Vrouwenvoetbal niet meer weg te denken bij Roda'46


Op 15 september 2021 bestaat Roda’46 75 jaar. Daarom kijken we op de website af en toe terug in de tijd. Vandaag:

Vrouwenvoetbal bij Roda’46 niet meer weg te denken.

In 2021 bestaat onze club niet alleen 75 jaar, maar precies 50 jaar geleden was er voor het eerst vrouwenvoetbal bij Roda’46.


De eerste poging

In 1971 organiseert Roda’46 een bijeenkomst in 't Ros Beyaart voor meiden en dames “die belangstelling hebben voor het damesvoetbal”. Sprekers zijn Piet Wendel en Jan van den Berg. Er zijn zo’n 15 geïnteresseerden.

Het eerste damesvoetbalteam van Roda’46 is een feit. In dat team zitten onder andere Evelien en Gerda (Bums) v.d. Kletersteeg, Gina en Riky van Eyden, Joke en Bets Belt, Riet Leijenaar, Alie Oosterbroek, Agnes van ’t Klooster, Marriet en Ria Holst, Ada en Lia Visser, Nel Boom en Gerda Hilhorst (Spar). Later komen daar nog Connie en Rita Blom, Alie Klasens, José Visser en Ida van de Bremer bij.
Trainers zijn Dick Opstelten en Cees Leijenaar jr.
 

13_1971_damesteam_sepia_350x175.jpgÈ

1971 - Achter v.l.n.r.: Nel van de Boom, Ria Horst, Lia Visser, Greet v.d.Belt, Corrie Berg, Ada Visser, Gerda Hilhorst, Ina van Roomen, Agnes van 't Klooster, Gerda v.d.Kletersteeg, Marriët Horst.
Voor: Alie Klasen, ? Seegers, ? Seegers. Rechts onder Toos van Hamersveld en Tinie Westerlaak..

De eerste officiële wedstrijd van de Roda-dames wordt gespeeld tegen de Achterveldse vrouwen. Ondanks de 1-0 nederlaag spelen de dames een goede wedstrijd.
Ada Visser wordt (na 25 jaar) Roda’s eerste vrouwelijke bestuurslid. 
Over het algemeen eindigt het team in de middenmoot. Onder de bezielende leiding van Opstelten en Leijenaar wordt de damesafdeling volwassen en worden er diverse successen behaald. In het seizoen 1973/1974 eindigen ze zelfs op de tweede plaats van de ranglijst.

Volgens de Leusder Krant van 1 juni 1974 kent de damesafdeling zelfs een zaterdag- en zondagtak. Tijdens de slotdag op zaterdag 2 juni spelen namelijk de Dames vcan de zondagafdeling een wedstrijd tegen die van de zaterdagafdeling. Inzet is de Bosman-Bokaal.

dames 1973.jpg
1972-1973
Staand v.l.n.r: Dick Opstelten (trainer), D.Evers-Seegers, Evelien v.d.Kletersteeg, Gerda v.d.Kletersteeg, Gina van Eyden, Betsy v.d.Belt, Lia Staats-Visser, Joke v.d.Belt.
Zittend v.l.n.r.: Riet Leyenaar, Alie Oostenbroek, Agnes v.'t Klooster, Marriët Horst, Ria Horst, Ada Snoek-Visser

Clubvoorzitter J.v.d.Berg begroet in 1975 het 500ste lid bij de vereniging. Toevallig is het een dame, te weten Ida van de Bremer.
De damesvoetbalsters houden het zes jaar vol. Elk jaar is het een probleem om 15 speelsters bij elkaar te krijgen. Trouwen, verhuizen en kinderen krijgen zijn de grootste spelbrekers. In 1976 gaat de damesafdeling ter ziele.
 

Damesvoetbal doet een nieuwe poging

Eind jaren tachtig zijn er toch weer enkele “meiden” die het leuk vinden als zij kunnen voetballen. Met name Liesbeth de Leeuw vindt het onredelijk dat Roda’46 geen enkele belangstelling heeft om damesvoetbal te organiseren. Er wordt contact opgenomen met het Algemeen Bestuur. Resultaat: “je gaat je gang maar! Als je het voor elkaar krijgt om voldoende dames te vinden, dan zijn wij bereid mee te werken.”

De volgende stap is een gesprek met de redactie van de Leusder Krant met als gevolg een artikel en wie schetst de verbazing, er komen voldoende gegadigden om een team samen te stellen.

dames 1985.jpg
Eind jaren '80 - Weer een damesteam 
Staand v.l.n.r.: Hans van Bekkum, E.Vis. J.Vlasblom, H.Bronsky, N, de Smalen, A. de Smalen, Y.Hey, Suzan Thomas, J.Voorburg, P.Wendel.
Zittend v.l.n.r.: Liesbeth de Leeuw, J.Veenendaal, E.Voorburg, C.Saelmans, M.Peski, J.Westerlaak, M.Tijmensen, G.Wendel.


Wethouder van Leusden, Corie Verduin, vindt het binnen haar portefeuille emancipatiezaken, een loffelijk streven van Roda’46 om het meisjes/damesvoetbal te promoten en de dames kunnen op haar steun rekenen.

Aan het einde van de twintigste eeuw heeft Roda’46 een damesploeg in de vierde klasse en twee meidenelftallen bij de B-junioren.
De dames- en meidenafdeling ontwikkelt zich verder en zijn niet meer weg te denken bij Roda'46. Dit seizoen heeft Roda’46 een senioren damesteam en doen acht meidenploegen mee aan de competitie.

rivierwijkers News.jpg