Indrukwekkende lezing John van Zweden


Hagenees John van Zweden  is eigenaar het Behangparadijs. Was mede-eigenaar van Swansea City. Heeft onlangs zijn oude Jaguar ingeruild. Rijdt nu een tweedehands Panamera.

Hij was woensdag 16 mei te gast bij Roda’46, waar hij zijn indrukwekkende levensverhaal vertelde aan de sponsors van Roda’46.

‘Vanaf mijn zestiende ben ik verliefd op Swansea City, het bescheiden clubje uit Wales. Toen ik twintig was nam ik de behangwinkel van mijn vader in Den Haag over. Dat was toen een klein zaakje, ongeveer 80 vierkante meter winkelruimte. Maar wel met een goed doordacht concept: we verkochten niet alleen behang, maar hingen het ook zelf bij de mensen op. Dat doe ik overigens nog steeds. Op een gegeven moment hadden we vier filialen in de stad, maar dat heb ik teruggebracht naar een grote winkel van 2500 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Oftewel het Behangparadijs.

In 2001 ging Swansea bijna failliet. Een vriend belde of ik 50.000 pond in de club wilde steken, samen met een aantal andere supporters. Zonder met mijn vrouw te overleggen dacht ik: ik doe het gewoon. Dat bedrag was zeker niet mijn laatste geld, maar ik gok niet, ik drink niet. De stad ging achter ons staan, het stadion liep vol. Mijn clubje promoveerde en promoveerde, totdat we met slim beleid een stabiele middenmoter in de Premier League werden.

Eigenlijk wilden we niet verkopen, want het is toch uniek: een club geleid door supporters. Toen kwam er een groep Amerikaanse investeerders voorbij en konden we de club voor 120 miljoen verkopen. Ik weet het nog als de dag van gisteren: op 22 juli 2016 was ik ineens multimiljonair. De “behangkoning” die de stap van miljonair oversloeg en meteen een veelvoud (naar verluidt 8,5 miljoen euro, red.) op zijn rekening heeft staan. Maar goed, geld interesseert mij niet. Ik ben alleen blij dat de toekomst van mijn gehandicapte dochter is veiliggesteld, als ik ooit wegval. Alles voor de familie, dat is de echte winst van mijn uitgekomen jongensdroom.’