De coroncrisis en Roda'46


De coronacrisis raakt iedereen. Ook de – voor velen –  belangrijkste bijzaak in het leven wordt getroffen: de voetbalwereld. Over het profvoetbal is het laatste woord nog niet gezegd, maar voor de amateurs is het in ieder geval al einde seizoen. Dat heeft een hoop gevolgen: competities worden niet uitgespeeld en alle bereikte resultaten zijn niets meer waard.
Clubs komen daarnaast serieus in de problemen, omdat er maandenlang geen drank en eten genuttigd wordt in de kantines, er geen  toernooien kunnen worden gehouden en er dus geen inkomsten zijn.

Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden. Maar dat is niet de enige problematiek waar de clubs mee kampen. Ook zijn er sinds half maart tot het einde van dit seizoen geen kantine-inkomsten. “Door het goede weer wat er nu is zouden meer mensen komen, die ook langer op je complex blijven hangen en dus ook meer consumpties nuttigen. Dat loop je nu mis. In juni staan drie prachtige toernooien bij Roda’46 op het programma. Er is al een streep gehaald door het Internationale 35+ toernooi. Over het Young Stars Toernooi en de Reus van Leus wordt binnenkort beslist, maar het ziet er niet goed uit.”

Hulp

De wethouder van sport van de gemeente Leusden heeft laten weten dat hij de Leusdense verenigingen niet in de kou zal laten staan. De KNVB heeft besloten af te zien van de laatste maanden aan contributie, die clubs aan de voetbalbond per speler moeten overmaken. Ondanks deze vormen van hulp is de schade voor Roda’46 groot. De eerste inkomsten voor verenigingen, als het meezit en de maatregelen versoepelen, worden wellicht pas in augustus verwacht, als ploegen weer gaan trainen.

Teleurstelling

De KNVB besloot met het definitief staken van de huidige amateurcompetities geen kampioen aan te wijzen en geen ploegen te laten degraderen of promoveren. Ondanks dat er in de voetbalwereld begrip voor de maatregelen heerst, is er ook ruimte voor sportieve teleurstelling of juist opluchting. Want clubs die het hele seizoen op degraderen stonden, ontspringen nu de dans doordat de competities niet worden uitgespeeld. Aan de andere kant zien ploegen die op weg waren naar succes door de noodgedwongen maatregelen een mogelijke prijs en promotie in rook opgaan.

Bij Roda’46 is er een paar ploegen voor wie de definitieve staking van de competitie grote gevolgen heeft. Roda’46 Zat1 pakte een periodetitel, maar mag de nacompetitie niet spelen. Degradatienood voor de laaggeklasseerde Zon1 en de JO19.1 verdwijnen daarentegen.
Roda’46 JO15 stond met grote voorsprong bovenaan en het kampioenschap, alsmede promotie naar de eerste divisie leek een kwestie van tijd. Van een titelfeest en een promotie als beloning komt het nu niet. En zo zijn er meer teams, die een titelfeestje missen. En dat zorgt voor de nodige frustratie. Natuurlijk zijn er op dit moment belangrijkere zaken die spelen in de wereld. Maar dat neemt niet weg dat hier als team keihard voor gewerkt is en nu met lege handen staat” Echt nagenieten van de succesreeks van dit jaar zit er voorlopig nog niet in.