Het laatste Roda’46 1 elftal: stand vlnr: Gert van Geerenstein (ass.trainer), Cees Leijenaar (kleding, verslaggeving), Stefan Houtveen, Jan Hendriks, Marc Groen, Rick Schoonderbeek, Rick van Empelen, Rick Matijssen, Mark van Burgsteden, Morten Endert, Daan van Laarschot, Ethan van Zwol, Wim Klumper, John Dee (teammanager), Thomas Schonewille (teammanager), Léon van der Pas

Gehurkt vlnr: Eric van der Velden (teammanager) Gerard Wittenberg (grensrechter), Marijn van Daatselaar, Neal Kooij, Marten Tolboom, Daan Snellink, Danny van Barneveld, Mozes Hoppenbrouwer, Nick Grootfaam, Davor Lambregts, Micha Claassen, Frank Corba (trainer)

Het was een historische dag deze 20 mei 2024. Het eerste elftal van Roda’46 zondag speelde zijn laatste thuiswedstrijd en gaat definitief stoppen. De leiding van Roda-zondag wilde deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er was een programma gepresenteerd voor ieder wat wils, maar waar vooral ruime in was om oude herinneringen op te halen.

Oud-Roda’46 tegen Oud-AFC Quick 1890

Voorafgaand aan de wedstrijd van Roda’46 1 speelden om 11.00 uur de O11-3 van Roda tegen AFC Quick O11-1.

De spelers van Roda’46 O11-3 fungeerden tijdens de wedstrijd tussen Roda’46 1 en AFC Quick 1 als ballenjongens. Een taak die ze goed afging.

Om 12.00 uur begon vervolgens de wedstrijd van Oud-Roda’46 tegen Oud-AFC Quick 1890. Het was geweldig om weer oude bekenden in het, voor deze wedstrijd, blauwe tenue, te zien spelen. Het werd een leuk schouwspel waarbij AFC Quick iets meer routine in de ploeg had en uiteindelijk de wedstrijd won met 3-0.

Bij Roda deden o.a. de volgende oude “kanonnen” mee: doelman Hendrik Timmer, Henk Weishaupt, Casper Vuyk in al zijn omvang, maar ook Marius van den Bremer, Mark van Ginneken, Arne van Geldermalsen, Edwin Veenendaal, Sander Seton, Theo van Valkengoed, Leon van Mourik, Wim Klumper, Harry Oussoren en Rob Hosman. Berry Powel was wel aanwezig, maar helaas geblesseerd.

Roda’46 tegen AFC Quick 1890

Tegenstander op 2e Pinksterdag van Roda’46 voor de allerlaatste thuiswedstrijd was het Amersfoortse AFC Quick. Waar Roda’46 stopt met selectie voetbal op zondag, verhuist het eerste elftal van AFC Quick van het zondag voetbal naar de zaterdag. Een bijzondere wedstrijd, een heerlijke derby.

De wedstrijd begon sensationeel. Even drie keer knipperen met je ogen, en het stond binnen een kwartier al 0-3. De eerste kans was voor Roda, maar spits en goaltjesdief Marc Groen, wist de bal niet achter de uitstekende Quick doelman te krijgen. Uit de counter scoorde Quick direct de 0-1. In de 5e minuut werd het zelfs 0-2 en in de 14e minuut 0-3. Wie had dat nu gedacht?

Het begon allemaal zo mooi. De twee kinderen van scheidend trainer Frank Corba, Tess en Niek, mochten de aftrap verrichten en brachten Roda op een vroege 2-0 voorsprong. Helaas kwamen deze doelpunten niet op het scorebord en wedstrijdformulier.

Na de enorme domper in het eerste kwartier probeerde Roda de wedstrijd recht te trekken. Al snel kreeg Neal Kooij een grote kans, maar helaas het werd geen doelpunt voor de Leusdenaren. In de 32e minuut weer een domper voor Roda’46, spits Marc Groen de laatste weken goed op dreef, moest geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was Mark van Burgsteden en deze deed direct van zich spreken door in de 34e minuut de bal feilloos achter de Quick keeper te deponeren. (1-3) Er was weer hoop voor Roda’46, maar voor rust werd er niet meer gescoord.

De tweede helft Roda’46 op jacht naar doelpunten

Na de theepauze gingen de Roda-mannen meteen energiek op jacht naar doelpunten en naar de aansluitingstreffer. Kansen kwamen er voldoende voor de Leusdenaren, maar het benutten van deze goede mogelijkheden lukte helaas niet. De stand bleef  1-3. Het noodlot voor Roda sloeg in de 59e minuut toe toen de uitstekende scheidsrechter Johnny Appel hands zag van een Roda-verdediger en de bal op de strafschopstip legde. Quick maakte geen fout en de 1-4 stond op het scorebord.

Roda’46 gaf de moed nog niet op en bleef knokken voor doelpunten. Trainer Corba nam meer risico door nog aanvallender te gaan spelen. In de 66e minuut kwam Morten Endert de moegestreden Rick Matijssen vervangen. Dat pakte goed uit. In de 71e minuut van de wedstrijd scoorde Morten al koppend de 2-4 binnen.

Er kwam weer hoop voor Roda, maar ook pech. In de 78e minuut sprong een schitterend snoeihard schot van Morten Endert via de onderkant van de lat het veld weer in. De lat was maar een centimetertje te laag! Morten legde al het venijn in dit schot om Roda zo naar de aansluiting te schieten. Jammer Morten dat het net niet lukte.

Roda bleef knokken en was de tweede helft absoluut de betere ploeg. AFC Quick ging echter met de volle buit naar Amersfoort terug. Dat moet ze ook wel weer gegund worden, want deze talentvolle jonge ploeg heeft ook geweldig gestreden. Mede daardoor hebben de ongeveer 700 toeschouwers op het druk bevolkte Burgemeester Buining Park van een uitstekende wedstrijd kunnen genieten.

Roda’46 wenst de spelers van AFC Quick 1890 veel succes in de nacompetie. Hopelijk lukt het om in de 3e klasse te blijven.

Léon van der Pas, de aanvoerder

De aanvoerder van Roda’46 Léon van der Pas is al geruime tijd geblesseerd. Dat was voor Roda’46 een groot gemis. Gelukkig was Léon maandag toch fit genoeg om nog even in te brengen. Trainer Frank Corba gunde de aanvoerder om korte tijd mee te doen en zo afscheid te nemen van Roda’46 en hun supporters. Léon van der Pas gaat eerst samen met zijn vriendin een wereldreis maken, om bij terugkomst aan te sluiten bij Hooglanderveen, de nieuwe club van trainer Frank Corba. Ook Davor Lambregts vergezeld hem daarbij en gaat ook voor Hooglanderveen spelen.

Publiek bedanken

Na afloop van de wedstrijd en het maken van een groepsfoto met alle spelers en stafleden renden de spelers van Roda 1 richting het clubgebouw alwaar een grote groep supporters stond opgesteld om de spelers, trainers en leiders toe te zingen. Menig traantje werd hierbij weggepinkt. Het was nu duidelijk dat er de komende jaren geen Roda’46 1 op zondag meer is.

Er zijn deze 2e Pinksterdag vele mensen bedankt. Rick Buunk deed dit ook nog na afloop van de wedstrijd namens het Algemeen Bestuur van Roda’46. Toch willen wij één organisatie speciaal benoemen: Tuincentrum EUROFLEUR is al heel erg lang shirtsponsor van Roda’46 zondag. Het bedrijf is de langste shirtsponsor binnen Roda’46. Het eerste contact werd destijds gelegd met Henk Hendriks, later nam zijn zoon Ronald deze taak over. Tuincentrum EUROFLEUR hartelijk dank voor de lange tijd support voor Roda’46 zondag.

De bijzonderheden van de wedstrijd Roda’46 – AFC Quick 1890

Trainer Frank Corba en zijn assistent Gert van Geerenstein hebben de volgende spelers laten spelen: Stefan Houtveen, Danny van Barneveld, Neal Kooij, Davor Lambregts (88 Rick van Empelen), Daan van Laarschot, Ethan van Zwol, Marc Groen (32 Mark van Burgsteden), Rick Matijssen (66 Morten Endert), Marijn van Daatselaar, Mozes Hoppenbrouwer, Marten Tolboom

Reserve doelman: Jan Hendriks

Scheidsrechter: Johnny Appel

Assistent scheidsrechter voor Roda’46: Gerard Wittenberg

Omroepers: bij de “Oudjes” Jolanda Jansen en bij het eerste: Marc Mispelblom

Toeschouwers: 700

Volgende week de aller-, aller-, allerlaatste wedstrijd van Roda’46 1

Mochten er mensen denken dat het er helemaal op zit voor Roda’46 zondag 1, dan is dat onjuist. Zondag a.s. speelt het eerste elftal van Roda’46 echt de allerlaatste wedstrijd. Roda speelt deze wedstrijd tegen AFC TABA in Amsterdam. Het toeval wil dat ook Roda’46 2 tegen TABA 2 moet spelen in Amsterdam.

Eén van onze trouwe supporters hoorde dit en zegde direct toe dat er een bus geregeld wordt die beide selecties naar Amsterdam brengt en natuurlijk ook weer thuis brengt. “Dan kunnen jullie gezamenlijk afscheid nemen, dat hebben jullie wel verdiend”, zei deze geweldige supporter. Namens Roda 1 en 2, alsmede de begeleiding, heel hartelijk dank voor dit fantastische initiatief!

De 3e helft van Roda’46 zondag

Bij Roda’46 zondag staat bij thuiswedstrijden van het eerste elftal de 3e helft als vast onderdeel op de zondagmiddag. Zondag na de wedstrijd tegen AFC Quick werd de laatste 3e helft gehouden. Het werd een geweldige 3e helft die ondersteund werd door zanger Dennis Burger.

Een hele grote groep Roda’46 aanhangers en Quickers maakten er een formidabel feest van dat nog lang duurde. Deze 3e helft zal voor lange tijd bij vele mensen in het geheugen blijven hangen.

Aarnoud Bak heeft 2 geweldige fotoreportages gemaakt van de wedstrijden van 2e Pinksterdag.