John Groenevelt is nieuwe voorzitter Roda'46


Na bijna twee jaar heeft Roda’46 weer een voorzitter. Tijdens de Algemene Jaarvergadering van 13 december 2021 werd John Groenevelt unaniem gekozen. Groenevelt volgt Onno Schneiders op, die begin januari 2019 stopte.

John Groenevelt kreeg het doen van vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten. Zijn vader was 8 jaar voorzitter bij de voetbalclub Amersfoortse Boys. Ook John begon daar als onbetaalde medewerker.

Zoals bij de meeste mensen begon zijn onbetaalde carrière bij Roda’46 in 1989 toen zoon John jr. ging voetballen. John werd leider en trainer van zijn team. Na twee jaar maakte hij de overstap naar de A-jeugd. Samen met hoofdtrainer Wim Gentenaar stuwden zij het hoogste jeugdelftal van Roda’46 tot ongekende hoogten en bereikte het 2e divisie niveau.

In 2001 volgt John als jeugdvoorzitter Bart Keus op en werd ook lid van het Algemeen Bestuur. In 2010 ruilt hij de jeugdcommissie in voor een andere rol in het Algemeen Bestuur. Als lid Algemeen Bestuur Facilitaire zaken (Horeca – Accommodatie – Sponsoring) binnen de club. Eigenlijk behelst dit alles, behalve het voetbal, maar John kreeg bemoeienis en inzicht met heel veel zaken die bij Roda’46 speelden. Toen in 2012 de consul stopte bleef deze taak ook aan hem hangen bij gebrek aan vrijwilligers. Bij slecht weer op zijn vrije zaterdag vroeg uit de veren om de velden te keuren. En met het Hollandse weer van de laatste jaren moet dat helaas vaak gebeuren.

Vele leden van het Algemeen Bestuur kwamen en gingen, maar Groenevelt was een blijvertje. En hij kreeg steeds meer op zijn bordje. Het coördineren openen en sluiten van de kantine, bijspringen bij de horeca, voorzitter Horeca-afdeling en de Sponsorafdeling. Bemoeienis met de accommodatiecommissie. Op vrijdagavond de 35+-competitie mede regelen. John draait er de hand niet voor om.

Groenevelt: “Daarvoor ben je vrijwilliger. Roda’46 is mijn club geworden. Ik vind het natuurlijk vooral leuk. Hoewel er binnen elke vereniging ook zaken zijn, die minder leuk zijn. Zoals nu het gedoe rond corona. Maar tot nu toe overheersen de leuke dingen en dat geeft energie".

John krijgt vaak te horen dat hij wel heel veel regelt bij Roda’46. “De mensen hebben gelijk als ze zeggen dat het gevaarlijk is dat ik zoveel zaken doe. Maar bij Roda hebben we dezelfde problemen als veel andere vrijwilligersorganisaties: we hebben te weinig vrijwilligers voor een aantal cruciale functies. Aan nieuwe personen is moeilijk te komen. Gelukkig zijn er voor de voetbalteams leiders en trainers genoeg, maar de leden willen liever geen bestuursfunctie vervullen.”

Over zijn voorzitterschap zegt Groenevelt: “We zijn lang op zoek geweest naar een nieuwe voorzitter. Het is (nog) niet gelukt een geschikte kandidaat te vinden. Tijdens de periode dat de club geen voorzitter had nam ik meestal het voortouw. Toen de penningmeester een dringend beroep op mij bleef doen, ben ik overstag gegaan.”

John Groenevelt ziet de toekomst van Roda’46 zonnig: “We zijn een gezonde grote club met trouwe en loyale leden. De coronacrisis hebben we tot nu toe goed doorstaan. Nadat we in oktober 2021 de installatie van LED-verlichting op de velden 1, 3, 4. 5 en 6 hebben gerealiseerd, blijven er nog enkele mooie projecten op de agenda staan voor de komende jaren. Aanpassen van de Statuten en Huishoudelijk Reglement als gevolg van nieuwe wetgeving. Vervangen toplaag veld 1 en renovatie veld 2. Beide in de zomer 2022. De grote wens is een vierde kunstgrasveld te kunnen realiseren. Verder onderzoeken we de mogelijkheden van een camerasysteem voor het streamen van wedstrijden en voor trainingsdoeleinden. Op het lijstje staat ook nog een verhoogd terras. Mooie vooruitzichten. Ik kijk er met vertrouwen naar uit”.

Door Chris Visser