Het begin


De oudste foto van Roda'46, in 1947 nog v.v. Hamersveld.
Op Hemelvaartsdag 1947 speelde Hamersveld a tegen ASVA Amsterdam. De uitslag van 5-1 voor Hamersveld. Van de zes deelnemende elftallen wist alleen dit team van Hamersveld zijn wedstrijd te winnen. Ze sleepten daarmee de eerste prijs in de wacht, tevens Hamersveldse eerste medaille.

Op de foto achterste rij v.l.n.r.: Evert Glismeijer, Evert v.d.Heide, Joop v.d.Pol, Niek van Egdom, Ben Nooteboom en Joop.Bloemendal (jeugdleider).
Voorste rij v.l.n.r.: Rinus Vrijhoef, Henk Schimmel, Gart Blom, Gerrit Glismeijer, Jan Tijmans en Hans v.d.Pol.  

 

Op 15 september 2021 bestaat Roda’46 75 jaar. Daarom kijken we op de website af en toe terug in de tijd. Vandaag:

Het begin

Het is 1946. Hamersveld telt 4.900 inwoners. Er zijn al enige tijd twee straatvoetbalelftallen, namelijk die van de Hamersveldseweg en die van de Asschatterweg. Het clubje uit Asschat heet O.K.B. (Op Klompen Begonnen). Beide teams voetballen op straat of in een weiland tussen de koeien. Het eerste vond de veldwachter niet goed en voor het tweede hadden de desbetreffende boeren geen begrip.
De voetballers van de Asschatterweg vragen in een brief aan Mej. De Beaufort of zij op een heideveldje, behorend tot het landgoed "De Boom", even voorbij de Postweg, mogen spelen. Vanwege het natuurschoon wordt dit verzoek afgewezen.

De vaders van de straatvoetballers besluiten daarop een fusie aan te gaan. Ze willen een echte voetbalclub oprichten. Op 15 september 1946 komen zestien personen bijeen in het kroegje van Tinus van de Pol, het huidige café 'De Dikke'. Zij vertegenwoordigen de twee bestaande straatelftallen.

Pastoor Van Wee is ook uitgenodigd voor deze oprichtingsvergadering. Zijn verzoek om er een Rooms Katholieke vereniging van te maken wordt afgewezen, ondanks de toezegging van een wedstrijdbal.

De Asschatters willen de naam O.K.B. behouden, maar de aanwezigen vinden dat te primitief. Ze willen liever RODA, een afkorting van Recht Op Doel Af.

waslijn_339x191.jpg
De tenues werden door de moeders gewassen

Welke clubkleding er moet worden gedragen wordt simpel opgelost. Wim Vrijhoef en Joop Bloemendal spelen in de zaterdagcompetitie bij het Amersfoortse Quick. Zij bieden aan de (zwarte) broekjes en (rode) shirtjes van het Quick-elftal te dragen. Hun moeders wassen de tenues op zaterdagavond nog en zo kan Roda 's zondags spelen in de Quick-kleding. Na de wedstrijd verdwijnen de shirts en broeken nogmaals nogmaals in de wastobbe, zodat ze de volgende zaterdag weer door de niets vermoedende spelers van de Amersfoortse club kunnen worden gebruikt.
 
De eerste Leusdense sportvereniging krijgt een echt bestuur, allemaal vaders van de straatvoetballers. De heer H.Th.Broekman wordt de eerste voorzitter van de club, J. Vrijhoef wordt secretaris. Hubertus Brandsen gaat de verenigingskas beheren, terwijl B.Bloemendal en Gerrit Hoogland optreden als commissarissen.

dhr._broekman_sepia_153x189.jpg
H.Th.Broekman, De eerste
voorzitter van Roda'46
   

Begonnen wordt met slechts één bal en spelers die voorzien zijn van hoge werkschoenen. Het café van Tinus van de Pol, aan de Zwarteweg, is de thuisbasis van de club. De bekerkast hangt in volle glorie in de gelagkamer.
 

Geen lolletje

Het is geen lolletje om in die tijd in het bestuur van Roda te zitten. Neem Hubertus Bransen als voorbeeld. Officieel is hij penningmeester (meer dan zeven jaar), maar behalve het werk om de contributie (een kwartje per week) binnen te krijgen, moet hij ook de entreekaartjes (ad f. 0,35) verkopen en bovendien heeft hij het beheer van het snoep- en drankwinkeltje op het veld.
Met zijn medebestuurders moet hij voor het begin van de wedstrijden eerst de grazende koeien van het veld zien te krijgen, de "hopen" opruimen, doelpalen in- en later weer uitgraven, de netten aan de doelpalen bevestigen, de hoekvlaggen plaatsen en ook nog even de kalklijnen trekken. Alleen grasmaaien is niet nodig, dat doen de koeien.

De trainingen worden gegeven door de voorzitter, H.Th.Broekman, en wel omdat hij het kosteloos doet. Het bestuur doet het allemaal graag, vooral omdat hun kinderen dan aan de gang kunnen gaan.