. Een prachtige prestatie van de ploeg die voor het eerst weer in de 1e klasse actief is.

Trainer Romp is trots op zijn jongens: “Heel knap in deze sterke competitie. We komen wekelijks teams tegen met meer individuele kwaliteiten dan wij. Maar wat ons zo goed maakt is het collectief. Iedereen kent elkaars sterke, maar ook zwakke punten. Zolang we dat bij elkaar blijven compenseren, kunnen we het iedere ploeg lastig maken. De eerste plek op de ranglijst is prachtig, maar voorlopig blijf ik nog steeds naar onder kijken. Laten we eerst een gat slaan en veilig zijn, dan zien we daarna wel waar het schip strandt.”

Volgende week wacht weer een lastige uitwedstrijd, in en tegen Huizen. Aanvang 14.30.