Twee branden


Op 15 september 2021 bestaat Roda’46 75 jaar. Daarom kijken we op de website af en toe terug in de tijd. Vandaag:

Twee keer slachtoffer van brand

In het bestaan van Roda’46 is de vereniging tweemaal slachtoffer geweest van brand.

  
13 september 1979

Op 13 september 1979 branden de kleedlokalen bij de noodvelden aan de overkant van de Bavoortseweg af. Er wordt sterk gedacht aan brandstichting.

brand 1979.png

De voetbalvereniging is ernstig gedupeerd. Het houten gebouw is niet verzekerd. De schade aan het gebouw en de inventaris wordt door de verzekering geschat op 5.000 gulden. De strop voor Roda’46 was natuurlijk veel groter. De kosten voor nieuwe kleedlokalen vallen veel hoger uit.

  
13 maart 2014

In de vroege ochtend van 13 maart 2014 is er opnieuw brand in de kleedkamers. Even leek het mee te vallen en was er enkel rook, maar plotseling schieten de vlammen uit het dak. Metershoge vuurpluimen zorgen voor een onwerkelijk schouwspel. Dit is een fikse brand. De brandweer is ruim een uur bezig om de brand onder controle te krijgen.

brand01.jpg


De volgende ochtend is de aanblik van het grotendeels verwoeste gebouw uiterst mistroostig. Het stinkt naar brand. Alles is zwartgeblakerd. Delen van de kunststof lichtkoepel hangen naar beneden. Bakstenen muurtjes zijn kromgetrokken en staan op omvallen of liggen al op de grond. Het dak is grotendeels naar beneden geklapt. Her en der komen er nog wat dingen onderuit. Het is nauwelijks herkenbaar. De puinhopen walmen nog, vanwege het vele water dat door de brandweer is gespoten. De warmte van het pas gedoofde vuur komt je tegemoet. Betreden van het gebouw kan niet. Veel staat op instorten.

De schade is groot. Het middendeel van het kleedkamercomplex is verwoest. Elektriciteit is er niet meer. De opslag van de voetballende dames is helemaal verdwenen. Er is geen stukje stof terug te vinden van de tenues. Van de ballen is niks meer over.  Hoedjes en pilonnen. Alles is helemaal verbrand.

De ruimte van de accommodatiecommissie is compleet weg. Van de gereedschappen is niets meer over. Verschillende kleedkamers hebben geen dak meer. De muren zijn ontzet. Roet en andere afvalstoffen zitten in de afzuiginstallatie. De achterwand van de tribune is opengeknipt door de brandweer om het vuur te bestrijden. De geluidsinstallatie is niet meer te gebruiken.

brand02.jpg

Triest, uiterst triest is deze aanblik.

In de kantine heeft het bestuur de eerste afspraken voor crisisoverleg al gemaakt. Er is direct contact geweest met de verzekering en de gemeente. Besloten wordt niet bij de pakken neer te zitten, maar om de zaken zo snel mogelijk en daadkrachtig aan te pakken.

Een paar dagen later zorgt een aggregaat voor stroom in de kantine. Na anderhalve week wordt al weer gevoetbald bij Roda, zij het dat het kleedkamercomplex niet betreden mag worden. Na twee weken hard werken door vrijwilligers is een deel van de kleedkamers weer toegankelijk. Electra wordt bij de biljartclub (legaal) afgetapt. Gedoucht kan er nog niet worden.
Een paar dagen later is er ook weer water.

Langzamerhand richt Roda'46 zich weer op. Plannen om een nieuwe kleedkameraccommodatie te bouwen worden uitgewerkt. Tijdens Algemene Ledenvergaderingen worden de tekeningen van de nieuwe kleedkamers gepresenteerd.

brand03.jpg

Spoedig wordt begonnen met de bouw. Mede dankzij het mooie weer in het najaar gaat het zeer voorspoedig. In februari 2015 beschikt  Roda'46 weer over een prachtig nieuw kleedkamercomplex.