Wim Vrijhoef, oprichter en redder van Roda'46


Wim Vrijhoef 1927-2016
 

Op 15 september 2021 bestaat Roda’46 75 jaar. Daarom kijken we op de website af en toe terug in de tijd. Vandaag:

Wim Vrijhoef, oprichter en redder van Roda'46!
   
 
Op 15 september 1946 komen zestien personen in Hamersveld bijeen in het kroegje van Tinus van de Pol. Eén van hen is Wim Vrijhoef. Zij richten Roda op.

Wim Vrijhoef is net negentien jaar oud, maar wordt secretaris van de nieuwe vereniging. Het besturen van een voetbalclub is in die tijd geen pretje. Wim en zijn medebestuurders moeten voor het begin van de wedstrijden eerst de grazende koeien van het veld zien te krijgen, de "hopen" opruimen, doelpalen in- en later weer uitgraven, de netten aan de doelpalen bevestigen, de hoekvlaggen plaatsen en ook nog even de kalklijnen trekken. Alleen grasmaaien is niet nodig, dat doen de koeien.
 
De club had geen rooie cent. Er zijn zelfs geen voetbaltenues. Dat wordt creatief opgelost door Wim Vrijhoef. Hij voetbalt bij AFC Quick en hij neemt de tenues van zijn team mee naar huis en laat die wassen door zijn moeder. De spelers van Roda'46 spelen op zondag in de zwart-rode voetbalkleding van Quick. Na de wedstrijd gaan de tenues nogmaals in de wastobbe, zodat ze de volgende zaterdag weer door de niets vermoedende Amersfoortse club kunnen worden gebruikt.

Vrijhoef is een clubman in hart en nieren. Hij zit niet alleen in het bestuur, maar voetbalt ook in het eerste elftal. Samen met onder andere Willem Kreikamp, Arend Osnabrugge, Bep Bransen, Jan van de Berg, Arie Houtveen, Willem Tijmensen en Hans van de Pol vormen zij een team van echte Hamersvelders.

jubleumgids017_sepia.jpgWim Vrijhoef staat vierde van links

Hij is rechtsachter, maar mede door zijn slechte knieën speelt hij niet lang. Hij is er wel trots op dat hij in het militaire elftal heeft gespeeld met Frans Bouwmeester, een speler van NAC Breda.

In 1950 komt de penningmeester honderd gulden tekort. Vrijhoef besluit met acht andere leden tien gulden contributie vooruit te betalen. De terreinhuur wordt betaald en de club kan weer een jaartje vooruit.

Vrijhoef is meer dan twintig jaar bestuurslid en 36 jaar consul. Iedere week struint hij over de velden om te kijken of ze bespeelbaar zijn.
Als een speler een rode kaart krijgen, dan moet hij bij hem op het matje komen. Hij is lid van de strafcommissie en bepaalt het aantal wedstrijden schorsing.
Vrijhoef zet zich tot het uiterste in voor zijn club. Mede dankzij zijn tomeloze inzet, betrokkenheid en inzicht is de club uitgegroeid tot de vereniging die het nu is.

In 1982 wordt hij benoemd tot erelid van onze vereniging. Een titel die hem meer dan toekomt.

Wim Vrijhoef overlijdt op 4 september 2016 na jaren bedlegerigheid. Het weekend na zijn overlijden, hangt de vlag halfstok bij Roda'46. Verschillende teams voetbalen met rouwbanden en alle teams zijn voor de wedstrijd een minuut stil.