Bij de Swartesteegh is altijd wel wat te doen


Vlnr Maartje, Dennis (Swartesteegh) en Bart (Sponsorcie Roda'46)

 

Maartje: “ik vind het heel leuk als de Swartesteegh er over 100 jaar nog is.”

Café de Swartesteegh is sponsor van Roda’46 en heeft een groot en fraai reclamebord langs het hoofdveld staan. Daarom een bezoek aan het café gebracht en aan de mooie bar gesproken met Maartje van Helvert.


Maartje een bevlogen horecamens

Het werd een gezellig gesprek, dat kan ook niet anders want Maartje is een enthousiast bevlogen horecamens. Ze brengt sfeer in het bruine café. Voor degenen die de Steegh, zoals hij in de volksmond heet, nog niet kennen, is een bezoek zeker de moeite waard.

Maartje van Helvert is uitbaatster van de Swartesteegh en runt het bedrijf samen met haar partner Dennis van Leest en drie medewerksters. Maartje en Dennis hebben twee kinderen: Sam van 7 jaar, die in de O8.4 speelt en dochter Eefje van 5 jaar oud. “Samen kunnen wij het gezin goed doen. Dennis verzorgt veelal overdag alles wat nodig is en als ik ‘s avonds achter de bar kom, staat alles klaar”, zegt Maartje.

In januari van dit jaar bestond de Swartesteegh 40 jaar. De echte Hamersvelders weten nog wel dat Ab en Truus van Maanen de Steegh destijds begonnen zijn. Nadat Ab en Truus als eigenaren gestopt waren, heeft de Steegh diverse andere uitbaters gekend, totdat Maartje samen met Dennis ruim 3 jaar geleden de stap waagden en de Swartesteegh gingen runnen.

Maartje heeft al vanaf haar 15e jaar in de horeca gewerkt. “Ik begon als 15 jarige te werken bij LTV Leusden. Ik vond dat erg leuk en o.a. via de Meent, kwam ik als 20 jarige bij Ab en Truus in de Steegh terecht.” Later heeft Maartje nog vijf jaar in restaurant de Stadskamer, bij Lex Hulsenbeck, gewerkt. “Daar heb ik veel geleerd”, aldus een enthousiaste Maartje. “Het werken achter de bar vind ik leuker dan in de bediening in een restaurant. Aan de bar heb je meer directer contact met de klant en bouw je makkelijker een relatie op”.


De Swartesteegh kent een diversiteit aan klanten

Vanaf het moment dat Maartje en Dennis in de Swartesteegh zijn gestapt hebben ze een bredere klantenkring opgebouwd. Mede door de samenwerking met Ladies’ Circle komen er meer vrouwen in het café. “Dat geeft sfeer en meer diversiteit van klanten”, zegt Maartje, “maar zeker ook het authentieke bruine café, wat de Swartesteegh altijd gebleven is, komt weer terug”.


Kinderen en het befaamde terras

Bezoekers aan de Swartesteegh kunnen rustig hun kinderen meenemen. Achter het gebouw is door de uitbaters een speeltuin van 150 m2 gebouwd. Daar kunnen de kinderen veilig naar hartenlust spelen, terwijl de ouders binnen of buiten op het terras gezellig een drankje doen.

Het woord terras is gevallen en Maartje begint te glunderen. “Als de zon schijnt worden de mensen vrolijker en stroomt het gezellige- en windvrije terras vol. Heel leuk, heel gezellig”, lacht Maartje.

“Leusder Spul”

Bij de Swartesteegh is altijd wel wat te doen, zo is er twee keer per maand een dartavond. Ook de Pop-Quiz, iedere 2e donderdag van de maand, kent een grote populariteit. Op die avonden wordt regelmatig het bekende heerlijke Leusdense kruidendrankje “Leusder Spul” geschonken. “Leusder Spul kun je nergens anders meer kopen en wordt alleen maar bij ons geschonken”, zegt een trotse Maartje.


Dorpsfeest

Dat de verstandhouding tussen de horecabedrijven op de Biezenkamp goed is, blijkt wel uit het feit dat er een heus dorpsfeest georganiseerd gaat worden. Café de Dikke, Hello again, Eten bij Dirk, Plan B en café de Swartesteegh gaan op 1 en 2 juli een enorm feest organiseren. “Het wordt een feest voor iedereen, voor jong en oud. Zo worden er een zeskamp en een zeepkistenrace georganiseerd. Maar is er ook een ontbijt waar 200 mensen aan mee kunnen doen. Natuurlijk is er veel muziek en kan voldoende gedronken en gezongen worden”, glundert Maartje. Ze heeft er nu al zichtbaar zin in!


De Swartesteegh en Roda’46

Langs het hoofdveld van Roda staat het grote reclamebord van de Swartesteegh. Dit fraaie bord valt direct op, ga maar kijken. Ook doen diverse elftallen van Roda de Swartesteegh voor- en na hun wedstrijden aan.


De Swartesteegh en Roda is altijd een goede combinatie gebleken.

Café de Swartesteegh, Zwarteweg 6 te Leusden is dagelijks geopend. Ook te volgen via Facebook en op www.swartesteegh.nl

Tekst: Cees Leijenaar