'Reus van Leus is echt familietoernooi'


Plezier staat voorop bij de 'Reus van Leus'


In 2015 besloot de familie Wendel te stoppen met de organisatie van 'de Reus van Leus'. Een enthousiaste groep onder leiding van Jolanda Jansen besloot het regelen van het evenement over te nemen. ,,Ik ben dol op De Reus van Leus'' zegt Jolanda Jansen. ,,Ik heb ongeveer tien keer zelf meegedaan. De 'Reus' hoort bij Roda en bij Leusden. Dat mag niet verloren gaan.''

,,Aan het concept van de Reus van Leus gaan we niet aan tornen,'' vertelt Jansen, die voorzitter werd van het groepje Rodamensen dat nu voor de zevende keer het evenement organiseert. ,,Het systeem met de handicaps maakt het toernooi zo bijzonder."

Vijfentwintig jaar waren Perry Wendel, zijn vrouw Peggy en broer Jan de organisatoren van het familietoernooi. In die periode groeide de Reus van Leus uit tot één van de grootste toernooien in de regio. Jansen: ,,Er waren jaren dat er meer dan tachtig teams meededen. Dan heb je het toch over 750 tot 800 deelnemers. Het maximale aantal teams dat we kwijt kunnen is 80. We zijn dus op de goede weg. Het concept slaat blijkbaar weer aan.

De "Ouwe Hap" gaf in 2015 aan te stoppen met de gratis poffertjes. Jolanda Jansen: ,,wij konden er niet onderuit om ook gratis poffertjes aan te bieden. De 'Reus van Leus' zonder poffertjes is onmogelijk. We hebben nieuwe dames, die de poffertjes bakken en uitdelen." Daarnaast zorgt de horeca van Roda voor de barbezetting en zijn er nog een aantal scheidsrechters dat wil fluiten. Omdat dat er niet genoeg zijn moet elk team ook voor een scheidsrechter zorgen.

Er is wel wat veranderd in de opzet van de Reus van Leus. ,,We willen er een echt familiefeest van maken'', zegt Jansen. ,,Het winnen is minder belangrijk. Sportiviteit is dat wel. Daarom reiken we prijzen uit aan de teams die zich leuk of opvallend gekleed hebben, aan het sportiefste team, de oudste en jongste deelnemer en niet te vergeten de poedel- en pechvogelprijs.''

Naast het voetbal is er van alles te doen op het sportpark. Voor de kinderen is er een springkussen en de mogelijkheid om je te laten schminken. ,,Verder is Fyn Ys aanwezig met een ijskar. www.fruit-bestellen.nl sponsort het toernooi met fruit'', som Jansen moeiteloos op. ,,Er is ook een fotograaf en er zijn allemaal leuke attributen die men kan opdoen of aantrekken om zo nog leuker op de foto te komen als team. We zorgen ook ieder jaar voor een muzikale act. We hebben de hele dag de muziek. In de middagpauze is er kinderdisco en na afloop maken we er een groot feest van."

"Teams bestaan vaak uit hele families, collega's, vrienden en buurtgenoten. Op 17 juni vindt de 32e editie plaats. Sommige teams komen verkleed. Anderen hebben enkel een wit t-shirt aan. We reiken ook een prijs uit aan de mooist geklede ploeg'.

Online aanmelden voor het Reus van Leus toernooi is mogelijk tot en met woensdag 31 mei 2023 (tot 17.00 uur). Klik hiervoor op:https://www.roda46.nl/toernooien/reus-van-leus/

Definitief inschrijven is op woensdag 31 mei van 19.00 – 20.00 uur in de Roda-kantine.